Odată cu popularizarea inteligenţei artificiale (AI), mai mult de jumătate dintre americani susţin că folosesc în mod regulat această tehnologie. Totuşi, pe lângă facilităţile pe care le oferă AI, există o teamă tot mai mare cu privire la maşinile care transformă profesiile sau chiar înlocuiesc muncitorii, conform unei analize visualcapitalist.com.
Aceasta aduce în atenţie rezultatele unui sondaj realizat de Ipsos, care a întrebat diverse persoane dacă cred că inteligenţa artificială va duce la crearea de mai multe noi locuri de muncă în ţara lor. Sondajul a fost realizat în 33 de ţări, între 25 octombrie şi 8 noiembrie 2024, pe un eşantion de 23.721 de adulţi cu vârsta de cel puţin 18 ani.
Potrivit Ipsos, chinezii, cu o proporţie de 77%, sunt cei mai optimişti cu privire la crearea de noi locuri de muncă prin inteligenţa artificială, în ţara lor, în timp ce locuitorii Ungariei sunt cel mai puţin optimişti.
Sectorul AI din China a cunoscut o creştere exponenţială, susţinută de iniţiative guvernamentale. Ţara este, de asemenea, lider în cercetarea academică AI, deşi SUA rămân în fruntea transformării rezultatelor cercetării în produse. Alte două ţări asiatice, Indonezia (74%) şi Thailanda (71%), completează primele trei locuri în sondajul Ipsos. Urmează, în top 10, Turcia (67%), Malaysia (65%), India (58%), Singapore (57%), Africa de Sud (52%), Mexic (47%) şi Brazilia (46%).
Pe de altă parte, Europa domină lista ţărilor care sunt mai puţin optimiste cu privire la impactul AI asupra pieţei muncii. Numai 29% dintre polonezi şi germani cred că inteligenţa artificială va crea mai multe locuri de muncă noi, în timp ce doar 24% din maghiari cred că este posibil să se întâmple acest lucru în ţara lor. Media globală în acest sens este de 43%, conform Ipsos.
Opinia Cititorului