Acordul Rusia-Ucraina privind exporturile de cereale prin Marea Neagră, extins cu 60 de zile

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 martie 2023

Acordul Rusia-Ucraina privind exporturile de cereale prin Marea Neagră, extins cu 60 de zile

Acordul care îi permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră a fost extins cu 60 de zile, deşi Kievul a informat că vrea prelungirea acestuia cu 120 de zile, potrivit anunţului făcut ieri de un oficial rus citat de Reuters.

După ce Rusia şi Ucraina au semnat în Turcia, la data de 22 iulie, Iniţiativa privind cerealele de la Marea Neagră, acord susţinut de Naţiunile Unite, milioane de tone de grâu şi produse alimentare au fost exportate prin porturile ucrainene.

Rusia a sugerat luni că va permite ca acordul să fie extins, dar pentru jumătate din perioada de prelungire precedentă, în timp ce ONU s-a angajat să facă tot ce este posibil ca să se asigure că integritatea acordului va fi păstrată.

"Într-adevăr, acordul a fost extins - s-a ajuns la o înţelegere de extindere a sa cu 60 de zile", a declarat ieri viceministrul de Externe de la Moscova, Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de ştiri TASS.

Reuters a menţionat că deocamdată nu este clar cum poate fi extins acordul doar cu jumătate din perioada de prelungire precedentă.

Şi agenţia de ştiri rusă RIA l-a citat pe Gruşko afirmând că acordul Rusia-Ucraina privind exportul de cereale a fost extins. Potrivit RIA, Gruşko l-a citat pe un alt adjunct al ministrului de Externe, Serghei Verşinin, confirmând prelungirea cu 60 de zile.

Naţiunile Unite nu au oferit vreo informaţie privind prelungirea acordului.

Un oficial din Ucraina a declarat pentru Reuters, sub protecţia anonimatului, că ţara sa va respecta termenii precedentului acord convenit. "Vom urma acordul cu stricteţe", a spus oficialul citat.

Într-o declaraţie în care preciza că discuţiile sunt în desfăşurare, Ministerul turc al Apărării a citat Rusia care a informat că este de acord să susţină o prelungire cu 60 de zile a acordului intermediat între Moscova şi Kiev.

Rusia a anunţat că, deşi Occidentul nu a avizat explicit exporturile din agricultură, sancţiunile financiare, logistice şi asupra asigurărilor au creat o barieră în calea exporturilor sale de cereale şi de îngrăşăminte.

Amintim că, luni, Rusia a propus prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene, care expiră la 18 martie, cu doar 60 de zile, ofertă criticată de Kiev, care vede astfel acordul iniţial pus sub semnul întrebării, potrivit France Presse.

"Acordul asupra Iniţiativei cerealelor de la Marea Neagră implică prelungirea cu cel puţin 120 de zile, poziţia Rusiei de a-l prelungi cu doar 60 de zile, prin urmare, contrazice documentul semnat de Turcia şi ONU", a scris pe Twitter ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, precizând că Ucraina aşteaptă "poziţia oficială" a Naţiunilor Unite şi a Ankarei, ca "garanţi ai iniţiativei". Kubrakov a reacţionat la anunţul făcut de viceministrul de Externe rus Serghei Verşinin, după o zi de discuţii cu înalţi reprezentanţi ai ONU la Geneva, potrivit căruia Moscova "nu se opune unei noi prelungiri a «Iniţiativei din Marea Neagră» după expirarea celui de-al doilea mandat la 18 martie, dar numai pentru 60 de zile".

Viceministrul rus de Externe a subliniat că a purtat discuţii "deschise şi aprofundate" la Geneva cu însărcinatul ONU pentru afaceri umanitare Martin Griffiths şi cu secretarul general al Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (Unctad), Rebeca Grynspan, notează Agerpres.

Aceste discuţii, a spus oficialul rus, au servit pentru "a confirma încă o dată că deşi exporturile comerciale de produse ucrainene au loc într-un ritm constant şi aduc beneficii considerabile Kievului, restricţiile impuse exportatorilor agricoli ruşi sunt încă în vigoare".

Bulgaria cere oprirea importurilor de grâu din Ucraina

Producătorii de cereale bulgari au organizat luni proteste şi au cerut oprirea importurilor de grâu din Ucraina, relatează agenţia DPA.

Protestatarii care au participat la manifestaţii în trei regiuni bulgare au afirmat pentru postul de radio public BNT că grâul produs în Bulgaria nu poate concura pe piaţa internă a acestei ţări cu cel importat din Ucraina, care este cu circa 30% mai ieftin.

Ca să susţină economia ucraineană în contextul războiului cu Rusia, Uniunea Europeană a suspendat anul trecut taxele vamale şi celelalte măsuri comerciale aplicabile importurilor din Ucraina, notează Agerpres.

"Piaţa grâului s-a prăbuşit, depozitele sunt pline", a avertizat coordonatorul protestelor agricultorilor din Bulgaria, Dimitar Dimoitrov, adăugând că probleme similare sunt generate de importul de seminţe de floarea soarelui ieftine din Ucraina.

În cursul protestelor, fermierii au blocat cu tractoare şi combine o şosea care este o cale importantă pentru transportul mărfurilor între oraşul Ruse şi interiorul Bulgariei.

Aceste proteste din nordul Bulgariei sunt aşteptate să continue pe termen nelimitat. Producătorii de cereale din regiunea estică Burgas au anunţat că sunt pregătiţi să se alăture protestelor.

În Polonia, grupuri de agricultori au blocat la începutul lunii februarie circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, protestând faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene de "slabă calitate" şi care le provoacă pierderi din cauza prăbuşirii preţurilor.

Comisia Europeană a propus la sfârşitul lunii februarie prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de "măsuri comerciale autonome") aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană. Acest mecanism va permite, la iniţiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieţei europene a produselor similare sau direct concurenţiale, astfel încât să fie analizată creşterea importurilor produsului respectiv, precum şi efectul său asupra preţurilor şi producţiei europene.

Propunerea urmează să fie examinată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.

Ucraina nu intenţionează să-şi reducă exporturile de grâu

Ucraina nu vede necesitatea limitării exporturilor de grâu în viitorul sezon iulie 2023 - iunie 2024, deoarece recolta pare să fie mai mare decât se estima, deşi mai redusă decât în timp de pace, a declarat luna aceasta viceministrul Agriculturii de la Kiev, Taras Vîsoţki, citat de Reuters.

Înaintea războiului cu Rusia, Ucraina era al cincilea exportator global de grâu, iar livrările sale erau în special importante pentru ţările sărace din Africa şi Orientul Mijlociu.

Pe baza rezultatelor colectate de Ministerul Politicii Agrare, precum şi a imaginilor din satelit, fermierii au plantat mai mult grâu în zonele sudice, decât au previzionat autorităţile în toamnă, a explicat Vîsoţki.

"Bilanţul de aprovizionare este pozitiv şi până acum nu există motive pentru asta", a spus oficialul citat, referindu-se la limitele impuse de guvern la exporturile de grâu, care ar prezerva mai mult grâu pentru consumul intern.

Unele grupuri agricole din Ucraina au sugerat că Guvernul ar putea introduce limite la exporturile de grâu, din cauza temerilor privind penuria de grâu pentru morărit pe piaţa internă, după o recoltă mai mică şi mai slabă calitativ, notează Agerpres.

Autorităţile de la Kiev estimează acum că fermierii au plantat 4,1 milioane de hectare de grâu de iarnă, în creştere faţă de prognoza din octombrie, de 3,7 - 3,8 milioane de hectare, a declarat Vîsoţki. Acesta a explicat că mărimea culturii de grâu a Ucrainei depinde în mare parte de ploile din primăvară, înainte de recoltare.

Zona plantată este semnificativ mai redusă decât înaintea războiului, când fermierii plantau 6,2 milioane de hectare.

Recolta ar putea varia de la 16 la 18 milioane de tone, a estimat oficialul. În 2022, Ucraina a produs 20,2 milioane de tone de grâu.

Până acum în acest sezon exporturile ucrainene de grâu au scăzut la 11,3 milioane de tone, de la 18,1 milioane de tone vândute peste hotare în aceeaşi perioadă din sezonul 2021/2022, conform Ministerului Agriculturii de la Kiev.

Logistic OS: Exporturile de cereale ale Rusiei au explodat în ultimele luni

Bloomberg informa recent că, după un început lent de sezon, exporturile de cereale ale Rusiei au explodat în ultimele luni, în condiţiile în care cumpărătorii profită de preţul atractiv şi oferta consistentă rusească.

Livrările de grâu (principala cultură agricolă a Rusiei) aproape s-au dublat în perioada ianuarie-februarie comparativ cu primele două luni ale anului trecut, arată datele furnizate de firma Logistic OS.

Cumpărătorii de grâu au refuzat grâul rusesc la începutul sezonului, când preţurile nu erau aşa atrăgătoare, dar acum au început să revină după recolta mare de anul trecut, care ajută grâul rusesc să se plaseze printre cele mai ieftine la nivel global, notează Agerpres.

Boom-ul recent demonstrează că vânzătorii ruşi au depăşit o parte din problemele de finanţare şi asigurări provocate de sancţiunile impuse Rusiei.

În prezent, există suficientă cerere pentru cerealele ruseşti. Livrările de grâu rusesc pe mare în perioada ianuarie-februarie s-au ridicat la 6,1 milioane de tone, cu aproximativ 90% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, conform Logistic OS.

Preţul grâului cu livrare în luna mai a urcat cu 1,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 6,92 dolari/buşel la ora 10.42, cotaţia porumbului cu livrare în mai - cu 0,7%, la 6,18 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Proprietarii straini de terenuri din Ucraina sunt multumiti,

    pot valorifica produsele si profitul sfant 

    1. Vorbesti de rusi?

      Cele mai multe terenuri agricole din Ucraina,

      sunt detinute de americani si chinezi (cca.28 %) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb