13 bănci oferă dobânzi cel mult egale cu dobânda cheie a BNR

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 iulie 2013

13 bănci oferă dobânzi cel mult egale cu dobânda cheie a BNR

Bank of Cyprus oferă cele mai mari dobânzi la depozitele în lei

Băncile au continuat să îşi diminueze dobânzile la depozitele în lei scadente la un an, astfel încât treisprezece dintre băncile prezente în ţara noastră oferă, în prezent, dobânzi cel mult egale cu dobânda cheie, stabilită de Banca Naţională a României (BNR), de la începutul acestei luni, la 5%.

La Bank of Cyprus România (BoC), subsidiară a instituţiei cipriote care a declanşat, în martie, o serie de turbulenţe financiare la nivel european, dobânzile la depozitele la un an ajung până la 6,4%, conform datelor site-ului instituţiei. Cu toate că banca mamă a BoC se află în plin proces de restructurare, guvernul statului insular anunţând zilele trecute că intenţionează să finalizeze acest proces până la finele lunii, sucursala autohtonă a Bank of Cyprus, prin singura sa agenţie rămasă deschisă (cea din Bucureşti, din Calea Dorobanţilor), oferă cele mai mari dobânzi din piaţă la depozitele scadente la un an.

După Bank of Cyprus, următoarea cea mai mare dobândă la depozitele în lei, scadente la un an, este oferită, la ora actuală, de către Banca Comercială Carpatica şi se ridică la 6%.

După primul trimestru al anului, băncile greceşti, în frunte cu ATE Bank, dominau piaţa, practicând dobânzi între 5,5% şi 7% şi menţinându-se la cel mai ridicat nivel faţă de anul trecut. Între timp, însă, lucrurile par să se fi schimbat la începutul celui de-al doilea semestru. Spre deosebire de începutul anului, când oferea 7% la depozitele la un an, în lei, fiind, la momentul respectiv, cel mai mare procent din piaţă, ATE Bank oferă, în prezent, 5,7%.

Alte bănci ale căror dobânzi depăşesc, în prezent, dobânda cheie a BNR sunt: MKB Nexte Bank (5,85%); Banca Comercială Feroviară (5,8%); Volksbank (5,75%); ATE Bank şi Piraeus Bank România (5,7%); OTP Bank şi Banca Românească (5,5%); Alpha Bank, Libra Internet Bank, Marfin Bank şi Bancpost (5,25%); Garanti Bank (5,05%).

Băncile care oferă un procent egal cu dobânda de politică monetară de 5% a BNR, la depozitele în lei, cu scadenţa la un an, sunt Banca Transilvania, Credit Europe Bank, Intesa Sanpaolo Bank România, Credit Agricole, Rozal Bank of Scotaland (RBS) şi ING Bank.

La treisprezece instituţii de credit care activează pe piaţa locală, însă, dobânzile la depozitele în lei scadente la un an sunt mai mici decât noua rată de 5% a dobânzii de politică monetară a BNR. Acestea sunt: BRD (4,85%), CEC Bank (4,8%), Unicredit Ţiriac Bank (4,5%), BCR (4,4%), Raiffieisen Bank (4,25%), Millennium Bank, unde dobânzile prin internet banking sunt de 4,15%, şi Romanian International Bank, care oferă cea mai mică dobândă la depozitele constituite la un an din piaţă, de 4,1%.

Romanian International Bank (RIB), penultima bancă din piaţă după valoarea activelor, cu o cotă de piaţă de doar 0,1%, şi-a publicat, la începutul lunii, raportul privind cerinţele de transparenţă pe anul 2012. Din raport reiese că instituţia de credit a suferit pierderi în ultimii ani, solvabilitatea coborând la 8,33%, aproape de minimul legal de 8% şi sub bariera prudenţială de 10% impusă de BNR băncilor riscante.

La depozitele denominate în euro, Marfin Bank continuă să fie instituţia care practică dobânzi la un an de până la 4%, cele mai mari de pe acest segment.

Marfin Bank România va fi preluată, până la finele anului, presa anunţând în urmă cu două luni că fondul britanic de investiţii AnaCap negociază preluarea filialei Cyprus Popular Bank, instituţie aflată în lichidare. Directorul general al băncii, Doros Ktorides, a confirmat că fondul britanic este interesat de Marfin Bank.

Marfin Bank România a preluat o parte din activele şi pasivele sucursalei autohtone a Bank of Cyprus, după ce transferul a fost aprobat, la finele lunii aprilie, de către Banca Centrală a Ciprului.

Dacă, nu demult, Volksbank era a doua instituţie de credit după dobânzile oferite la depozitele în euro scadente la un an, la începutul celui de-al doilea semestru al anului este devansată de Banca Românească, care oferă 3,8%, ATE Bank şi Piraeus - 3,7% şi Banca Comercială Carpatica şi RBS - 3,5%. Asemeni Băncii Comerciale Feroviare, Volksbank oferă 3,4% la depozitele în euro.

Alpha Bank şi OTP Bank practică dobânzi de 3,25% la depozitele în euro; Bancpost, Credit Agricole Bank şi MKB Nexte Bank, - 3%; Banca Transilvania, Credit Europe Bank, Libra Internet Bank şi Intesa Sanpaolo Bank - 2,75%, Garanti Bank - 2,6%; BRD - 2,5%; ING Bank - 2,25%; Unicredit Ţiriac Bank - 2,2%; Raiffeisen Bank şi BCR - 2%; iar Romanian International Bank - 1,85%.

Ratele dobânzilor practicate de bănci la depozitele în lei, în mai, erau de 4,76%, faţă de 4,9% în luna aprilie, în cazul depozitelor la termen existente în sold, şi de 4,4%, fata de 4,64% în aprilie, la depozitele noi la termen, potrivit celor mai recente date statistice ale BNR. În ceea ce priveşte ratele dobânzilor la depozitele în euro, Banca Centrală a raportat un procentaj de 2,64%, faţă de 2,76% în aprilie, pentru depozitele la termen existente în sold, şi de 2,36%, faţă de 2,59% în aprilie, în cazul depozitelor noi la termen.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Probabil a venit momentul ca dobanzile fixe la depozite la termen de peste trei luni sa fie, in majoritate, cel mult la nivelul dobanzii actuale de politica monetara - prognozele arata inflatie in scadere in ultima parte a anului...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb