6 octombrie, data limită pentru băncile comerciale să aplice noul regulament de creditare

A.G.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 octombrie 2008

6 octombrie, data limită pentru băncile comerciale să aplice noul regulament de creditare

Băncile comerciale mai au la dispoziţie doar patru zile pentru a remite BNR normele interne privind creditarea, pentru a se conforma noului regulament adoptat de Banca Centrală, în luna august, pentru limitarea creditării persoanelor fizice. În cazul depăşirii acestei date, băncile comerciale riscă să revină, automat, la un grad maximum de îndatorare de 35 la sută, practicat în 2006. Sunt vizate, în special, băncile cu norme relaxate de creditare care practică, în prezent, un grad de îndatorare de până la 70 la sută, luând în calcul mai multe tipuri de venituri realizate de solicitantul unui credit de nevoi personale. "În cazul împrumutătorilor care la data intrării în vigoare a regulamentului desfaşoară activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza normelor interne de creditare şi care nu au primit aviz favorabil de la Banca Naţională, nivelul maximum al gradului de îndatorare este limitat la 35 la sută", precizează regulamentul privind limitarea riscului de credit pentru persoanele fizice publicat pe 22 august, de BNR, citat de Agerpres.

Regulamentul cere băncilor să solicite clienţilor fişe fiscale şi să stabilească diferenţiat gradul maximum de îndatorare. Astfel, creditorii vor analiza capacitatea de rambursare "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de către împrumutători, care nu poate depăşi cu mai mult de 20 la sută pe cel aferent anului anterior". Excepţie fac veniturile pentru care clientul poate dovedi continuitatea, se arată în regulament.

Băncile vor fi obligate, de asemenea, să stabilească gradul maximum de îndatorare a clienţilor în mod diferenţiat, pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (în funcţie de valută, indexare, tipul dobânzii, perioada de acordare, comportamentul clienţilor şi garanţii) şi luând în considerare riscuri, precum cel valutar, de rată a dobânzii şi de majorare a costului creditului.

După publicarea regulamentului BNR în Monitorul Oficial, pe 22 august, băncile comerciale cu norme proprii de creditare au avut la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi adapta condiţiile de creditare la noile prevederi ale regulamentului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ceea ce faceti voi acum este inutil poate sunt oameni cinstiti care au nevoie de bani urgent iar voi ii descurajati cu totul.la datoriile bancilor trebuia sa va ganditi inainte... voi nu va ganditi ca sunt tineri care vor sa iti intemeieze si ei o familie iar voi nu ii ajutati deloc?de ce nu pot beneficia si ei de mai mult suport din partea voastra,mai multe beneficii?faceti ceva ca pierdem tot mai multi romani din cauza la banci si la salarii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb