Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de indemnizaţie de şomaj

F.D.
Miscellanea / 8 august 2023

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de indemnizaţie de şomaj

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni dacă se înregistrează ca persoană în căutarea unui loc de muncă la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, potrivit Agerpres.

Indemnizaţia reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.

"Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională), precum şi de măsuri de stimulare a ocupării (prime). Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii", precizează AMOFM.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei încheierii situaţiei şcolare, stabilită prin reglementările normative în vigoare.

În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Actele necesare pentru înregistrarea absolventului ca persoană în căutarea unui loc de muncă sunt: actul de identitate, actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii, declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Corect! Pai de ce sa muncesti. Cel mai bine este ca persoanele anajate pe salariul minim (1/3 din angajati) care au si copii de crescut si rate la banci sa ii tina in spate pe tinerii care au chef de distractie si nu vor sa mearga la munca. E cel mai corect si Romania are numai de castigat (depopulare masiva a tarii). S-a inventat acum ceva nou: tara fara populatie. Multumim PSD, multumim PNl, multumim tuturor politicienilor.

    1. Vorbiți câte unii ca să vă aflați în treabă.

      Cât e ajutorul de șomaj, pe ce perioadă se dă și ce trebuie să facă beneficiarul pentru a-l primi? 

      Nu imi dati si mie suma respectiva pe degeaba, daca tot e suma mica si se da pe o perioada scurta? Eu macar platesc taxe si impozite la stat. Faceti ca aceia care se plang de tichetele de vacanta ca sunt naspa ca trebuie sa mergi in Romania, nu poti merge in Grecia si pe Coasta de Azur cu ele.

      E o sumă pe care doar cei în situații cu adevărat disperate se încumetă s-o ia pentru că-i mai mare bătaia de cap s-o iei decât să-ți cauți singur de muncă când vrei fără să te oblige statul să participi la tot felul de programe și târguri de joburi inutile.

      Efectul deciziei este nesimnificativ asupra bugetului. În alte părți sunt problemele mari.  

      Dar din ce văd pe te roade nu deficitul, ci faptul că nu ți-i dă ție pe degeaba. Invidia săracului cum se zice prin popor.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb