ACHIZIŢIE URIAŞĂ "Groupama" dă 350 milioane de euro pe Asiban

Andreea Arcereanu, Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 aprilie 2008

Tranzacţie de 350 milioane de euro pe piaţa asigurărilor

Tranzacţie de 350 milioane de euro pe piaţa asigurărilor

BT Asigurări, Asiban şi OTP Garancia, sub aceeaşi umbrelă

Compania de asigurări "Asiban" a fost cumpărată de către "Groupama" pentru suma de 350 de milioane de lei, a declarat ieri Jean-Francois Lemoux, directorul general al grupului francez. Cele patru mari bănci care deţineau fiecare un procent de 25% din capitalul social al Asiban (BCR, BRD SocGen, Banca Transivania şi CEC) au hotărât să-şi vândă participaţia pentru a putea folosi capitalul în desfăşurarea activităţii de bază - servicii bancare.

"Groupama" este încrezătoare în potenţialul de creştere a pieţei asigurărilor din ţara noas­tră, a susţinut reprezentantul grupului domnul Jean-Francois Lemoux. Compania franceză de asigurări a cumpărat anul trecut BT Asigurări pentru suma de 100 de milioane de euro. După achiziţionarea companiei de asigurări OTP Garancia Insurer de la banca ungară Otp Bank, grupul francez a preluat şi subsidiara aces­teia din ţara noastră.

Domnia sa apreciază că numărul mare de unităţi ale BT Asigurări în Transilvania şi a Asiban în Capitală îi va permite grupului o bună penetrare a întregului terioriu din ţara noastră.

"Groupama" doreşte ca afacerile din ţara noastră să se desfăşoare unitar, prin intermediul unei singure mari companii de asigurări. Compania nu va realiza modificări în strategiile societăţilor din portofoliu sau în managementul acestora înainte de a primi avizul autorităţii de reglementare. "Groupama" nu este interesată de cumpărarea societăţii Unita scoasă recent la vânzare de către Vienna Insurance Group.

Grupul francez se situează pe poziţia a treia în topul companiilor de profil din ţara noastră după Vienna Insurance Group şi Allianz Ţiriac, deţinând o cotă de piaţă de aproximativ 13%.

Domnul Gheoghe Oprescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a declarat că nu a primit încă o notificare cu privire la această tranzacţie şi nici pentru cea prin care Vienna Insurance Group a preluat societăţile de asigurări ale BCR. "După ce vom vedea dosarele vom stabili dacă aceste tranzacţii pot influenţa negativ concurenţa în domeniu".

Primul acţionar care a decis să îşi vândă procentul de participaţie a fost BRD SocGen, finalizarea vânzării către Groupama fiind realizată de către Banca Transilvania.

Domnul Robert Rekkers, director executiv al Băncii Transilvania, ne-a declarat: "Această tranzacţie este foarte importantă pentru noi. Aşteptăm acordul Comisiei de Supravegere a Asigurărilor şi al Consiliului Concurenţei, pentru a putea folosi capitalul obţinut pentru dezvoltare".

Casa de Economiii şi Consemnaţiuni, unul dintre cei patru acţionari ai societăţii vândute, dorea preluarea controlului Asiban pentru formarea unui grup financiar bancar, a declarat domnul Radu Gheţea, preşedintele băncii. Lipsa expertizei în domeniu a determinat însă CEC să se alăture celorlalţi acţionari şi să îşi vândă participaţia la "Asiban". Un alt motiv invocat de bancă este lipsa fondurilor necesare unei astfel de achiziţii. În condiţiile în care capitalurile CEC însumează aproximativ 450 de milioane de euro, banca trebuia să plătească jumătate dintre acestea pentru achiziţia Asiban, periclitând activitatea de bază a băncii - acordarea de credite, a declarat domnul Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC.

Creştere semnificativă a pieţei asigurărilor

Piaţa asigurărilor din ţara noastră a înregistrat o creştere smnificativă în ultimul an, comparativ cu restul ţărilor din Europa. Domnul Paul Mitroi, vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), este de părere că piaţa asigurărilor din ţara noastră a înregistrat o creştere spectaculoasă datorită răspândirii din ce în ce mai rapide a culturii riscului, atât în rândul populaţiei, cât şi al companiilor, precum şi creşterii rapide a asigurărilor de viaţă.

Domnia sa apreciază că piaţa de profil din străinătate nu poate avea un ritm de creştere atât de rapid întrucât ea este una dezvoltată.

Grupul francez Groupama a înregistrat anul trecut un profit net de 793 milioane euro, în creştere cu 32,2% faţă de 2006. Veniturile din primele de asigurări de viaţă şi sănătate obţinute de Groupama au urcat anul trecut cu 3,6%, la 6,2 miliarde euro. Cu 11 milioane de clienţi şi peste 30.000 de angajaţi, Groupama este prezentă în 11 ţări, în special în Europa.

Cota de piaţă a Asiban era de 8,8% la finele anului trecut. Volumul primelor brute subscrise ale companiei era de 152 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb