75% cofinanţare SAPARD pentru industria agroalimentară

C.P.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 29 decembrie 2005

Agenţia SAPARD va oferi începînd cu anul viitor sprijin financiar mai mare pentru proiectele de procesare agroalimentară situate în zonele calamitate de inundaţiile din acest an.

Fondurile nerambursabile SAPARD acordate pentru proiectele de înfiinţare sau modernizare a unităţilor de procesare agroalimentară (Măsura 1.1 - Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole) vor creşte la 75% din valoarea totală eligibilă a proiectului, faţă de 50%, contribuţia SAPARD acordată în mod normal.

Astfel, societăţile comerciale, cooperativele de consum şi grupurile de producători care realizează investiţii în sectoarele carne, lapte, legume şi fructe, vinificaţie, cereale, plante textile şi piscicultură trebuie să contribuie cu doar 25% din valoarea proiectului SAPARD, pentru situaţia prezentată mai sus.

În această situaţie, se poate realiza o investiţie de 1.000.000 de euro, de exemplu, cu o contribuţie privată de doar 250.000 de euro, restul fondurilor fiind asigurat prin Programul SAPARD.

Creşterea cofinanţării SAPARD la 75% se aplică în cazul în care procentul de calamitare a localităţilor în care va fi realizat proiectul este mai mare de 30%. Dacă gradul de calamitare este între 10 şi 30%, facilitatea este valabilă doar pentru modernizarea sau reabilitarea unităţilor care au fost afectate direct de inundaţii.

Potenţialii beneficiari care solicită fonduri SAPARD pentru modernizarea unităţilor afectate de inundaţii şi se află într-o localitate care a fost afectată în procent de pînă la 30% trebuie să prezinte un document eliberat de către Comitetul local pentru situaţii de urgenţă care să ateste faptul că unitatea res-pectivă a fost afectată de inundaţii.

Mai mult, pentru aplicarea acestei facilităţi, cofinanţarea publică a proiectelor SAPARD va fi asigurată de către Uniunea Europeană în proporţie de 85%, faţă de 75% cît este stabilit în mod normal, restul de 15% fiind suportat de către Guvernul României.

Lista localităţilor afectate de calamităţi în acest an, precum şi gradul de calamitare a acestora au fost stabilite de către Guvernul României prin Hotărîrea nr. 1512/29 noiembrie 2005.

Pentru realizarea investiţiilor specifice industriei agroalimentare (Măsura 1.1) se pot obţine fonduri nerambursabile de pînă la 2.000.000 de euro, valoarea minimă admisă a proiectelor SAPARD fiind de 30.000 de euro.

Pe parcursul anului 2005 în România au avut loc cele mai grave inundaţii din ultimii 20 de ani, inundaţii care au afectat toa-te judeţele ţării. Perioadele în care au survenit inundaţiile sînt următoarele: 10-30 aprilie, 1-31 mai, 1-7 şi 11-17 iunie, 14-25 august, 19-25 septembrie. În multe cazuri există localităţi afectate de mai multe ori la rînd.

Estimarea totală a distrugerilor provocate de inundaţii în perioada aprilie - septembrie 2005 a fost evaluată la 5.975 milioane lei noi (1,6 miliarde euro), reprezentînd circa 3,4% din produsul intern brut (la nivelul anului 2003). Datele existente arată că 3.755 de sate au fost afectate, din care 1.277 comune din toate judeţele.

Pentru a susţine activităţile economice în zonele afectate de inundaţii şi pentru a se asigura cadrul legal necesar pentru aplicarea prevederilor art. 16, secţiunea A din Acordul Multianual de Finanţare (MAFA), autorităţile române au aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1512 din 29 noiembrie 2005 lis-ta localităţilor din mediul rural afectate de inundaţii în perioada aprilie-septembrie 2005 şi gradul lor de afectare.

Prin Măsura 1.1 se pot realiza investiţii pentru adoptarea standardelor europene în sectoarele: lapte şi produse lactate; carne (taurine, suine, ovine, păsări) şi ouă; legume, fructe şi cartofi; prelucrarea strugurilor - soiuri nobile pentru vin; peşte şi acvacultură şi produse de oistercultură (stridii şi midii); cereale; seminţe oleaginoase; zahăr, plante textile (in şi cînepă).

Aceste investiţii constau în îmbunătăţirea şi optimizarea fluxurilor de producţie, prelucrare şi marketing al produselor agricole şi piscicole, precum şi în crearea sau modernizarea reţelelor locale de colectare, a capacităţilor de recepţionare, depozitare, condiţionare, sortare şi ambalare a produselor agricole şi piscicole.

Prin Măsura 1.1 se pot realiza următoa-rele investiţii:

1. Înfiinţarea sau modernizarea unităţilor de colectare, recepţionare, procesare, depozitare şi achiziţionarea sau retehnologizarea echipamentelor şi instalaţiilor necesare fluxului de producţie;

2. Investiţii pentru implementarea sistemului de management al calităţii conform cu cerinţele ISO 9000;

3. Achiziţionarea mijloacelor noi de transport intern şi specializate (autoizoterme, auto-frigorifice etc);

4. Pentru tratarea, reciclarea şi eliminarea produşilor reziduali şi a deşeurilor nocive;

5. Pentru creşterea valorii adăugate a subproduselor rezultate în procesul de prelucrare a laptelui (zer, zara), a cărnii (organe, slănină, sînge, ţesuturi conjuctive etc.), a produselor piscicole (oase, capete, solzi), a seminţelor oleaginoase (sorturi oleoproteaginoase), a sfeclei de zahăr (melasă, borhot) etc.;

6. Pentru îmbunătăţirea sistemului de monitorizare şi control al lanţului de recepţie, colectare, prelucrare şi marketing al produselor sub aspect cantitativ şi calitativ;

7. Pentru îmbunătăţirea controlului intern al calităţii materi-ei prime, semifabricatelor, produselor şi subproduselor obţinute în cadrul unităţilor de procesare şi marketing (construcţii şi modernizarea spaţiilor pentru laboratoare de ana-lize şi achiziţionarea echipamentului de laborator);

8. Investiţii pentru echipamente de protecţia mediului (staţii pentru epurarea apelor reziduale, echipamente pentru emisii de praf organic şi mineral, impurităţi minerale şi organice etc.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb