Acord de finanţare pentru managementul dezastrelor naturale, semnat între Ministerul Finanţelor şi Banca Mondială

R.S.
Bănci-Asigurări / 2 octombrie

Acord de finanţare pentru managementul dezastrelor naturale, semnat între Ministerul Finanţelor şi Banca Mondială

Ministrul Finanţelor, Marcel-Ioan Boloş şi directorul Grupului Băncii Mondiale pentru ţările Uniunii Europene, Anna Akhalkatsi, au semnat astăzi acordul de finanţare dintre România şi BIRD, aferent celui de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opþiune de amânare a tragerii până la apariţia unei catastrofe (CAT-DDO), în valoare de 466,9 milioane euro, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Este primul acord de finanţare semnat în cadrul noului Parteneriat.

Ceremonia de semnare a avut loc astăzi, 2 octombrie, la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, şi a făcut parte din evenimentul de lansare a Cadrului de Parteneriat de Ţară al Băncii Mondiale (2025-2029) în România.

Acordul marchează primul capitol în cadrul noului Parteneriat de Ţară şi va asigura consolidarea aranjamentelor de finanţare în caz de dezastre. Împrumutul privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii până la apariţia unei catastrofe (CAT DDO), va permite întărirea viabilităţii aranjamentelor de finanţare pentru situaţii neprevăzute în cazul apariţiei unor dezastre, potrivit comunicatului.

"Este un moment important pentru România. Recent am fost martori la distrugerile provocate de inundaţii, care au afectat locuinţele, infrastructura şi, nu în ultimul rând, vieţile cetăţenilor. Ei bine, astăzi am semnat un acord de finanţare care ne ajută exact în această direcţie, de a ne întări capacitatea de răspuns la nevoile urgente de finanţare şi de protejare a comunităţilor vulnerabile. Finanţarea, care vine cu opţiunea de a folosi banii numai în cazul apariţiei unei catastrofe (CAT DDO), parte din noul Cadru de Parteneriat de Ţară, va permite întărirea viabilităţii aranjamentelor de finanţare pentru situaţii neprevăzute în cazul apariţiei unor dezastre", a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Reamintim că Grupul Băncii Mondiale (GBM) îşi desfăşoară activitatea în România în baza Cadrului de Parteneriat de Ţară (Country Partnership Framework-CPF). Documentul care a acoperit anii fiscali ai băncii 2019-2023 a avut drept obiectiv general: "Crearea unor instituţii potrivite pentru o Românie prosperă şi inclusivă", cu trei domenii principale de interes:

unificarea decalajelor socio-economice, prin crearea de oportunităţi pentru cei mai săraci 40% din populaţie;

dezvoltarea de oportunităţi pentru companii;

consolidarea capacităţii de a gestiona şocuri.

"În decursul celor 32 de ani de parteneriat, în procesul de tranziţie către o economie de piaţă şi ulterior, Grupul Băncii Mondiale a sprijinit constant România în atingerea obiectivelor sale de dezvoltare, prin adoptarea de modele economice viabile şi de succes. Banca Mondială este un partener strategic pentru România în accelerarea impactului şi maximizarea oportunităţilor de contribuţie la agenda globală de dezvoltare. Mulţumesc tuturor celor implicaţi în realizarea acestui acord, atât echipei BIRD, cât şi colegilor din partea României, pentru efortul şi dedicarea lor în acest proces", a subliniat Marcel Boloş, se menţionează în comunicat.

În vederea pregătirii Cadrului de Parteneriat de Ţară, Banca Mondială a iniţiat în 2023 un proces amplu de analize şi consultări, cu trei obiective principale:

îmbunătăţirea performanţelor capitalului uman;

locuri de muncă mai bune prin creşterea rolului şi a gradului de mobilizare a capitalului privat;

rezilienţă sporită şi tranziţie verde accelerată, acestea având în comun îmbunătăţirea capacităţii instituţiilor de a deservi populaţia şi afacerile.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4952
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3087
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9751
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.4311

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb