A scăzut puternic excedentul comercial al Chinei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 martie 2008

A scăzut puternic excedentul comercial al Chinei

Cifrele aferente lunii februarie nu se ridică nici măcar la jumătatea aşteptărilor l Vremea extrem de rea a afectat livrările externe

Excedentul comercial al Chinei a scăzut pentru prima oară în ultimul an, iar creşterea exporturilor chinezeşti a încetinit, din cauza întreruperii transporturilor pe perioada în care această ţară a fost afectată de cel mai puternic viscol din ultimii 50 de ani. Totodată, exporturile au fost afectate de o cerere mai slabă din partea SUA, dar şi de faptul că, în februarie, China a sărbătorit Anul Nou Lunar.

În februarie 2008, surplusul comercial al Chinei a scăzut cu 64% faţă de aceeaşi lună din 2007, la 8,56 miliarde de dolari, potrivit cifrelor anunţate ieri, de Biroul Vamal de la Beijing. Analiştii aşteptau un excedent mult mai mare: 22,5 miliarde de dolari. În februarie 2007, excedentul a fost de 23,8 miliarde de dolari.

Luna trecută, exporturile Chinei au crescut cu 6,5%, la 87,4 miliarde de dolari. Aces­ta a fost cel mai încet ritm de expansiune consemnat în ultimii şase ani. Exporturile către SUA au scăzut la 15,5 miliarde de dolari în februarie, de la 19,2 miliarde în ianuarie, respectiv 16,3 miliarde în februarie 2007.

Importurile Chinei au sporit cu 35,1% în februarie 2008, la 78,8 miliarde de dolari. Aceasta a fost cea mai mare creştere din ultimii trei ani. În ianuarie anul curent, exporturile ţării asiatice au crescut cu 26,6%, iar importurile - cu 27,6%.

În primele două luni ale anului curent, excedentul comercial al Chinei a scăzut cu 29%, la 28 miliarde de dolari.

Surplusul comercial al Chinei a atins recordul de 262,2 miliarde de dolari anul trecut, în creştere cu 47,7% faţă de 2006. Analiştii sunt de părere că expansiunea puternică a excedentului comercial al Chinei se apropie de sfârşit, însă acest lucru nu se va întâmpla brusc. Drept urmare, China va fi, în continuare, un furnizor global de lichidităţi, în condiţiile în care acumulează continuu rezerve valutare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb