Sistemul unic de apeluri de urgenţă 112 va fi funcţional la parametri normali din 15-20 noiembrie, această dată fiind termenul stabilit de Comisia Europeană, a declarat ieri Karoly Borbely, Ministrul Comunicaţiilor, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit ministrului, serviciul unic apeluri de urgenţă 112 nu funcţionează în Româ-nia cu nimic mai prejos decât în celelalte state din Uniunea Europeană, fiind utilizate aceleaşi tehnologii ca în majoritatea ţărilor europene. Domnia sa a mai declarat că, tot din data de 15-20 noiembrie, serviciul 112 va putea localiza apelurile de pe telefoanele mobile.
Karoly Borbely consideră că nu va fi activată a treia fază a clauzei de infrigement (aducerea cazului ţării noastre în faţa Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene) pentru ţara noastră pentru că termenele convenite cu CE vor fi respectate.
În prezent, operatorul care administrează a 112 - STS - a organizat licitaţiile pentru soluţiile de captare, iar în 15 septembrie va avea loc primul apel pentru localizare din reţelele mobile şi se va semna contractul pentru implementare.
Karoly Borbely a completat: "Peste 90% din apelurile primite la 112 sunt false. Actualele sancţiuni sunt ineficiente. În septembrie ne vom întâlni cu operatorii pentru a discuta această problemă. O altă posibilă modalitate de sancţionare ar fi blocarea cartelei apelantului".
Metodele de sancţionare care se aplică sunt: o amendă în valoare de 500 -1000 de lei sau un bombardament cu SMS-uri pe telefonul apelantului pentru a-i bloca teminalul pentru cateva ore.
La începutul lunii aprilie, ţara noastră a primit o a doua scrisoare de avertizare de la Bruxelles, în cadrul procedurii de încălcare a dreptului comunitar declanşată la sfârşitul lunii noiembrie de Comisia Europeană, invocând faptul că în România sistemul 112 nu permite localizarea celor care sună de pe telefonul mobil să anunţe o situaţie urgentă.