345 DE CUTREMURE FĂRĂ LEGĂTURĂ CU GAZELE DE ŞIST Fracturarea hidraulică a creierului

MAKE
Ziarul BURSA #Miscellanea / 28 octombrie 2013

"Grădina deliciilor", de olandezul Hieronymus Bosch (circa 1450-1516), care suferise o fracturare hidraulică a creierului, deţinând, în acest sens, un certificat de la ospiciu; tabloul oferă detalii minuţioase asupra realităţii noastre.

"Grădina deliciilor", de olandezul Hieronymus Bosch (circa 1450-1516), care suferise o fracturare hidraulică a creierului, deţinând, în acest sens, un certificat de la ospiciu; tabloul oferă detalii minuţioase asupra realităţii noastre.

Procedeul de exploatare a gazelor de şist este numit "fracturare hidraulică".

Nu cred că este aşa de important că fracturarea hidraulică poate să conducă la contaminarea apei, la soluri toxice şi radioactive, la poluarea aerului, la cutremure şi alunecări de teren, la cancer şi boli incurabile pentru oameni şi animale, la dis­trugerea florei şi a faunei - pericole consemnate în Raportul prezentat Parlamentului European din 25.09.2012.

Cred că aceste ameninţări considerabile pălesc în faţa riscului ca fracturarea hidraulică să ne fractureze encefalul, pentru că fără encefal nu prea mai contează nici cutremurele, nici cancerul, nici poluarea.

Că nu ne mai dăm seama.

Primul afectat de fracturarea hidraulică a creierului pare să fie premierul Victor Ponta - urmăriţi-i, cu răbdare, coerenţa în exprimarea din şedinţa de Guvern de vineri, ca să vedeţi la ce mă refer:

"O să vă rog, după ce prezentaţi în guvern, după aceea, domnule ministru, să daţi şi publicităţii concluziile ştiinţifice şi în felul acesta, poate că tot felul de neprofesionişti, vedete de televiziune, poate, totuşi, în lucruri serioase, cum e siguranţa oamenilor din zona seismică, îi ascultăm pe specialişti, şi nu pe exaltaţii care bat televizoarele cu tot felul de prostii, ca să fie vedete."

Mie nu mi se pare că un absolvent de facultate, după ce îl ridică pe "după ce" la pătrat şi îşi pierde predicatul, ilustrează sănătate mintală, combinând pe "a spune prostii" cu "a bate câmpii" şi să-i rezulte "să baţi televizoarele cu prostii".

Veţi spune "Ei, na!, s-a exprimat şi el prolix, a luat-o de colo şi a ajuns dincoace, aşa e el când nu plagiază, dar, se-nţelege?, da, se înţelege!, prea eşti băsist!"

OK.

În aceeaşi zi, fostul premier Emil Boc dă semne asemănătoare:

"Eu constat că Victor Ponta a dat jos un guvern susţinând poziţia împotriva gazelor de şist, iar astăzi este campionul acestor gaze de şist."

Hidraulica îi provoacă lui Boc o fractură cerebrală: ce au săracele gaze de şist cu penibilul guvernării PDL, unde a devenit prim ministru, că n-a avut Băsescu pe altul la fel de servil?!

Ştim cu toţii că gazele de şist n-au fost decât pretextul populist să fie trântit Cabinetul lui Mihai Răzvan Ungureanu - o prelungire inutilă a guvernării Boc.

Veţi spune "Te iei inutil de Ponta, dezgropi morţii lui Boc, te-au plătit liberalii".

OK.

Ca şi când ar mai fi nevoie să-l critici pe Boc...

Pe de altă parte, o emisferă din encefalul lui Boc ţine minte corect.

Da, în programul de guvernare de anul trecut, Cabinetul Ponta îşi propunea să instituie un moratoriu la exploatarea gazelor de şist, până la finalizarea studiilor de la nivel european, în timp ce, acum, după întâlnirea cu reprezentanţii companiei americane Chevron, Ponta declara marţi, la Washington, că Guvernul va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale, respectiv gazele de şist.

Este limpede că fracturarea hidraulică i-a-ntors pe dos puşculiţa cerebrală, comună cu Crin Antonescu, care, marţi, a spus un "da" hotărât gazelor de şist.

Liberalul, însă, a pus condiţia să fie respectate normele din ţările civilizate, ştiind în mod indubitabil că normele pentru exploatarea gazelor de şist nu sunt încă elaborate.

Adică, un "nu" hotărât, după un "da" hotărât, rezultând un lider politic foarte hotărât între "da" şi "nu" - aici nu şovăiala, ci dimpotrivă, caracterul "hotărât" ţine de fractura hidraulică.

