78,23 milioane euro pentru alimentarea permanentă cu apă a localităţilor de pe litoral

George Marinescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 25 iulie 2019

78,23 milioane euro pentru alimentarea permanentă cu apă a localităţilor de pe litoral

Alimentarea permanentă cu apă potabilă a localităţilor de pe litoralul românesc constituie provocarea recentă a SC RAJA SA, singurul operator regional de apă de la ţărmul Mării. În acest sens, conducerea companiei publice a pregătit un proiect, în valoare de peste 78,2 milioane euro, din fonduri europene, prin care doreşte să asigure alimentarea continuă cu apă potabilă a 13 localităţi situate pe litoralul ţării noastre, între Constanţa şi 2 Mai. Un element important este faptul că localităţile respective vor beneficia de alimentare din două surse alternative - Medgidia şi Constanţa, pentru ca, în cazul în care una dintre ele va avea probleme, alimentarea cu apă să continuie.

Conform lui Aurel Presură, director general adjunct al SC RAJA SA, este vorba despre un proiect din anii '60, ce a fost reluat sub alte auspicii acum şi va asigura apa potabilă pe care, în timpul sezonului estival, o pot folosi cei aproximativ 2,5 milioane de turişti care se vor afla pe litoralul românesc al Mării Negre.

Aurel Presură a declarat: "Acum ne-am gândit să reconstruim acest proiect, să refacem acest sistem interconectat de alimentare cu apă, să îl extindem şi să ne folosim de sursa de apă de la Medgidia, care este extraordinar de bună. Am făcut studii şi apa de la Medgidia poate fi îmbuteliată şi vândută. Ca dovadă că apa de la Medgidia este cea mai bună, noi alimentăm cu ea oraşul Cernavodă, care până acum se alimenta cu apă din Dunăre. Avem debite foarte mari la Medgidia, până la 5 mc pe secundă. Vom lua apa din zona asta, o vom duce la peste 80 de kilometri, vom face traversări ale Canalului Dunăre-Marea Neagră, traversări ale autostrăzii Soarelui, viaducte, apeducte. Vor fi lucrări foarte complexe, cu staţii intermediare, cu depozite intermediare şi vor fi, de la Medgidia până la 2 Mai şi Vama Veche, mai multe staţii de pompare care să regleze necesarul de apă pentru tot sudul litoralului şi vor fi alimentate cel puţin 13 localităţi din zona respectivă. Trebuie să facem acest proiect, este foarte important pentru noi, este cel mai ambiţios şi cel mai mare proiect din România pe zona de alimentare cu apă, deoarece sunt foarte multe lucrări complexe de realizat. Tot acest sistem va fi integrat şi monitorizat prin sistemul Scada, pe care societatea noastră îl aplică de mai mulţi ani, cu succes. Suntem în faza în care putem pune la dispoziţie toate documentaţiile necesare pentru a face acest lucru. Va fi cel mai modern sistem de alimentare cu apă din ţara noastră, dar va fi şi cel mai greu de realizat. Este o provocare pentru compania noastră, dar noi suntem obişnuiţi cu astfel de provocări, ştim ce trebuie să facem şi sunt convins că vom duce acest proiect la final. Este cel mai important şi cel mai complex proiect pe care SC RAJA SA îl are în cadrul Programului Operaţional de Infrastructură Mare al Comisiei Europene".

Aurel Presură a precizat că apa de la Medgidia, de adâncime, provine de la ploile care au avut loc în munţii Bulgariei, în urmă cu 20.000 de ani şi care, datorită pantei, s-au scurs către arealul dintre Dunăre şi Marea Neagră. El a mai spus că proiectul din vremea regimului comunist a fost făcut pentru a împiedica opririle de apă în staţiunile de pe litoral.

Directorul adjunct al SC RAJA SA a mai precizat că toate oraşele deservite de companie în judeţele Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Bacău au sisteme duble de alimentare pentru ca localităţile respective să nu rămână fără apă. În plus, domnia sa a adăugat că operatorul regional de pe litoral poate prelua în acest moment alimentarea cu apă, fără probleme, a oricărui oraş mare din ţara noastră şi că singura soluţie eficientă în alimentarea cu apă şi canalizare este administrarea sis­temelor existente de către acest tip de operatori.

Conform specialiştilor, construirea acestui apeduct de la Medgidia către staţiunile din sudul litoralului este o necesitate, din cauza faptului că apa din sudul judeţului Constanţa are valori care o fac improprie consumului. Din cauza agriculturii intensive, pânza freatică din sudul judeţului Constanţa a fost infestată de mai multe elemente chimice care sunt dăunătoare sănătăţii cetăţenilor. Apeductul de la Medgidia va fi realizat, deoarece din sursele de la Constanţa, Biruinţa şi Albeşti, nu există debit suficient care să acopere consumul de apă din sezonul estival pentru tot litoralul românesc.

Preţ de coeziune socială

Aurel Presură a ţinut să precizeze pentru cei care critică operatorul regional de apă de la ţărmul mării că preţul practicat pentru un metru cub de apă este stabilit astfel încât să asigure o coeziune socială între oraşe şi comune. El a precizat că SC RAJA SA are un tarif de 4,5 lei pe metrul cub de apă, adică pentru 1000 de litri de apă, în condiţiile în care doi litri de apă potabilă la supermarket costă 2,10 lei.

Directorul adjunct al companiei a spus că acest preţ universal, pentru toţi clienţii companiei, este aplicat pentru a nu crea diferenţe majore între consumatorii din localităţile care au puţuri de alimentare cu apă potabilă şi cele care nu au astfel de puţuri. Conform lui Aurel Presură, ar fi inadmisibil ca în unele localităţi preţul la apă să fie între 2 şi 3 lei metrul cub, iar în altele, fără puţuri, din mediul rural, sau unde apa este extrasă de la peste 300 de metri adâncime, preţul să se situeze între 7,5 şi 9 lei metrul cub. De aceea, SC RAJA SA a preferat să introducă un preţ universal, de coeziune socială, care să acopere şi o parte dintre cheltuielile efectuate de companie pentru aducţiunea apei în unele localităţi din mediul rural.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb