Operatorii de telefonie au obligaţia să pună la dispoziţia Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU) informaţii de localizare primară a apelantului 112, indiferent de tipul reţelei sau de echipamentul utilizat de acesta, ne-au declarat oficialii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Potrivit autorităţii, operatorii mobili au obligaţia să transmită informaţia de localizare primară a apelantului, la iniţierea fiecărui apel, sub forma unui identificator de celulă şi, dacă este disponibil acest parametru, sub forma unui identificator de sector de celulă (cell-id/sector-id): "Acest lucru se face pe reţeaua de semnalizare, la iniţierea apelului, utilizând sistemul de semnalizare pe canal comun nr. 7", au specificat oficialii ANCOM, adăugând: "Informaţia de localizare primară transmisă este de forma unui şir de digiţi. Pe baza acestui şir de digiţi, administratorul SNUAU efectuează o interogare a bazei de date pusă la dispoziţie de către operatori, obţinând astfel informaţiile geografice de localizare a celulei sau a sectorului de celulă din care s-a iniţiat apelul de urgenţă, împreună cu toate caracteristicile suplimentare existente în baza de date".
Mai mulţi specialişti în domeniu ne-au declarat că localizarea exactă a aeronavei prăbuşite în Munţii Apuseni ar fi trebuit să ţină de operatorii mobili. "În mod normal, STS-ul (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale) se foloseşte de datele transmise de operatori, nu poate face mai multe. Companiile de telefonie mobilă nu au făcut destule investiţii în ceea ce priveşte gradul de acoperire", ne-au declarat specialiştii din piaţă.
Reprezentanţii STS susţin că localizarea evenimentului în sistemul 112, "s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta şi a fost pusă la dispoziţia instituţiilor care au participat la operaţiunea de căutare şi salvare". Operatorii telecom au răspuns, la unison, că au acţionat în limitele cadrului legal în vigoare şi conform procedurilor.
Totodată, dr. Sterian Dănăilă, directorul departamentului de Ştiinţe Aerospaţiale din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, ne-a spus: "Tehnologia este foarte avansată, imposibil să nu se reuşească localizarea. Nu a fost o coordonare precisă. În mod sigur că operatorii de telefonie mobilă pot determina localizarea precisă, dar probabil că nu au sesizat gravitatea şi importanţa situaţiei".
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul cinci la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşit să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul. Victimele au fost găsite de echipele de intervenţie la şase ore de la impactul cu solul.