De altfel, senatorul PNL Mihaela Popa a cerut demisia prefectului de Vaslui, după intervenţia în forţă a Jandarmeriei în Comuna Pungeşti; doi senatori ai PNL Bihor, Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea, şi-au declarat opoziţia faţă de aprobarea de către premierul Victor Ponta dată exploatării gazelor de şist, după ce, la începutul anului iniţiaseră modificarea Legii Petrolului, astfel încât să fie interzisă exploatarea gazelor de şist.

Mă rog, aici fractura trece din mintea copreşedinţilor USL, provocând o falie în alianţă şi se scurge în rândurile membrilor PNL.

Mda, nu ştiu ce o să spuneţi.

Sper că veţi fi scăpat neatinşi.

Apropo de cele 345 de cutremure numărate la Galaţi ministrul cercetării Mihnea Costoiu a afirmat: "Cauza principală a cutremurului este una tectonică".

În Dicţionarul limbii române, cuvântul "tectonic" este definit drept "Care este caracteristic pentru mişcările scoarţei terestre"; iar cuvântul "cutremur" este definit drept "Mişcare bruscă şi puternică a scoarţei pământului".

Adică, Mihnea Costoiu ne dezvăluie uimitoarea descoperire a Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, observată după citirea Dicţionarului.

Nu ne spune de ce a numărat 345 de cutremure la Galaţi, după un cutremur în Vrancea.

Dar ne spune altceva, ca să ne lase cu gura căscată:

"Nu este vorba de foraje, pentru că acestea se fac la adâncimi mai mici decât cele la care se produc seis­mele".

Care foraje?!

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. draga Make,

    prietenul Gerhard mi-a spus ca la ei in tara snitzelelor nu vor sa ia in considerare binele populatiei nerecunoscatoare ca vor sa-i ajute sa nu se dezindustrializeze si astfel au renuntat la explorarea gazelor de sist. Un alt motiv ar fi si faptul ca o au prea mica. Nu este vorba de rafinaria Schwechat, ci de cantitatea de gaze de sist disponibila -der börsianer 21.10.2013 "Wir haben es Österreich angeboten. Wir nehmen zur Kenntnis, die Bevölkerung möchte es nicht. Das Thema ist nicht kursrelevant, weil die Dimension so klein sind. Damit ist es für uns abgehakt. " --"Am oferit aceasta(explorarea n.a.) si Austriei. Am luat la cunostiinta, populatia nu doreste acest lucru. Aceasta tema nu este relevanta pentru curs(al actiunii OMV n.a.) deoarece este mica (rezerva de gaze n.a.) Cu aceasta am terminat aceasta discutie. " Pastrand logica in ceea ce priveste inscrierea lucrurilor minore in rapoartele FMI , ca cel din iulie unde s-a precizat ca rafinaria nu va fi cumparat de catre stat (16 iulie 2013-"Neither Oltchim nor the government will

    acquire the refinery in Arpechim. " trebuie sa fim bucurosi ca aceasta obligatie de a explora gazele de sist nu va fi trecuta in vreun acord cu fondul.Pe de alta parte acelasi prieten spunea despre gazele de sist ca ar fi completarea pe verticala a unui lant de plus valoare pentru industria petrochimica. Ce nu a precizat domnul Roiss a fost doar faptul ca materia prima va fi folosita de firma Borealis sau Oltchim? Unii au scheici, noi avem schepci.Cu baschtile ne-am cam pacalit, cum spune domnul Theraflu. Cu drag, MCV -Maidanezul Consecvent Virtual  

    Daca cineva mai citeste si altceva in afara inserturilor de la TV poate vedea din argumentatia care s-a dat in Franta pentru aminarea deciziei de explorare si exploatare a gazelor de sist ,luata in asamble-ul lorca in America si in Canada dupa cautari costisitoare si punerea in exploatare a unor zacminte ,dupa circa un am de exploatare au scazut productiile la limita economicului si in general acest lucru e ascuns pentru a nu scadea val. actiunilor,s-au produs poluari ale apei freatice de adincime etc etc.Problema noastra este ca gaele nu vor fi mai ieftine si nu mai sunt consumatori industriali care sa le foloseasca creind valoare adugata.De ce nu mai avem rabdare?

    Revenim la clasici pentru a cata oara pentru a intelege cum actioneaza politicienii. La 200 de ani de la vremurile fanariote si al sau apogeu Caragea Voda retraim aceleasi scenarii adaptate la scara prezentului.

    Ma repet dar nu am incotro pentru ca asa cum dracului trebuie sa-i arati crucea sa scapi de el, politicianului trebuie sa-i arati adevarul pentru al trezi din visul sau personal micinos de preamarire. 

    Iata ce zicea maestrul Nicolae Filimon: 

    "Nimic nu este mai periculos pentru un stat ce voieşte a se reorganiza, decât a da frânele guvernului în mâinile parveniţilor, meniţi din concepţiune a fi slugi şi educaţi într-un mod cum să poată scoate lapte din piatră cu orice preţ!… 

    Platon a zis, cu două mii de ani înainte de a lua noi pana în mână ca să descriem pe ciocoi, că un om, ca să poată deveni cetăţean onest, mai întâi de toate caută să fie născut bine, crescut în frica lui Dumnezeu, şi din copilărie până la maturitate să trăiască înconjurat de oameni virtuoşi şi drepţi. 

    Ciocoiul este totdeauna şi în orice ţară un om venal, ipocrit, laş, orgolios, lacom, brutal până la barbarie şi dotat de o ambiţiune nemărginită, care eclată ca o bombă pe dată ce şi-a ajuns ţinta aspiraţiunilor sale. 

    Pepiniera în care cresc aceşti inamici ai onoarei şi ai tuturor virtuţilor cetăţeneşti este mai totdeauna casa bogatului şi mai cu seamă a bogatului parvenit. Aci vine ciocoiul, umilit, şi cere a servi pe boierul pentru o bucată de pâine, o cameră de dormit şi un veştmânt ca să se apere de asprimea frigului." 

    Cum sa ai incredere intr-un politician crescut pe langa Adrian Nastase - un monument de corutie, nesimtire si tradare dovedita, si Ion Iliescu un comunist expirat, scolit la scoala comunistilor, paravan al ucigasilor de la revolutie, tatucul mineriadelor si protectorul sarac al hotilor bogati din jurul sau. Putem avea incredere intr-un politician care voteaza pro ca ministru si contra ca parlamentar intr-o problema mai mult decat majora a Romaniei ? Putem merge alaturi de un politician fricos care pleca in vacanta, la moaste sau dispare atunci cand sunt lucruri majore de rezolvat ? 

    Putem crede un ministru care se plange ca nu are bani la buget dar gaseste potrivit sa suplimenteze pensiile securistilor de prin ambasate cu vreo 800 de euro de caciula pentru 250 de persoane ? 

    Avem viitor cu un ministru plagiator care fractureaza sistematic societatea romaneasca fiind unealta intereselor straine ? 

    Nu avem viitor alaturi de Victor Ponta !

    1. Puteti numi vreun politician dedicat celorlalti?

      Puteti numi vreo miscare politica intru binele colectiv national? 

      Sunt in dificultate ...din Romania sau din Europa ?

      Bineinteles ca am tras de timp. In istoria recenta cred ca Corneliu Coposu era dedicat celorlalti spre binele colectiv national. Exemple avem destule in istoria noastra mai ales in preajma Marii Uniri. Azi nu avem asa un politician si poate doar oamenii care demonstreaza in capitala in weekend vor binele national.

      Am observat doar ca Angela Merkel apara interesele germanilor,

      Francois Hollande apara interesele francezilor, David William Donald Cameron apara interesele britanicilor iar Victor Ponta apara interesele RMGC, Chevron sau care mai vor sa fure ceva din Romania. 

      Dar de mentorul lui Corneliu Coposu ce ziceti? Cu toata lehamitea lui vizavi de politicienii de pe Dambovita, Iuliu Maniu a ramas pana la capat fidel unor idealuri. Si a mers cu ele pana dincolo de calvarul inchisorilor comuniste.

      Iuliu Maniu -unul din artizanii Marii Uniri, un roman urias, deputat in Parlamentul de la Budapesta, a aparat si a crezut toata viata in dreptate si democratie, si a simtit gustl amar al tradarii de la partide ca PNL pana la tari pe care le credea aliate. Am fost la Badacin iar pe drumul de la Simleu parca nu mergeam printre dealuri ci printre faliile timpului.

      Ar fi interesant un reportaj despre artizanii Marii Uniri si cum ii cinstim acum la 95 de ani de la infaptirea ei. Sunt sigur ca mai mult de 90% din parlamentarii romani nu stiu cum sa infaptuit Romania Mare.  

      Daca nu ar fi existat modele, atunci intrebarile mele nu aveau sens.

      Intrebarile vizau realitatea noastra de aici, din tara, acum, in zilele noastre. 

      De fapt, mentionind doar predecesori si politicieni de aiurea, mi-ati raspuns...

      Multumesc! 

      Daca analizam putin realitatea nostra de aici e mult mai cruda si mai dureroasa decat realitatea inchipuita in care noi credem ca traim .

      Non-valorile sunt la putere si de aici cosmarul socio-economic in care ne trezim in fiecare zi !  

      viata este extrem de simpla si ea se muleaza pe linia evenimentelor care la fel ca si miscarile tectonice ofera celor aflati in apropierea faliilor posibilitatea de a se repozitiona. Nu avem posibilitatea sa ne adaptam acestor transformari ramanem agatati, blocati sau in cel mai trist scenariu zdrobiti de aceste miscari telurice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb