Sectorul bancar american a înregistrat o creştere solidă în 2024, susţinut de politici monetare favorabile şi alegeri prezidenţiale, iar prognozele pentru 2025 sunt optimiste, cu o continuare a creşterii profitabilităţii, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille
În raport sunt prezentate principalele estimări ale analiştilor pentru şase din cele mai mari bănci americane, evoluţia acţiunilor lor şi câteva posibile scenarii în perioada următoare.
iShares S&P US Banks UCITS este un ETF care urmăreşte performanţa indicelui S&P 900 Banks 7/4 Capped, reprezentând sectorul bancar american. Acest ETF reinvesteşte dividendele obţinute.
Portofoliul ETF-ului este format în proporţie de 99,13% din acţiuni ale băncilor americane, incluzând un total de 41 de instituţii financiare. Cele mai mari zece deţineri reprezintă 56,17% din portofoliu, iar patru dintre cele şase bănci analizate deţin o pondere cumulată de aproximativ 29%. În ultimele 12 luni, ETF-ul a generat un randament de 41%, iar de la începutul anului, performanţa acestuia este de +2,6%.
• Plus de 30% pentru sectorul financiar american, anul trecut
Sectorul financiar-bancar are un rol esenţial în economia unei ţări, creditarea fiind motorul creşterii economice. În 2025, se estimează că venitul net din dobânzi pe piaţa bancară la nivel mondial va atinge o sumă uluitoare, de 8.900 miliarde de dolari, iar conform Statista în următorii cinci ani, veniturile nete din dobânzi vor înregistra o rată anuală de creştere (CAGR) de 4,91% până în 2029.
În ceea ce priveşte sectorul financiar american, acesta a înregistrat în 2024 o creştere de 30%, depăşind performanţa indicelui S&P500 (+23%), fiind al treilea cel mai performant sector după comunicaţii şi tehnologie.
Evoluţia companiilor din sector a fost influenţată pe de o parte de rezultatele financiare solide raportate, dar şi de deciziile de politică monetară ale Rezervei Federale (Fed), şi alegerile prezidenţiale, sectorul financiar fiind unul dintre domeniile favorizate de câştigarea alegerilor de către Donald Trump. În data de 20 ianuarie 2025, noul preşedinte Donald Trump va reveni la Casa Albă, acesta anunţând o serie de măsuri, precum impunerea de tarife comerciale asupra importurilor din SUA, înăsprirea politicilor de imigrare, repunerea în vigoare a unora dintre politicile sale care au fost revocate de Joe Biden, toate acestea crescând presiunile inflaţioniste. Acest lucru ar putea ajuta sectorul bancar cu privire la veniturile din dobânzi.
Pe parcursul anului 2024 am asistat la reduceri ale dobânzilor de politică monetară de către Fed, începând cu luna septembrie 2024. Reducerile au totalizat 0,75 de puncte procentuale, marja situându-se în prezent în intervalul 4,25%-4,50%. Conform declaraţiilor din cea mai recentă şedinţă de politică monetară, din luna decembrie, Rezerva Federală este aşteptată să încetinească relaxarea monetară, reflectând creşterea economică puternică şi presiunile inflaţioniste. Acest aspect a fost confirmat în luna ianuarie prin declaraţiile recente ale oficialilor Fed, care pledează în principal pentru o abordare graduală şi mai prudentă a reducerilor ratelor dobânzii în acest an, invocând progresul lent în readucerea inflaţiei la nivelul ţintă.
Traiectoria politicii monetare a Fed în perioada următoare va fi determinată de datele macroeconomice. Cifrele recente privind locurile de muncă oferă o imagine mai clară a pieţei muncii, şi susţin ideea că economia SUA este din ce în ce mai puţin dependentă de sprijinul politicii monetare. Economia SUA a înregistrat o creştere de 256.000 de locuri de muncă, depăşind aşteptările, iar rata şomajului a scăzut uşor în luna decembrie faţă de noiembrie. Aceste rezultate indică o redresare a pieţei muncii din SUA faţă de scăderea de la jumătatea anului, cu potenţiale semne de accelerare.
După publicarea ultimelor date cu privire la piaţa muncii şi şomajul din SUA, şansele pentru menţinerea dobânzii de referinţă în şedinţa din ianuarie sunt de peste 97%. Conform FedWatch CME, cea mai mare probabilitate (41%) de reducere cu 0,25 de puncte procentuale a ratei dobânzii este estimată pentru şedinţele din septembrie şi octombrie 2025.
În luna decembrie 2024, agenţia de rating Fitch a revizuit perpectiva în ceea ce priveşte sectorul bancar american pentru anul 2025 de la "deteriorat" la "neutru", aşteptările fiind ca indicatorii de calitate şi profitabilitate să se stabilizeze. În acelaşi timp, cele mai recente date cu privire la inflaţia din SUA, publicate marţi la prânz, au indicat o creştere sub aşteptări, ceea ce a dus la un raliu în pre-market care a cuprins şi sectorul bancar.
• Estimările analiştilor
În al treilea trimestru din 2024, sectorul financiar a pornit cu aşteptări pesimiste, fiind prognozată o scădere de 0,4% a câştigurilor pe acţiune (EPS) în ritm anual, însă a surprins pozitiv, înregistrând o creştere finală de 7,3% după raportările tuturor companiilor. Pentru trimestrul al patrulea din 2024, sectorul este văzut ca principalul motor al creşterii profitului, analiştii estimând o majorare a EPS de 40% şi o creştere a veniturilor de 6%.
JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, a dat tonul raportărilor trimestriale, analiştii estimând un profit pe acţiune de 4,11 dolari, în creştere faţă de estimarea de 3,71 dolari la începutul trimestrului. Banca a raportat un EPS de 4,81 dolari. În ceea ce priveşte veniturile, consensul prevedea 41,43 miliarde de dolari în al patrulea trimestru, comparativ cu 38,57 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului anterior. JPMorgan a raportat venituri de 43,7 miliarde de dolari.
Bank of America urmează trendul, cu o estimare a profitului pe acţiune de 0,77 dolari, uşor mai mic faţă de proiecţia iniţială de 0,80 dolari/acţiune, şi de 25,12 miliarde de dolari a veniturilor, în creştere faţă de 23,5 miliarde de dolari raportate anul trecut. Bank of America era aşteptată să îşi publice rezultatele ieri.
Directorul executiv al Wells Fargo, Charles Scharf, a declarat în decembrie că banca a observat "o forţă continuă atât în rândul consumatorilor, cât şi al companiilor, fără prea multe schimbări", analiştii aşteptându-se la un profit pe acţiune de 1,35 dolari în al patrulea trimestru, în creştere faţă de 1,26 dolari prognozat la începutul trimestrului, în timp ce veniturile erau estimate la 20,58 miliarde de dolari, uşor peste veniturile de 20,48 miliarde de dolari raportate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Banca a raportat un EPS de 1,43 dolari, respectiv venituri de 20,38 miliarde de dolari.
Goldman Sachs şi Morgan Stanley au primit, de asemenea, impuls din partea analiştilor în acest trimestru, continuând trendul în creştere, în timp ce Citi era aşteptată să treacă pe profit în ceea ce priveşte EPS, ceea ce s-a şi întâmplat (1,34 dolari/acţiune, faţă de o pierdere de 1,16 dolari în anul anterior).
Astfel, din punct de vedere al EPS, grupul este estimat să înregistreze o creştere medie de peste 70%. Aşteptările erau ridicate pentru Bank of America, care este prognozată să înregistreze o creştere de 120% a profitului pe acţiune, urmată îndeaproape de Morgan Stanley (+95,3%). În acelaşi timp, Morgan Stanley conduce estimările de venituri, cu o creştere prognozată de 17%. Şi Morgan Stanley era aşteptată să raporteze ieri. Grupul este estimat să înregistreze o creştere medie de 8,67% a veniturilor, notează TradeVille
"Sectorul de investment banking este foarte optimist", a declarat Richard Ramsden, analist la Goldman Sachs, menţionând că tranzacţiile susţinute de fonduri de private equity au o probabilitate de creştere. Acesta a mai spus: "Evaluările s-au îmbunătăţit, perspectivele pentru divizări, fie prin IPO, fie prin vânzări, s-au îmbunătăţit, iar condiţiile de finanţare pentru cumpărători s-au îmbunătăţit şi ele". Richard Ramsden estimează, de asemenea, că NII va creşte cu procente medii de o singură cifră în 2025, în timp ce comisioanele totale vor urca, probabil, cu procente medii spre ridicate.
• Creşteri record în an electoral
Evoluţia din anul 2024 a companiilor din sectorul financiar american a fost influenţată pe de o parte de rezultatele financiare solide raportate, dar şi de deciziile de politică monetară ale Rezervei Federale, şi de alegerile prezidenţiale, sectorul financiar fiind unul dintre sectoarele favorizate de câştigarea alegerilor de către Donald Trump.
Din punct de vedere al evoluţiei preţului în ultimul an, performanţele companiilor analizate în cadrul acestui raport au oscilat de la +51% (US.WFC) la +40% (US.BAC şi US.C), creşteri ce depăşesc aprecierile anuale (YOY) ale indicilor americani S&P 500 (+23%) şi Nasdaq (+28%). În aceeaşi perioadă, ETF-ul care urmăreşte companiile din sectorul bancar american (DE.IUS2), a înregistrat o creştere de 41%.
Dacă privim din punct de vedere al evoluţiei înregistrate în ultimii cinci ani, cel mai bun randament l-au oferit acţiunile Goldman Sachs, +126%.
Acţiunile Wells Fargo & Company (WFC) ocupă prima poziţie în topul creşterilor din ultimul an, cu un randament de +49%. La începutul anului 2024, cotaţia WFC a depăşit nivelul de rezistenţă de 51 de dolari, sub care a evoluat în ultimii doi ani. În luna noiembrie, ulterior câştigării alegerilor prezidenţiale de către Donald Trump, preţul acţiunilor WFC a depăşit maximul istoric de 66 de dolari atins în ianuarie 2018, înregistrând un record de 78 de dolari în şedinţa din 26 noiembrie. În prezent, acţiunile se tranzacţionează la 70,53 dolari, sub mediile mobile pe termen scurt EMA de 8, respectiv 21 de zile, dar şi sub media mobilă SMA de 50 perioade. Maximul istoric de 78 de dolari reprezintă un nivel important de rezistenţă, în timp ce suportul se regăseşte în zona de 62 de dolari.
Poziţia a doua în topul creşterilor YOY este ocupată de acţiunile Goldman Sachs (US.GS), cu 48%. Din decembrie 2023 cotaţia a evoluat într-un canal lateral între 374 şi 396 dolari, nivelul de rezistenţă a fost străpuns în şedinţa din 21 martie 2024, devenind zona de suport. În aprilie, preţul a reuşit să depăşească maximul istoric din noiembrie 2021, de 426 de dolari, şi a înregistrat un nou all-time high post alegeri prezidenţiale, în noiembrie, 612 dolari. Zona maximului istoric reprezintă un nivel important de rezistenţă în perioada următoare, în timp ce suportul se regăseşte în jurul valorii de 530 de dolari.
Acţiunile JP Morgan Chase&Co (JPM) au înregistrat în ultimul an un randament de +45%. La începutul lui 2024, preţul JPM a depăşit maximul istoric de 172 de dolari, în şedinţa din 25 noiembrie înregistrând un maxim istoric de 254 de dolari, nivel ce reprezintă o importantă zonă de rezistenţă în perioada următoare, suportul îl regăsim la 225 de dolari.
După un trend ascendent început în octombrie 2023 acţiunile Morgan Stanley (MS) au reuşit în luna octombrie 2024 să depăşească maximul istoric de 109 dolari (atins în ianuarie 2022), şi în urma raliului determinat de rezultatele alegerilor prezidenţiale au înregistrat un nou maxim istoric de 136 de dolari. În prezent, cotaţia este de circa 130 de dolari, marcând o apreciere YOY de 52%. Zona maximului istoric reprezintă nivel de rezistenţă, în timp ce suportul se regăseşte în jurul nivelului de 109 dolari.
În ceea ce priveşte acţiunile Bank of America (US.BAC), deşi acestea au evoluat pe un trend ascendent în ultimul an, afişând o apreciere de 40% YOY, sunt, alături de titlurile Citigroup (US.C), singurele acţiuni dintre cele analizate în acest raport care nu au reuşit să depăşească pe parcursul anului 2024 maximul istoric anterior (55 de dolari din ianuarie 2006). În prezent, acţiunile BAC se tranzacţionează la 47 de dolari, zona de 48 - 50 de dolari reprezintă nivel de rezistenţă, iar suportul îl regăsim la 40 de dolari.
Acţiunile Citigroup (C) ocupă ultima poziţie în top, cu o creştere YOY de 40%, fiind singura companie din top care din punct de vedere al evoluţiei din ultimii cinci ani afişează o scădere de 10%. Din luna octombrie 2023, preţul a revenit pe un trend ascendent, reuşind în ianuarie 2024 să depăşească nivelul de rezistenţă de la 52 de dolari, sub care a evoluat pe tot parcursul anului 2023. În prezent, preţul se tranzacţionează la 78 de dolari, retestând o zonă importantă de rezistenţă, depăşirea acestui nivel poate duce cotaţia până la 80 - 83 de dolari, nivel ce a acţionat ca rezistenţă în ultimii 16 ani.
Conform preţurilor options cu expirare astăzi, media grupului analizat pentru mişcările din piaţă post raportare este de 4,53%. Acest lucru relevă faptul că piaţa rămâne în continuare sceptică cu privire la evoluţia viitoare a sectorului, aşteptându-se la mişcări considerabile ale cotaţiilor, fie în sus sau în jos.
Din punct de vedere al analiştilor care acoperă aceste companii, preţurile ţintă pentru următoarele 12 luni se situează mai sus faţă de cele afişate în prezent. Citigroup se bucură de încrederea cea mai mare a analiştilor, care se aşteaptă la o apreciere de 12% în intervalul menţionat. Cea mai mică creştere în următoarea perioadă este estimată pentru liderul JPMorgan, de numai 2%. Media grupului relevă o apreciere a cotaţiilor de aproximativ 6,6%, uşor sub evoluţia medie anuală a indicelui S&P 500.
Conform site-ului de specialitate MarketBeat, patru dintre cele şase companii analizate se bucură de un rating "Moderate Buy" (Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs şi Wells Fargo), în timp ce JPMorgan şi Morgan Stanley sunt încadrate la "Hold".
Bank of America a fost desemnată ca o alegere de top de către analişti, fiind aşteptată să înregistreze o creştere a venitului net din dobânzi, primind recent recomandări de cumpărare de la Truist, UBS şi HSBC. Analistul HSBC, Saul Martinez, a declarat că scăderea preţului acţiunilor de la începutul lunii ianuarie a prezentat o oportunitate de cumpărare. "Scăderea recentă oferă o oportunitate de a adăuga expunere la un lider de piaţă cu o perspectivă atractivă de profitabilitate şi câştiguri, la o evaluare atractivă", a declarat Martinez.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: justETF, Statista, CME, FitchRatings, Federal Reserve, Yahoo Finance, CNBC, Reuters, Market Watch, Seeking Alpha, Alpha Spred, MarketBeat.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului