Valoarea sumei blocate în conturile Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor se ridică la circa 234 milioane de lei, ne-a declarat, la finalul săptămânii, preşedintele ANRP George Băeşu.
În unele cazuri, deşi există o sentinţă dată de o instanţă judecătorească, poprirea nu este ridicată de pe respectivele sume, aceasta fiind una dintre marile probleme pe care ANRP trebuie să le confrunte. "ANRP a câştigat, în urma unei decizii a Tribunalului, dreptul ca suma de circa 20 de milioane de lei să fie deblocată, însă executorul judecătoresc nu a ridicat poprirea de pe cont, din diverse motive. Acest obstacol face ca, deşi există o decizie judecătorească, totuşi, banii să nu fie disponibili, astfel încât să ajungă la proprietarii de drept", susţine preşedintele ANRP.
În astfel de cazuri, singurele soluţii sunt ca ANRP să se adreseze instanţelor de judecată, reclamând practicile abuzive care ţin blocate conturile instituţiei, potrivit declaraţiilor domnului George Băeşu. "Le-am propus celor de la Ministerul Justiţiei vină în ajutorul ANRP, printr-o completare a legii sau introducerea unei noi proceduri prin care să nu mai existe posibilitatea ca banii din conturile autorităţii să fie luaţi, în absenţa unui titlu de despăgubire", a conchis preşedintele instituţiei, care se ocupă cu despăgubirile către persoanele ale căror imobile au fost confiscate în timpul regimului comunist.
Recent, Judecătoria sectorului 2 a dat câştig de cauză ANRP, admiţând cererea de anulare a executării silite, într-un dosar constituit de Biroul Executorului Judecătoresc "Dumitrache şi Dumitrache", în numele unei persoane îndreptăţite potrivit Legii nr. 10/2001. În urma deciziei Tribunalului, un milion de euro se va întoarce în contul ANRP.
Poprirea conturilor Autorităţii fusese încuviinţată de Judecătoria sectorului 2, în baza unei sentinţe care obliga Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor numai la emiterea deciziei de despăgubire, fără să stabilească vreo obligaţie în sarcina ANRP.
Instituţia are pe rolul instanţelor judecătoreşti numeroase alte procese similare în care a contestat procedura executării silite, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
ANRP, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) şi Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) sunt părţi în mii, poate zeci de mii de procese înregistrate pe rolul instanţelor din ţară, numai la Tribunalul Bucureşti (care nu permite afişarea a mai mult de 1.000 de procese) existând 780 de dosare în care CCSD este parte şi alte 994 dosare în care ANRP este parte.
Potrivit estimărilor realizate de Guvern, autorităţile mai trebuie să returneze aproximativ 8 miliarde de euro în conturile foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist.
Noua lege a despăgubirilor foştilor proprietari prevede un sistem de compensare pe bază de puncte în cazul în care obiectul restituirii nu mai poate fi acordat deţinătorului de drept. Proprietarii îşi pot valorifica punctele primite prin cumpărarea la licitaţie a unor imobile din fondul naţional. Preschimbarea punctelor în bani din bugetul de stat se va putea face începând cu anul 2014, în tranşe anuale de câte 14% (ultima tranşă fiind de 16%).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2014, 12:01)
UNDE SE DUCE BUGETUL ANRP PE 2014?
SUNTEM LA MIJLOCUL LUI FEBRUARIE ,NU S-A FACUT NICI O PLATA PE LEGEA 290/2003 VA ROG SA RASPUNDETI!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2014, 14:41)
ANRP ESTE MUT ! O sa va raspund tot eu la mesajul de sus .Nu au suficienti bani in buget ,astfel ca trebuie sa stranga acum la sfarsitul lui februarie tva + impozite si sa transfere din bugetulANRPului o mica parte pentru plati .Asta nu este o solutie cinstita din partea Guvernului ,tot bugetul catre ANRP trebuia transferat catre platile de pe lista.Nu fac decat sa prelungeasca agonia , iar listele sa fie interminabile.Stau si ma intreb la cate minciuni se poate preta onor statul de drept.