ABIA ACUM, Fiscul descoperă că firmele lui Hayssam erau vraişte!

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Politică / 8 iunie 2005

Omar Hayssam a găsit la Buzău un adevărat paradis fiscal

Firmele controlate de omul de afaceri sirian au beneficiat de rambursări de TVA de sute de miliarde, în timp ce acumulau datorii imense la buget

Unele firme îşi pierdeau urma declarînd sedii sociale fictive

Toate aceste lucruri au fost ascunse de Fisc, ani de zile

Ancheta penală declanşată de procurori împotriva lui Omar Hayssam scoate la iveală dimensiunea evaziunii fiscale practicată de omul de afaceri implicat în răpirea celor trei jurnalişti români. În ultimii patru ani, Omar Hayssam a descoperit un adevărat paradis fiscal la Buzău, exact judeţul în care ca prefect a funcţionat Ion Vasile, tatăl jurnalistei răpite în Irak.

O notă recentă, întocmită de Ministerul Finanţelor la solicitarea deputatului PNL de Buzău, George Scutaru, dezvăluie amplitudinea afacerilor derulate de Hayssam în ultimii ani. Astfel şapte societăţi care şi-au desfăşurat activitatea la Buzău au reuşit să acumuleze nestingherit datorii la stat de aproape 400 de miliarde de lei şi a beneficiat de rambursări de TVA în valoare de alte 150 de miliarde de lei. Faptul că Fiscul i-a tolerat acumularea de datorii lui Omar Hayssam rezultă chiar din nota ministrului Popescu, în care se arată că în cazul unor firme au fost operate compensări pentru datoriile către stat. Mai mult, în timp ce era dator vîndut la stat, Omar Hayssam primea aproape gratis, tot de la stat, societatea IPRS Băneasa.

Fostul ministru al finanţelor, Mihai Tănăsescu, susţine că nu a ştiut de situaţia firmelor lui Hayssam, precizînd că ministerul nu deţine toate situaţiile privind rambursările de TVA: "Direcţiile judeţene trebuie să decidă, conform legii, în ce bază acordă rambursările. Direcţia judeţeană Buzău are atribuţii pentru a aproba rambursarea de TVA, iar dacă funcţionarii de acolo au comis o ilegalitate trebuie să răspundă. Statul nu va putea recupera direct de la firmele lui Hayssam banii la buget fie pentru că nu are de unde să le mai ia, unele firme declarîndu-şi sedii fictive, fie pentru că nu prea mai are ce să valorifice. Mai mult, firma "Tevcom Import Export", considerată de ministrul Ionuţ Popescu ca fiind un "caz aparte" a fost radiată de Tribunalul Buzău în noiembrie 2004, în timp ce avea obligaţii către stat de aproape 10 miliarde de lei. Avocatul Gheorghe Piperea, vicepreşedintele Uniunii Naţională a Practicienilor şi Lichidatorilor din România, spune că statul şi-ar putea recupera banii, în astfel de cazuri, de cazuri, folosindu-se de prevederile legale care incriminează îmbogăţirea fără just temei. În ultimul an, Hayssam a început încet-încet să îşi mute din afacerile desfăşutate la Buzău în Capitală, mai precis în sectorul 1, unde din anul 2000 este membru PSD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb