A ÎMPLINIT 50 DE ANI DE EXISTENŢĂ Nasdaq, lider mondial al emisiunilor de acţiuni şi obligaţiuni la începutul lui 2021

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 februarie 2021

Nasdaq, lider mondial al emisiunilor de acţiuni şi obligaţiuni la începutul lui 2021

167 de emisiuni de acţiuni şi bonduri în ianuarie, la Nasdaq, care au generat 41,12 miliarde de dolari, conform Refinitiv

Companiile din întreaga lume au strâns 546 de miliarde de dolari din emisiuni noi de obligaţiuni şi acţiuni în luna ianuarie 2021, în condiţiile în care cantităţile mari de "bani tipăriţi" de băncile centrale şi redresarea pieţelor bursiere au generat un număr record de listări, tranzacţii de tip SPAC şi vânzări de titluri, potrivit celor mai recente date ale Refinitiv, care menţionează că operatorul bursier american Nasdaq a fost lider în domeniu.

Menţionăm că un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Suma mai sus menţionată, de 546 de miliarde de dolari, include oferte publice iniţiale (IPO-uri) de 106,15 miliarde de dolari şi emisiuni de datorii de 439,9 miliarde de dolari.

Conform Refinitiv, operatorul Nasdaq a atras 167 de emisiuni în prima lună din 2021, care au generat 41,12 miliarde de dolari, fiind urmat de New York Stock Exchange (NYSE) şi Hong Kong Exchange, cu aproape 18 miliarde de dolari fiecare.

Record: 316 listări anul trecut, pe Nasdaq

Nasdaq a informat recent că, în 2020, a atins un nou maxim în ceea ce priveşte numărul de IPO-uri şi sumele atrase, găzduind 316 oferte publice iniţiale din care s-au strâns 80,9 miliarde de dolari. Acest lucru s-a datorat în principal creşterii numărului de SPAC-uri, care au devenit tot mai populare în ultimul deceniu. În 2020, numărul SPAC-urilor a crescut mai mult de patru ori faţă de anul precedent, conform economistului- şef al Nasdaq, Phil Mackintosh.

Ţinând pasul cu valul de IPO-uri de anul trecut, Nasdaq a găzduit 48 de IPO-uri care au strâns peste 14 miliarde de dolari în prima jumătate a lunii ianuarie, ceea ce reprezintă o creştere majoră faţă de perioada similară de anul trecut, când au avut loc trei IPO-uri, conform spuselor lui Jeff Thomas, prim-vicepreşedintele Nasdaq şi şeful listărilor de pe Coasta de Vest, care a subliniat că din cele 48 de tranzacţii din primele două săptămâni ale lunii ianuarie, zece au fost ale unor companii operaţionale care au atras peste 5,5 miliarde de dolari, iar restul au fost SPAC-uri care au strâns peste 8,6 miliarde de dolari.

"Avem peste 250 de SPAC-uri active în căutarea unor ţinte, acum", a menţionat Thomas, precizând că aşteaptă noi afaceri care vor intra pe pieţe.

Bursele din întreaga lume au îmbrăţişat modelul electronic al Nasdaq

Nasdaq, prima bursă electronică din lume, respectiv a doua cea mai mare piaţă din lume după capitalizarea bursieră, a împlinit, la data de 8 februarie, 50 de ani de existenţă.

De la intrarea sa în scenă, în 1971, bursele din întreaga lume au îmbrăţişat modelul electronic al Nasdaq, în contextul în care tranzacţionarea activelor devine din ce în ce mai sofisticată din punct de vedere tehnologic.

Nasdaq, iniţial un acronim pentru National Association of Securities Dealers Automated Quotations, şi-a început operaţiunile în SUA, pe 8 februarie 1971. Aceasta a fost creată de Asociaţia Naţională a Dealerilor de Valori Mobiliare (NASDA), o organizaţie de reglementare care a supravegheat gestionarea tranzacţionării acţiunilor în SUA din 1939 până în 2007, când a devenit Autoritatea de Reglementare în Industria Financiară (FINRA), potrivit Deutsche Welle.

Noul sistem Nasdaq automat avea să îmbunătăţească la acea vreme sistemul de tranzacţionare care fusese utilizat de aproape o sută de ani. În mod tradiţional, bursele din întreaga lume necesitau o locaţie fizică unde brokerii să se întâlnească şi să negocieze comenzi pentru dealerii pe care îi reprezentau.

O reţea de computere, la început, Nasdaq le putea transmite direct dealerilor în timp real preţuri de ofertă şi cerere pentru peste 2.400 de acţiuni. Acest lucru a eliminat necesitatea tranzacţionării fizice. De asemenea, a eliminat dependenţa de sistemul bazat pe un "specialist", prin care ofertele de cumpărare şi vânzare erau făcute ţinând cont de estimările preţuri ale experţilor, deduse din preţurile din ziua precedentă. Acest lucru a redus diferenţa dintre ceea ce solicitau vânzătorii de acţiuni şi ceea ce ofereau cumpărătorii.

Funcţionând iniţial doar ca un buletin de preţuri, bursa s-a dezvoltat ulterior într-un sistem automatizat de tranzacţionare care a facilitat tranzacţiile prin reţeaua sa. În 1975, Nasdaq a început listarea companiilor susţinute de investitori.

Dezvoltarea rapidă a internetului, de la mijlocul până la sfârşitul anilor "90, a creat o piaţă de acţiuni în tot mai mare creştere, investitorii devenind din ce în ce mai interesaţi de potenţialul de profit al companiilor tehnologice.

În1996, Nasdaq a devenit prima bursă care a lansat un site web, iar în 1998 - prima piaţă de tranzacţii online.

Profilul tehnologic al Nasdaq a făcut ca listarea pe această piaţă să fie de dorit pentru multe companii de internet, iar societăţile tehnologice au atras cu uşurinţă capital prin Nasdaq. Frenezia astfel creată a făcut ca Nasdaq să crească cu 400% din 1995 până în 2000.

Apoi, a izbucnit cunoscuta bulă dot-com. Mai multe companii de top din domeniul tehnologiei, care căutau să profite de avansul pieţei, au plasat comenzi mari de vânzare, declanşând vânzarea "de panică" în rândul investitorilor. În următorii doi ani, Nasdaq a scăzut cu aproape 80% faţă de vârf, prăbuşindu-se în 2002. Abia în 2015 Nasdaq şi-a recuperat toată valoarea pe care o pierduse.

În 2016, directorul operaţional al bursei, Adena Friedman, a fost promovat în funcţia de director executiv, devenind prima femeie care conduce o bursă majoră din SUA.

Indicele major Nasdaq Composite, cu peste 3.000 de acţiuni listate, include unele dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, precum Apple Inc., Amazon.com Inc., Microsoft Corp., Facebook Inc. şi Tesla Inc.

"În cei 50 de ani de la înfiinţarea Nasdaq, lumea şi pieţele de capital au evoluat enorm", spune Adena Friedman, preşedintele-CEO al Nasdaq, adăugând: "Ceea ce a început ca primul sistem mondial electronic de cotare a acţiunilor s-a transformat într-o companie globală de tehnologie care serveşte nu numai pieţele de capital, ci pieţele de pretutindeni. Succesul viitorului nostru se bazează în mare măsură pe angajamentul nostru de a adopta o creştere incluzivă, de a susţine următoarea generaţie de antreprenori şi de a conduce inovaţia care duce economia globală înainte".

Astăzi, Nasdaq continuă să funcţioneze în SUA şi Europa, iar peste 70 de burse din 50 de ţări folosesc tehnologia sa de tranzacţionare computerizată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb