Producătorul ieşean de medicamente generice Antibiotice SA Iaşi (simbol ATB) este, în prezent, un exportator de referinţă, cu peste 120 de parteneriate în mai mult de 70 de ţări ale lumii şi o valoarea a exportului ce a înregistrat în ultimii 6 ani o creştere de 3,5 ori, potrivit oficialilor companiei. Compania este prezentă pe piaţa internaţională cu un număr de 70 de medicamente şi substanţa activă Nistatina, cel mai vândut produs la export, pentru care Antibiotice a devenit lider mondial, din anul 2013.
Luna aceasta, Antibiotice Iaşi a împlinit în luna decembrie 60 de ani de existenţă pe piaţa farmaceutică. Aniversarea a fost marcată prin organizarea la sediul companiei a unei conferinţe intitulată "Antibiotice - 60 de ani de continuitate şi performanţă în industria farmaceutică românească".
De-a lungul timpului, Antibiotice şi-a creat un portofoliu complex de 159 de medicamente ce acoperă 12 clase terapeutice adresate afecţiunilor cardiovasculare, oncologice, sistemului nervos central, dermatologic, tract digestiv şi metabolism.
Valoarea veniturilor din vânzări ale companiei Antibiotice Iaşi a înregistrat o creştere de 48% în ultimii 6 ani, iar profitul brut a crescut cu 24 milioane lei în aceeaşi perioadă, ajungând, la finele anului 2014, la valoarea de 37,4 milioane lei.
Cu o capitalizare bursieră de peste 78 milioane lei, Antibiotice a fost declarată, potrivit reprezentanţilor firmei, cea mai mare companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, din sectorul producătorilor de medicamente, având o prezenţă continuă de peste 18 ani pe piaţa de capital.
Principalul acţionar al companiei farmaceutice ieşene este Ministerul Sănătăţii, cu 53,0173% din acţiuni. La data de 30 iunie 2015, diferenţa de titluri era deţinută de SIF Oltenia (13,1256%) şi de alţi acţionari (33,8572%).
În primele nouă luni ale acestui an, Antibiotice SA Iaşi a înregistrat venituri din vânzări de 216,3 milioane lei, valoare apropiată de cea înregistrată în perioada similară a anului precedent, "până la finele anului 2015 urmând a fi atinsă ţinta bugetată de 326 milioane lei, din care 28-30% din export", după cum se menţiona într-un comunicat remis BVB de către companie. De asemenea, profitul brut consemnat la finalul trimestrului al III-lea 2015 se ridica la 16,7 milioane lei, în creştere cu 14% faţă de cifrele estimate în Bugetul de venituri şi cheltuieli, iar în cazul profitului net, de 14,6 milioane lei, creşterea este de 19% comparativ cu valorile bugetate.
Antibiotice SA îşi menţine poziţia de lider pe segmentul medicamentelor generice comercializate în spitale, cu o cotă de piaţă, în primele nouă luni ale anului, de 18,5%, cu aproape două procente mai mare decât în perioada similară a anului precedent.
Tot în primele nouă luni ale anului în curs, Antibiotice a avut exporturi de 63,85 milioane lei, în creştere cu 10% comparativ cu anul anterior. Conducerea companiei ieşene vizează o creştere a exporturilor şi în anul 2016, prin valorificarea superioară a substanţei active Nistatină, prin creşterea ponderei clienţilor din SUA în total export substanţe active, ca urmare a obţinerii unor noi autorizări pe această piaţă. De asemenea, principalele proiecte privind exportul de produse finite, care vor contribui la creşterea cifrei de afaceri, se referă la exportul de produse injectabile în SUA şi Marea Britanie, exportul de capsule în Franţa şi Olanda, precum şi în zona Asiei de Sud-Est, şi exportul de unguente şi ovule în spaţiul CSI.
1. 70 tari si profit nu
(mesaj trimis de gicu în data de 18.12.2015, 01:04)
70 de tari si profit de 14 milioane?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2015, 08:32)
Nani stie de ce. Sau fratele lui...