Cursul de schimb a atins, ieri, minimul ultimelor opt luni, în special pe fondul sentimentului favorabil al investitorilor străini în regiune. Alt motiv pentru deprecierea monedei europene este randamentul ridicat al leului la nivelul ratelor de dobândă de politică monetară.
Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank, ne-a declarat: "Nu este exclus să vedem în continuare aprecieri ale leului, pieţele au şi tendinţa de exagerare". Domnia sa ne-a mai spus că nu vom vedea însă o scădere sub 4,1 lei a monedei europene, întrucât "BNR nu va lăsa utilizarea resurselor pe care le-a folosit pentru deprecierea leului".
Dealerii bancari ne-au spus că, faţă de vineri, toate monedele s-au apreciat, dar cel mai mult s-a apreciat leul, continuându-şi creşterea de la începutul anului.
Dealerii mai menţionează şi că, ieri, nu au existat cereri mari de valută pe piaţă, suspectând chiar o majorare de capital a băncilor şi vânzarea banilor. Totodată, dolarul s-a depreciat mult ,vineri, dar şi ieri, iar moneda noastră va depinde într-o anumită măsură şi de evoluţia dolarului, spun dealerii. Tot ieri, au apărut şi estimările agenţiei Reuters asupra valorii medii a monedei euro, la sfârşitul anului, în jur de 4,2 lei/euro.
• Emisiunea de eurobonduri, posibil în primul trimestru din 2010
Ministerul Finanţelor ar putea ieşi cu emisiunea de eurobonduri pe piaţa externă în primul trimestru din acest an, în cazul în care "condiţiile pieţei o vor permite", a declarat, ieri, secretarul de stat în MFP Bogdan Drăgoi.