Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21 anunţă lansarea publică a studiului: "Percepţia cetăţenilor asupra corupţiei din instituţiile publice: cauze, practici, prevenire", arată un comunicat remis redacţiei.
Studiul este elaborat în cadrul proiectului "Corupţia ne priveşte pe toţi!", proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul "Facilitatea de Tranziţie 2007 - Consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei", şi coordonat de Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21, în parteneriat cu Agenţia Naţională a
Funcţionarilor Publici.
Conform studiului, frecvenţa cu care cetăţenii merg la diferite instituţii publice în vederea rezolvării unei probleme este destul de scăzută. 50,3% merg mai rar de o dată pe an sau niciodată la primărie. În ceea ce priveşte gradul de cunoaştere a unor cazuri de corupţie, 36,9% dintre respondenţi au declarat că ştiu cazuri de corupţie, prin experienţa personală sau din presa locală, procentul celor care au dat exemple din totalul celor care au afirmat acest lucru, este de 86,2%.
"Corupţia este un fenomen larg răspândit în România, de aceea eforturile pentru rezolvarea acestei probleme trebuie depuse nu numai de autorităţile responsabile, ci şi de simplii cetăţeni. Proiectul îşi doreşte să stimuleze o atitudine şi un comportament responsabil al tuturor actorilor implicaţi pentru diminuarea şi combaterea acestui fenomen", a declarat Nina Cugler, Preşedinte Executiv, APDD Agenda - 21.