Toată lumea îşi doreşte un acces rapid la internetul de mare viteză, dar cheltuielile în modernizarea reţelelor sunt suportate doar de una dintre părţi. Franţa, Italia şi Spania şi-au sporit presiunile la adresa Comisiei Europene pentru ca executivul comunitar să vină cu un act legislativ care să oblige marile firme din tehnologie să suporte o parte din investiţiile în reţelele de telecomunicaţii ale blocului comunitar.
Este pentru prima dată când guvernele celor trei state membre au exprimat o poziţie comună cu privire la acest subiect. În luna mai a acestui an, organismele europene de reglementare au anunţat că analizează posibilitatea ca giganţii din tehnologie precum Alphabet (Google), Meta (Facebook) şi Netflix să suporte o parte din costurile necesare pentru modernizarea reţelelor de telecomunicaţii. Într-un document comun, consultat de Reuters, cele trei guverne au susţinut că primii şase mari furnizori de conţinut sunt responsabili împreună pentru 55% din traficul pe internet: "Asta generează costuri specifice pentru operatorii europeni de telecomunicaţii în termeni de capacitate, într-un moment în care fac deja investiţii mari în cele mai costisitoare părţi ale reţelelor cu 5G şi Fiber-To-The-Home (o fibră optică concepută special pentru conectarea la internet a locuinţelor sau a birourilor - n.r.)". În acest context, cele trei state membre apreciază că reţelele de telecomunicaţii din Europa şi marii furnizori de conţinut online ar trebui să plătească o contribuţie corectă pentru acoperirea costurilor cu modernizarea reţelelor. Potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an de Asociaţia Europeană a Operatorilor de Reţele de Telecomunicaţii (ETNO), o contribuţie anuală de 20 de miliarde de euro la costurile cu reţelele din partea giganţilor de tehnologie, ar da un impuls de 72 de miliarde de euro economiei Uniunii Europene.
Cu toate acestea, activiştii pentru drepturile digitale au avertizat că obligarea giganţilor din tehnologie să plătească pentru modernizarea reţelelor ar putea pune în pericol regulile privind neutralitatea internetului, reguli care ar putea fi diluate dacă se va ajunge la un acord cu giganţii din online pentru a contribui la finanţarea reţelelor de telecomunicaţii.