Parlamentul European, Consiliul Miniştrilor din Uniunea Europeană şi Comisia Europeană au ajuns la un acord politic asupra ultimelor puncte ale reformei Politicii Agricole Comune (PAC) care au mai rămas neacoperite în cadrul întâlnirii din iunie, potrivit serviciului de presă al Comisiei Europene.
Acestea urmează a fi votate formal în plenul Consiliului şi Parlamentului European, urmând ca după adoptarea legilor privind cadrul financiar multianual 2014-2020 să intre în vigoare.
Principalele aspecte ale acordului sunt:
- Plafonarea şi degresivitatea platilor directe - sumele primite de un operator agricol (exceptând plăţile legate de 'înverzire') vor fi diminuate cu cel putin 5% în cazul în care depăşesc 150.000 euro. Înainte de a face acest calcul, se pot deduce cheltuielile salariale a operatorului.
- Convergenţa subvenţiilor - Sumele acordate statelor membre care au subvenţii sub 90% din media europeană vor avea parte de o creştere graduală a acestora, astfel încât acestea să atingă nivelul minim stabilit cel târziu până în anul 2019.
- Transferul fondurilor printre piloni - statele membre vor avea posibilitatea de a transfera până la 15% din fondurile din Pilonul I către fondurile de dezvoltare rurală. Aceste sume nu vor avea nevoie de cofinanţare din partea statului membru.
- Cofinanţare plafonată în fondurile de dezvoltare rurală la 85% în regiunile mai puţin dezvoltate, 75% sau 63% în regiunile de tranziţie şi 53% în restul regiunilor pentru majoritatea plăţilor, cu posibilitatea unei cofinanţări mai mari în cazul măsurilor pentru transferul de cunoştinţe, cooperare, stabilirea grupurilor de producători şi instalarea tinerilor fermieri.