"ABN Amro": Sectorul bancar chinez necesită o infuzie de peste 200 miliarde de dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 mai 2005

Sectorul bancar din China prezintă un potenţial de creştere semnificativ, însă, ca să atingă acest potenţial, are nevoie de o infuzie de capital de aproximativ 220 miliarde de dolari şi de continuarea dereglementării, consideră specialiştii grupului bancar olandez "ABN Amro". "Creşterea interesului investitorilor pentru sectorul bancar chinez trebuie să ţină cont, însă, de riscurile implicate de intrarea pe această piaţă", a declarat, săptămîna trecută, vicepreşedintele "ABN Amro" Sam Zavatti, cu ocazia conferinţei Băncii Asiatice de Dezvoltare, desfăşurată la Istanbul. Zavatti a adăugat: "Deşi potenţialul este uriaş, mai există multe provocări ce stau în calea maturizării acestui sector al economiei chineze".

Într-un studiu recent, analis-tul Simon Ho, din cadrul ABN, a identificat trei mari riscuri la adresa sectorului bancar chinez: creşterea rapidă a creditelor corporative, orientarea predominantă spre sectorul corporatist şi criza de capital.

"ABN Amro" arată că, în perioada 2002-2004, activitatea de creditare a crescut în China cu o medie anuală de aproximativ 18%. Principalul risc la adresa creşterii rapide îl reprezintă posibilitatea ca aceste credite să devină neperformante, mai ales că 85-90% din împrumuturile acordate s-au îndreptat către sectorul corporatist. De asemenea, în economia chineză, raportul împrumuturi/PIB este de 140%, în condiţiile în care piaţa chineză a emisiunilor şi obligaţiunilor este slab dezvoltată (aproape 94% din finanţările acordate corporaţiilor este asigurată prin împrumuturile bancare).

Specialiştii ABN estimează că sectorul bancar chinez are nevoie de cel puţin 220 miliarde dolari pentru recapitalizare, dintre care 160 de miliarde trebuie alocate primelor patru bănci de stat din ţară. Restul de 60 de miliarde ar trebui să ajungă la cooperativele de credit şi la băncile comerciale.

În ceea ce priveşte oportunităţile oferite de sectorul bancar chinez, ABN arată că, la o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori, există în China doar 11 milioane de cărţi de credit. În plus, primele credite ipotecare au apărut abia după 1997, în urma eliminării restricţiilor referitoare la piaţa imobiliară. Un alt sector atractiv este cel al fondurilor de investiţii, în China existînd doar 390 miliarde de yuani adminis-traţi de diferite fonduri de inves-tiţii, comparativ cu 23,6 miliarde yuani în depozite bancare. La acestea se adăugă intenţia autorităţior chineze de a modifica sis-temul fiscal. Dacă în prezent companiile chineze sînt taxate cu 33%, iar firmele străine cu 17%, Beijing-ul intenţionează să impună un sistem unic de taxe pentru companii, cuprins între 25 şi 28%.

ABN anticipează o creştere de 8,5% a economiei Chinei în acest an.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb