Cel mai mare producător mondial de bere, grupul belgian Anheuser-Busch InBev (AB Inbev), a convenit joi vânzarea operaţiunilor sale din nouă ţări din Europa de Est (inclusiv Romania) către fondul britanic de investiţii CVC Capital Partners pentru 2,231 miliarde de dolari (1,49 miliarde euro).
AB InBev, care a preluat funcţia de lider mondial de la SABMiller anul trecut, a precizat că CVC va prelua operaţiunile sale din Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Muntenegru, România, Serbia şi Slovacia. Tranzacţia este aşteptată să se încheie în ianuarie 2010.
AB InBev a adăugat că valoarea totală a tranzacţiei ar putea să se ridice la 3,03 miliarde dolari, în funcţie de rentabilitatea investiţiei CVC. În plus, AB InBev va avea dreptul la prima ofertă pentru răscumpărarea activelor, în eventualitatea în care fondul CVC va dori să le vândă.
Graţie acestei tranzacţii, AB InBev a depăşit ţinta de şapte miliarde de dolari pe care şi-a propus-o pentru dezinvestiţii, în ideea ca InBev să poată plăti pentru preluarea Anheuser-Busch. Grupul InBev NV a anunţat în noiembrie 2008 că a finalizat preluarea concurentului american Anheuser-Busch Cos Inc, o tranzacţie în valoare de 52 miliarde de dolari.
Producătorul mărcilor de bere Budweiser, Stella Artois şi Beck"s a strâns o sumă potenţială de 9,5 miliarde de dolari după vânzarea mai multor active din Corea de Sud, China, Scoţia şi Irlanda, precum şi din vânzarea operaţinilor din domeniul parcurilor de divertisment din SUA.
InBev România deţine două fabrici de bere - la Ploieşti (60 km nord de Bucureşti) şi Blaj (centru). Compania are în portofoliu brandurile Bergenbier, Stella Artois, Beck"s, Lowenbrau şi Noroc. InBev România importă din Belgia mărcile de bere Leffe şi Hoegaarden. Anheuser-Busch Inbev ocupa locul al treilea în industria românească a berii, cu o cotă de piaţă de 23,2 la sută.