300 de morţi şi două milioane de sinistraţi în Chile, după seismul cu magnitudinea 8,8

F.A.
Miscellanea / 28 februarie 2010

Unul dintre cele mai violente seisme din ultimul secol a provocat moartea a cel puţin 300 de persoane şi a lăsat două milioane de sinistraţi, sâmbătă, în Chile, ducând la emiterea de alerte de tsunami în Japonia, unde zeci de mii de persoane au fost evacuate duminică, relatează AFP, citat de Realitatea.

90% dintre victime şi-au pierdut viaţa în somn, surprinse în pat de cutremurul cu magnitudinea 8,8, potrivit Biroului chilian pentru situaţii de urgenţă (ONEMI).

Chile, aflată într-una dintre zonele cu cea mai puterică activitate seismică din lume, este situată la convergenţa a două plăci tectonice majore. În această ţară a avut loc şi cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată, la Valvidia, în 22 mai 1960. Seismul a avut magnitudinea 9,5.

Temându-se de valuri de trei metri în jurul orei locale 13.00 (6.00 ora României), Japonia a ordonat duminică evacuarea a peste 70.000 de locuitori de pe coasta Pacificului, la nord de insula principală Honshu, potrivit Agenţiei meteorologice japoneze.

Autorităţile din Rusia au ridicat duminică dimineaţă alerta de tsunami emisă pentru peninsula Kamceatka şi pentru insula Sahalin, a anunţat agenţia RIA Novosti, citând Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă.

În Filipine, mii de persoane au fugit din zonele de coastă, potrivit autorităţilor. Valurile seismice au atins deja Noua Zeelandă, Australia, Polinezia franceză şi Hawaii, precum şi alte insule din Pacific.

Nici Chile nu a fost scutită de tsunami. Pe mica insulă Robinson Crusoe, situată la 700 de kilometri de coastă, cinci persoane şi-au pierdut viaţa, iar 11 erau date dispărute. De asemenea, nu se ştie nimic despre un grup de 10 arheologi submarini francezi.

Epicentrul seismului, survenit la ora locală 3.34 (8.34 ora României) a fost localizat în ocean, la 90 de kilometri de Concepcion, al doilea oraş ca mărime al ţării, având 500.000 de locuitori. Autorităţile chiliene nu au încă un bilanţ precis al pagubelor, dar impactul valurilor a fost confirmat, în special în portul Talcahuano, unde vase de pescuit au fost aruncate pe uscat, potrivit imaginilor de televiziune.

Preşedintele Michelle Bachelet a survolat zona în cursul zilei de sâmbătă. "Nu pot fi cuantificate încă toate pagubele", a declarat ea în cursul serii, într-un mesaj adresat compatrioţilor său. Potrivit ministrului locuinţelor, Patricia Poblete, 1,5 milioane de case au fost avariate, dintre care 500.000 nu mai sunt, probabil locuibile.

La Santiago, seismul care a durat două minute, potrivit martorilor, a aruncat capitala în întuneric şi a scos pe străzi mii de chilieni înspăimântaţi, îmbrăcaţi în pijamele, fugind din casele unde mobila cădea. Ore mai târziu, mulţi dintre ei refuzau să se întoarcă la domiciliile lor, speriaţi de cele 60 de replici resimţite în cursul zilei, dintre care şase cu magnitudinea peste 6. Intrările pe autostrăzi s-au prăbuşit, faţadele mai multor imobile au fost avariate, a fost semnalat un incendiu, dar niciun edificiu mare nu a căzut.

Aeroportul a fost închis pentru 24 de ore. Pista era intactă, dar terminalul de pasageri a fost avariat. Potrivit unor surse aeroportuare, acesta urma să fie deschis pentru zborurile comerciale abia după 72 de ore. Zboruri internaţionale provenind de la Paris sau Madrid au fost redirecţionate spre Buenos Aires.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb