Acţionari minoritari ai "Arcelor" încearcă să blocheze fuziunea cu "Mittal"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 august 2007

Acţionari minoritari ai "Arcelor" încearcă să blocheze fuziunea cu "Mittal"

Trei fonduri de investiţii cheamă în instanţă conducerea "Arcelor-Mittal"

O parte din acţionarii gigantului siderurgic "Arcelor" SA s-au adresat unei instanţe din Olanda, încercând să blocheze preluarea companiei de către "Mittal Steel" Co. NV. Motivul invocat este schimbul de acţiuni dintre cele două companii, pe care îl consideră neavantajos.

Oficialii grupului "ArcelorMittal", care a luat fiinţă prin fuziunea dintre cele două companii, au anunţat că au primit citaţii de la "SRM Global Master Fund" Ltd., "Part­nership, Trafalgar Catalyst Fund" şi "Trafalgar Entropy Fund", ca să se prezinte în faţa instanţei din Rotterdam, la data de 22 august. Aceste societăţi sunt fonduri de investiţii şi reprezintă jumătate din acţionarii minoritari rămaşi în cadrul grupului. Ei deţin circa 3% din capitalul "Arcelor". Potrivit reclamaţiei lor, a doua fază a fuziunii "Arcelor" - "Mittal" va fi guvernată de legea Luxemburgului (unde este sediul "Arcelor"), care îi permite cumpărătorului să îi oblige pe acţionarii minoritari să vândă la un preţ mai mic, chiar dacă "Mittal" nu a reuşit să atingă pragul legal pentru o ofertă "forţată", cumpărând 95% din "Arcelor".

În luna mai, "Arcelor" a lansat o ofertă mai mică pentru deţinerile minoritare decât cea iniţială, pentru pachetul majoritar. Conducerea "Arcelor" a afirmat că trei bănci de investiţii au decis că oferta este corectă şi va fi analizată de auditori independenţi. Însă, unii acţionari au ameninţat că vor apela la justiţie, considerând că noua propunere ar trebui să fie mai mare, întrucât cea originală nu a luat în calcul perspectivele industriei siderurgice.

Oficialii "ArcelorMittal" cred că pretenţiile acţionarilor minoritari nu au temei, iar fuziunea celor două companii îşi va produce efectele la începutul lunii septembrie.

Pe de altă parte, "Arcelor Mittal" anunţă că va acorda acţionarilor un dividend de 0,325 dolari/titlu, care va fi plătit la data de 17 septembrie.

Ameninţare cu greva în Algeria

Angajaţii fabricii din Al-Hadjar (Algeria) aparţinând "ArcelorMittal" ameninţă că vor lansa o grevă pe termen nedeterminat începând cu data de 22 august, dacă nu vor ajunge la o înţelegere cu conducerea pe marginea disponibilizărilor. Sindicaliştii de la această fabrică se opun planului de eliminare a 1.200 de locuri de muncă din totalul de 8.000, începând cu luna viitoare.

"ArcelorMittal" arată că acest program implică plecări voluntare, în schimbul unui bonus de circa 6.000 de euro pentru fiecare angajat care pleacă. Salariaţii grupului şi conducerea poartă negocieri în acest sens, însă deocamdată nu au ajuns la o înţelegere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb