169 DE SENTINŢE PE ÎNGHEŢAREA CURSULUI VALUTAR Tribunalul Gorj nu se dezminte - trei definitive pe îngheţarea CHF, în aceeaşi zi

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 noiembrie 2016

Tribunalul Gorj nu se dezminte - trei definitive pe îngheţarea CHF, în aceeaşi zi

Dosarele deschise în instanţă pe îngheţarea francului elveţian (CHF) la valoarea de la data acordării creditelor îşi continuă mersul nestingherite de faptul că Guvernul Cioloş a trimis la Curtea Constituţională a României (CCR) Legea Conversiei împrumuturilor în moneda elveţiană.

Nu mai puţin de trei decizii definitive de îngheţare a cursului CHF/Leu a dat Tribunalul Gorj în data de 2 noiembrie, după ce, cu circa o săptămână înainte, Dacian Cioloş a sesizat CCR asupra Legii conversiei.

Toate cele trei hotărâri ale instanţei gorjene stabilesc atât plata ratelor la valoarea francului elveţian din momentul contractării creditelor, cât şi returnarea diferenţelor de curs plătite de client băncii în toată această perioadă

Până acum, au fost pronunţate 169 de sentinţe de îngheţare a cursului, la nivel naţional, dintre care 52 definitive, conform informaţiilor care au apărut în mediul online.

Acestea arată că, în luna octombrie, au fost pronunţate 9 astfel de hotărâri, dintre care 7 în Gorj şi 2 în Bucureşti.

Din cele 52 de dosare în care instanţa a dat decizii definitive, 15 au fost încheiate de Bancpost, 9 aparţin OTP Bank, alte 9 sunt cazuri ale Piraeus Bank, 6 reprezintă credite date de Credit Europe Bank, 5 sunt ale Volksbank, 4 aparţin Raiffeisen Bank şi alte 4 sunt împrumuturi acordate de Banca Românească.

Cele 117 sentinţe pe fond sunt repartizate după cum urmează: 17 -Bancpost, 23 - OTP Bank, 21 - Piraeus Bank, 16 - Volksbank, 15 - Raiffeisen, 8 - Banca Românească, 6 - Credit Europe Bank şi 1- Millenium Bank.

Pe lângă dosarele individuale care au ca subiect îngheţarea cursului CHF/Leu, în justiţie există şi cazuri colective cu aceeaşi speţă.

Unul dintre dosarele colective, în care avocatul Gheorghe Piperea îi apără pe clienţii băncilor, a ajuns pe masa Curţii Europene de Justiţie (CJUE), prin întrebările preliminare trimise de Curtea de Apel Oradea.

Răsvan Horaţiu Radu, agentul nostru guvernamental pentru CJUE, respectiv reprezentantul Guvernului român pe lângă Curtea Europeană de Justiţie (demnitar ce face parte din Ministerul Afacerilor Externe), a răspuns în iulie 2016 solicitării CJUE adresată Guvernului României pe subiect.

În răspunsul său, Răsvan Horaţiu Radu spune că "obligaţia de plată într-o moneda străină (aceeaşi în care a fost contractat împrumutul), în contextul atribuirii riscului privind variaţia cursului valutar în sarcina exclusivă a consumatorului, conduce la o situaţie incertă pentru consumator. Mai precis, costurile pe care acesta trebuie să le suporte ar putea creşte, aparent, fără o limită maximă, iar împrumutătorul nu are obligaţia de a furniza în schimb vreun serviciu".

Totodată, reprezentantul Guvernului nostru la CJUE apreciază că inserarea de clauze privind asumarea întregului risc valutar de către consumator, fără să fie prevăzute mecanisme contractuale în sensul atenuării acestui risc, denotă crearea unui dezechilibru între drepturile şi obligaţiile părţilor, încă de la încheierea contractului. Răsvan Horaţiu Radu precizează, în răspunsul său, obţinut de ziarul BURSA: "Faptul că împrejurarea ce reprezintă materializarea riscului se produce de abia la un moment ulterior şi se exprimă prin crearea unui dezechilibru între prestaţii nu înseamnă că dezechilibrul semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor nu există încă de la momentul încheierii contractului. (...) Rezultă din situaţia de fapt reţinută de instanţa de trimitere că banca avea posibilitatea de a face uz de variaţiile de pe piaţa valutară, ceea ce reprezintă un context riscant pentru consumator".

În scrisoarea Guvernului către CJUE se mai menţionează că francul elveţian fluctuează pe piaţa bancară internaţională, "în timp ce alte monede străine (euro) sunt corelate cu leul, ca urmare a protecţiei pe care Banca Naţională a României o oferă ratei de schimb valutar".

Ignorând parcă opiniile reprezentantului său la CJUE, în 24 octombrie, Guvernul Cioloş a atacat la Curtea Constituţională Legea conversiei creditelor în CHF la cursul istoric.

Premierul Dacian Cioloş a precizat, ulterior: "Din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost ea votată în Parlament - pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus - care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă, şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea, acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace".

În explicaţiile sale, premierul Cioloş a vorbit despre necesitatea ca această lege să aibă un caracter social, în condiţiile în care în sesizarea trimisă CCR nu face referire la acest aspect.

În opinia lui Dan Bucşa, macro-economist în cadrul UniCredit Bank Londra, Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării împrumuturilor oferă un câştig nemeritat debitorilor în această monedă.

Domnia sa susţine că, până acum, împrumutaţii în euro şi franci elveţieni au plătit mult mai puţin decât cei care s-au împrumutat în lei. Specialistul adaugă: "Dacă ne uităm la raportul sume rămase de plată - colateral, el este mult mai mare la creditele în valută, iar după părerea noastră impreviziunea invocată de Curtea Constituţională la asta se referă".

CCR urmează să se pronunţe asupra Legii conversiei în data de 23 noiembrie.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Castigurile imense facute in Romania de banci sunt "meritate"in opinia "analistului" mai sus mentionat.

    ......escu va face urgent o instruire la Sinaia cu tulburel de Dragasani sa-i arda pe romani. 

    La sclavie cu romanii!Doar asta "merita", nu-i asa?

    se pare ca unele instante au inteles dedesubturile creditelor in CHF si nu le este frica sa se pronunte in favoarea consumatorilor.

    Si la Tribunalul bucuresti au inceput sa dea solutii favorabile ....problema este neuniformitatea deciziilor.....unii zambesc altii plang. 

    din pacate primul ministru nu prea a studiat dedesubturile acestor credite...dovada fiind raspunsul dat de reprezentantul guvernului la CJUE., si nici nu a tinut cont de sentintele judecatoresti ...era necesar sa studieze si niste motivari ale instantelor de judecata nu sa plece urechea doar la ce sustin bancile si bnr-ul.

    1. Corect

    Asta-i pohta ce-o pohtesc toti debitorii in franci, care sper sa obtina toti pana la urma plata ratelor la cursul de la data acordarii, prin instante ori prin lege, sa pana a urma acolo se va ajunge. Bulgarele pornit impotriva bancilor s-a transformat in bolovan si nu mai poate fi oprit, spre disperarea postacilor bancarzi, care isi vor debita in continuare ineptiile, desi au cam obosit deja!

    Observ ca bancile cam tac in ultimul timp. Ce deal or fi facut cu Ciolos, nu se stie. Sau intre 2 "rele" adica conversia vs darea in plata , se gandesc ca mai bine conversia ca sa nu se transforme in agentii imobiliare.....

    Justitia e libera ! Cu toate ca au 47 de cazuri intr-o jumatate de zi. Judecatori sunt ingropati in hartii dar sunt f f f corecti. Le-am dus 600 de coli pe langa un dosar mare, greu, complicat in doua infatasari, le-au acceptat, le-am spus ca e foarte important pentru a da o solutie corecta, le multumesc.

    Prima experienta cu justitia e f grea, insomni, cand crezi ca ai clacat psihic in fata judecatorilor cu avocati, te i-au foarte frumos. 

    Daca vreti sa vedeti o "arta de a lucra cu oamenii" va recomand sa mergeti 1-2 h intr-o sala de judecata. Aveti o problema la care nu gasiti consens, justitie si va opriti la irevocabila, nu pe parcurs sub nici o forma. 

    Bursa trebuia sa publicati numele avocatilor din articol. Lista completa ar trebui sa o faca asociatiile si sa o faca publica.

    Felicit avocati care au castigat irevocabil curs istoric chf ! Cat timp dureaza un proces ? 

    Raiffeisen Bank a redus avansul minim la crredite ipotecare de la 35% la lei până la 20%.

    A expirat perioada de manipulare. 

    1. Nu le mai calcă nimeni pragul.

      Mai trăiesc din cardurile de salarii ale bugetarilor.În rest,închid sucursale.  

    Se pare ca in ultimele doua saptamani instantele au respins peste 30 de contestatii ale bancilor la darea in plata...nemaiasteptamd motivarea CCR.

    Bancile sa faca loby pentru sustinerea legii conversiei ca altfel vom avea aceleasi cartiere in fiecare oras: cartierul Bancpost, OTP, Volksbank, etc.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb