AACDP, DESPRE CRIZA CARBURANŢILOR: Reducerea de 50 de bani la pompă nu aduce nici o îmbunătăţire în nivelul de trai al românilor

S.B.
Miscellanea / 24 iunie 2022

Reducerea de 50 de bani la pompă nu aduce nici o îmbunătăţire în nivelul de trai al românilor

Asociaţia pentru Acţiune Civică şi Democraţie Participativă (A.A.C.D.P.) ia poziţie faţă de soluţiile pe care autorităţile române le-au avansat în criza preţului carburantului, apreciind că reducerea de 50 de bani avansată de Guvern nu aduce nici o îmbunătăţire în nivelul de trai al românilor, care rămân mai expuşi ca niciodată tsunami-ului economic.

Potrivit specialiştilor Asociaţiei, "soluţia" de compensare cu 50 de bani la pompă are consecinţe nefaste multiple, printre care:

- Preţul la pompă nu se reduce; consumatorul va plăti preţul integral, din care se va deduce suma de 50 de bani, partajată în mod egal între stat şi distribuitorul de carburant; cei 25 de bani care vor fi suportaţi de către stat sunt, de fapt, bani care vor fi luaţi din taxele şi impozitele tuturor, inclusiv ale celor care nu utilizează autoturisme sau vehicule comerciale; aceasta nu este protecţie socială, ci solidaritate impusă, prost înţeleasă şi aplicată; preţul carburantului se va consolida la nivelul actual sau, şi mai rău, va creşte progresiv la orice nivel vor aprecia producătorii şi distribuitorii că este potrivit; asta poate însemna un preţ de 10 lei în iulie sau de 15 lei în octombrie, cu consecinţa totalei inutilităţi a "compensării";

- Compensarea nu se va acorda decât pe termen de 3 luni, nefiind clar ce anume s-ar putea întâmpla dacă, în loc să scadă, preţul carburantului va creşte progresiv până în toamnă, dată fiind penuria actuală de materie primă şi de produs finit, rafinat; experienţa "compensării" facturilor de utilităţi, care a generat haos administrativ şi economic, este un precedent neplăcut, dar concludent şi în cazul acestei "compensări";

- Costurile necesare "compensării" vor fi suportate din taxe şi impozite, plătite de contribuabilii obişnuiţi, adică de cetăţenii cinstiţi şi întreprinderile oneste, care nu practică evaziunea sau optimizarea fiscală uzitate de contribuabilii - privilegiaţi ai toleranţei fiscale, ai legilor facilitatoare sau favorizatoare şi ai jurisprudenţei ultra-favorabile.

Potrivit AACDP, pentru a fi susţinută, această compensare va genera taxe sau impozite noi, dat fiind faptul că "Statul român nu îşi mai permite experimente de acest gen - dobânzile la împrumuturile publice sunt deja dincolo de 9% pe an".

"Urmare directă a acestei politici «liberale catastrofale», milioane de români vor renunţa treptat la maşinile cu motoare termice. Există 9 milioane de vehicule care vor sta pe marginea drumului, degeaba; există milioane de credite şi de leasing - uri care nu vor mai putea fi achitate, generând executări silite, care vor putea duce şi la evacuări din locuinţa familială; vor exist şi mase mari de oameni care nu se vor mai putea deplasa comod şi rapid cu propria maşină şi peste un milion de micro-afaceri care nu mai vor mai putea funcţiona, din lipsa vehiculelor comerciale. De aici, un efect de recul economic, de scădere a locurilor de muncă şi de creştere a inflaţiei şi, consecutiv, noi valuri de sărăcire în masă a populaţiei" se arată în comunicatul AACDP.

A.A.C.D.P. solicită reprezentanţilor Guvernului şi Coaliţiei de guvernare să ia seama la nevoile şi la doleanţele celor guvernaţi, condiţie elementară într-o democraţie, evidenţiind faptul că există totuşi soluţii simple şi uşor aplicabile în actuala criză (una atât naţională, cât şi internaţională), precum:

- reducerea temporară a accizei la carburant sau chiar suspendarea aplicabilităţii acesteia pe termen de 6 luni (ultima măsură, abia propusă în SUA de preşedintele Biden);

- plafonarea temporară a preţului, lucru permis de Legea Concurenţei nr. 20/1996 şi de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi a serviciilor de piaţă;

- compensarea realistă a costului carburantului, aplicabilă doar pentru persoanele fizice sau juridice aflate în dificultate, cost alimentat exclusiv dintr-un impozit temporar aplicat profiturilor excepţionale ale corporaţiilor din domeniu.

Asociaţia pentru Acţiune Civică şi Democraţie Participativă (A.A.C.D.P.) apreciază că, în lipsa unor astfel de măsuri menite a conserva in extremis "plasa de siguranţă socială", inechităţile şi inegalităţile economice şi sociale din societatea românească se vor lărgi, iar falia deja existentă între guvernanţi şi protejaţii lor, pe de o parte, respectiv marea masă a cetăţenilor, pe de alta, se va extinde până la un punct critic, cu consecinţe dintre cele mai periculoase pentru democraţia şi statul de drept din România

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ca si subventia de le electricitate, in realitate banii necesari "compensarii" sunt luati de la bugetul de stat, si deci, tot de la noi romanii si tranferati in conturile " benzinarilor", austrieci, unguri sau rusi.

    Asa ca acerasta masura a compensarii nu este in niciun fel destinata ajutorarii populatiei ci este inca o cale de a spolia si supune la lipsuri poporul roman, de a favoriza firmele straine care il jefuiesc.  

    Ca banii pentru compensatii nu sunt luati de la austrieci, unguri, rusi, sunt luati tot de la gura copiilor si batranilor din Romania,  

    Si pentru aceasta masura cu profund caracter umanitar, pentru strainii benzinari, sa-i multumim lui Ciuca si celor de la PNL. Adevarata tradare a intereselor romanilor.

    Bine ar fi fost sa avem noi Orbanul ungurilor si sa-l aiba ei pe al nostru. Ca la unguri se vede la guvernanti patriotismul, interesul pentru bunastarea cetatenilor, nu ca la noi tradare, tradare, tradare. 

    Daca as alimenta succesiv de câte 50 de bani până fac plinul inseamna ca alimentez gratis??????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb