1 Decembrie, ziua de naştere a României Mari!

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Cultură / 1 decembrie 2022

1 Decembrie, ziua de naştere a României Mari!

Ziua Naţională reprezintă un bun prilej de meditaţie, dar şi de exuberanţă, pentru românii din interiorul ţării şi din afara graniţelor ei. Ironizat adesea, patriotismul cu "dată fixă" poate fi considerat mai bun decât o lehamite generalizată. Dacă nu găsim altceva în interiorul nostru care să ne mişte cu această ocazie, atunci măcar gândul la cei care şi-au dat viaţa pentru ca această ţară să existe ar trebui să ne facă să privim Ziua Naţională cu mai mult respect, dacă nu putem cu dragoste.

În caz că mai există cetăţeni care se întreabă ce sărbătorim, revenim cu acelaşi răspuns pe care l-am mai dat şi în anii precedenţi şi o să-l dăm până când va fi clar pentru toată lumea. Pe 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, care avea susţinerea a 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile ţării, a adoptat o Rezoluţiune care consfinţea unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul cu ţara mamă.

"Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi, astfel, unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă", anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

Recunoaşterea internaţională a unirii s-a făcut în mai multe etape. Unirea Bucovinei cu România a fost recunoscută la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria. Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia, dar Japonia a refuzat ratificare, având o înţelegere în acest sens cu Uniunea Sovietică.

Legea numărul 10 din 31 iulie 1990 consfinţea data de 1 Decembrie drept Ziua Naţională a României, acest lucru fiind întărit şi de Constituţia din 1991, articolul 12, alineatul 2.

La mulţi ani, ţara noastră!

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Ce mandrie sa defilezi in scaun cu rotile pe sub arcul de triumf , mutilat fara rost pt altii, asa patesti cand nu ai coloana vertebrala, ce sa mai zic de cei care au ramas fara tata degeaba prin Afganistan sau aiurea, fara sa schimbe nimic!

    1. Nu i-a obligat nimeni sa mearga, soldatii romani s-au inscris pentru bani!

      Ca oricare mercenar.

      Foarte ușor sa spui ca s au dus pt bani. Când o sa va înroleze obligatoriu as fi curioasa sa văd ce părere mai aveți.

      Dle Protaru

      Soldații români luptă peste graniță în cadrul unei alianțe , o alianță care ne garantează granițele și până acum așa a fost! Prea săraci unii se duc și pentru bani dar armata în ansamblu nu e de mercenari!

      Ce căutăm pe acolo? Simplu: întreabă pe ucrainieni, că ei n-au fost! 

      Minti ca de obicei.

      March 2, 2020 - Ukrainian Foreign Minister Vadym Prystaiko says Ukraine will continue to participate in NATO's Resolute Support Mission in Afghanistan. — Ukrinform. 

    Rusnacii (1 si 2) sufera crancen cand vad ca Romania mai are zvac si nu pleaca capul hoardelor tatare!

    1. PUNE BURTA PE CITIT, CA ALTFEL TE DUC ALTI DE NAS DOMNULE DE LA 3.

      FIECARE ARE DREPTUL LA O PARERE, INVATA SA RESPECTI PARERILE ALTORA! 

      Parerile rusilor nu conteaza.

      Romania nu mai este mare de cand Rusia ne-a furat Moldova. 

      In loc sa dai lectii la altii, mai bine pune tu mana si citeste cum s-au comportat rusii cand au ocupat Romania, in al 2-lea Raboi Mondial. Au jefuit, omorat si violat tot ce au prins.

      Citeste domnule dela 3.3 istoria, ca rublele iti incetoseaza vederea! 

      3.1

      Parerile rusilor nu conteaza? Si nazistii spuneau ca parerile evreilor nu conteaza.

      Ii compari pe exterminatorii rusi cu evreii exterminati de nazisti! Alo, cat de dobitoc sa fii ca sa faci asemenea confuzie?!

      Te prefaci ca nu intelegi. Fac o analogie intre abordarea ta si cea nazista.

      Recunosc, iubesc Rusia!

      in sfarsit recunosti...

      Falsifici comentarii, asa fac mincinosii pro-nato si pro-ue? Tu, asta de la 2.7 si 2.8? Mitomanule, hotule. Mic caracter ce esti....

      2.7. mi'ai plagiat pseudonimul.

    Sa vorbesti despre Romania Mare e revizionism in forma pura, la fel ca acela al celor care vorbesc despre Ungaria Mare sau Moldova Mare.

    1. Traiasca Rusia mare, Prostarule!

      Ce rusine de om esti .

      Emise de catre o persoana ca tine, injuriile devin complimente

    Paharul sus pentru Soldatul Rus, care a murit in 1877 pentru “independenta” voastra pe care ati dat-o imediat pe gratis unui neamt rupt in fund!

    1. Cand rusii mureau pentru independenta noastra din 1877, americanii imperialisti erau la inceputurile aplicarii Doctrinei Monroe din 1823.

      Sa multumim soldatilor rusi care au infrant imperiul Otoman si ne-au redat independenta si libertatea credintei precum si prima creionare a unei aliante pe baza de valori. A fost crestinatatea ortodoxa din estul Europei in numele careia ne-am castigat si noi independenta de stat. La initiativa si sacrificiul Rusiei.

      Neamțul "rupt în fund " era domnitor încă din 1866,provenea din familie care s dat împărați în spațiul german, era rudă de sânge cu regele Prusiei, el a declarat războiul din 1877,de la început a dorit să treacă Dunărea, rușii nu agreiau ideea ( doreau să ne ia județele din sudul Basarabiei) dar insuccesele de pe front i-a determinat să ceară cu disperare ajutorul nostru pe frontul Plevnei. La sfârșit ,deși i-am ajutat tot au luat sudul Basarabiei !

      La asa tara, asa dinastie! Si astazi cine e suveranul tau prin drept divin? Margareta lu’ Dudă?

      Ai rămas nostalgic după Iliescu !

      Dinastia Hohenzollern e cea mai veche dinastie din Europa! Vezi uimitorul castel din Germania, că mai spunea unul pe aici că erau săraci! 

    La multi ani Romania! Si la multi ani romanilor ce-si iubesc tara!

    1. Foarte bine spus!

      Sunt multi pe aici care si-ar vinde tara pe o ceapa degerata.

      De exemplu Protaru! 

      V-as vinde pe toti rusilor!

      Rusia e tara mea! 

      Mesajul 5.2 apartine unui trol pro-NATO care fura semnaturile altor comentatori, incalcand regulamentul.

      5.2. mi'a plagiat pseudonimul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb