Abundenţă de IPO-uri, aşteptată la Bursa din Londra

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 ianuarie 2021

EY: 40 de IPO-uri au avut loc la LSE anul trecut, cu 11% mai mult comparativ cu 2019

Aceste listări au atras 9,4 miliarde de lire sterline, cu 31% mai mult faţă de 2019

Activitatea de listare din capitala Marii Britanii, Londra, va creşte anul acesta, după impulsul observat spre sfârşitul anului trecut, conform specialiştilor EY, care amintesc că, după o pauză în prima jumătate a lui 2020, odată cu apariţia pandemiei, activitatea a început să se redreseze până la sfârşitul verii, după care a urmat o creştere semnificativă în ultimul trimestru.

În cel de-al patrulea trimestru din 2020, piaţa principală britanică (London Stock Exchange - LSE) a înregistrat 17 listări, care au atras 3,4 miliarde de lire sterline, comparativ cu trei listări în trimestrul anterior, care au generat 3,3 miliarde de lire sterline, conform EY.

Activitatea de listare s-a accelerat şi pe divizia AIM, care a fost considerată o opţiune atractivă pentru companiile mai noi, cu 10 oferte publice iniţiale (IPO-uri) în ultimele trei luni din 2020, comparativ cu trei în trimestrul al treilea, potrivit sursei menţionate.

Concurenţa pentru investiţii se va intensifica probabil după sfârşitul activ din 2020 şi printr-o serie promiţătoare de listări, notează EY.

"2021 promite o abundenţă de IPO-uri la Londra", spune Stephen Kelly, şeful Tech Nation, citat de cityam.com, adăugând: "Marea Britanie are în prezent 136 de potenţiale societăţi unicorn (n.r. unicorn este o afacere pornită după anii 2000, din domeniul tehnologiei, cu o evaluare actuală de peste un miliard de dolari) şi aproximativ 80 de astfel de companii existente - mai mult decât orice altă ţară de pe continentul european şi atâtea cât au Germania, Olanda şi Franţa la un loc".

Printre companiile aşteptate la listare la Bursa din Londra se numără, conform cityam.com, Checkout.com, Darktrace, Deliveroo şi Trans­ferwise.

Odată cu lansarea de către Trezorerie a procesului de revizuire a normelor de listare, cu scopul încurajării companiilor tehnologice din Marea Britanie să îşi lanseze IPO-urile la Londra, există posibilitatea să vedem tot mai multe prezenţe pe piaţa britanică.

"Acum este momentul să ne fixăm centurile de siguranţă, la începutul unui deceniu de aur al sectorului tehnologi britanic", mai afirmă Kelly.

La sfârşitul anului 2020, Londra şi-a menţinut poziţia în privinţa sumelor atrase prin listare, după SUA şi China. De menţionat că mai mult de 40% din capitalul total strâns de companiile comerciale din Europa în 2020 prin IPO-uri se află la Londra, potrivit EY.

"Privind spre viitor, ne putem aştepta ca 2021 să fie un an foarte puternic pentru piaţa IPO-urilor din Marea Britanie", declară, la rândul său, Scott McCubbin, lider al departamentului de IPO-uri britanice din cadrul EY. Domnia sa subliniază: "O creştere a activităţii de listare poate intensifica concurenţa pentru investiţii, punând un accent mai mare pe pregătirea timpurie a IPO-urilor şi creşterea profilului în rândul investitorilor".

Şi Mark Allcroft, partener EY pentru North East şi Yorkshire, spune citat de netimesmagazine.co.uk: "Ne putem aştepta ca 2021 să fie un an foarte puternic pentru Marea Britanie, în privinţa IPO-urilor. Încrederea continuă să se consolideze prin acordul Brexit, oferind acum claritate în ceea ce priveşte relaţia viitoare cu Europa, şi prin lansarea vaccinurilor împotriva Covid-19".

În 2020, la LSE au avut loc 40 de IPO-uri, din care 25 pe piaţa principală şi 15 pe AIM, cu 11% mai mult comparativ cu 2019, când piaţa britanică a atras 36 de listări, conform EY. Cele 40 de listări au generat 9,4 miliarde de lire sterline, cu 31% mai mult faţă de cele 7,2 miliarde de lire din 2019.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb