ACŢIONARII AU DECIS: Franklin Templeton va administra Fondul Proprietatea

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 8 septembrie 2009

Compania va primi, anual, 13 milioane de euro

Fondul Proprietatea va fi adminis­trat de gigantul american Franklin Templeton contra sumei anuale de13 milioane de euro, după ce majoritatea acţionarilor FP, cu deţineri cumulate de 99%, a aprobat contractul de administrare.

Astfel, după mai bine de un an de zile de la demararea procedurii de selecţie a noului administrator, Franklin Templetin va prelua gestiunea activelor de 11 miliarde de lei ale Fondului Proprietatea, între care participaţiile la câteva dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic.

Desemnat, la începutul lunii iunie, drept câştigătorul competiţiei pentru administrarea activelor FP de către Comisia de Selecţie, "Franklin Templeton" a fost ţinut până acum în aşteptare de conducerea Guvernului care nu şi-a mandatat reprezentanţii în ultimele Adunări Generale ale Fondului să se pronunţe asupra ofertei de administrare depuse de compania americană.

De asemenea, oferta depusă de Franklin Templeton a fost intens criticată de o parte din conducerea Fondului Proprietatea, din cauza comisionului mult prea mare pe care l-ar fi cerut.

Vânzarea diviziilor CEZ va umfla conturile Fondului cu 230 milioane de euro

Tot ieri, acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat vânzarea participaţiilor deţinute la diviziile de dis­tribuţie, vânzare şi servicii ale grupului energetic CEZ (fosta Electrica Oltenia), în schimbul sumei de 230 milioane de euro.

Preţul oferit de CEZ pentru fiecare acţiune deţinută de Fond la CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare este de 10,7 euro.

Potrivit Danielei Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea, suma obţinută din vânzarea participaţiilor CEZ va ajunge în conturile acţionarilor Fondului sub formă de dividende din profitul pe care FP îl va obţine în acest an.

De cealaltă parte, David Smart, reprezentantul fondului Franklin Templeton, a declarat că banii obţinuţi din vânzarea participaţiilor CEZ nu vor fi introduşi în piaţă imediat, ci vor fi utilizaţi pentru investiţii în mod gradual.

Patru nemulţumiţi de lichidarea deţinerilor CEZ

Un grup de patru acţionari ai Fondului Proprietatea s-a arătat nemulţumit de hotărârea statului de a vinde participaţiile deţinute de Fond la cele trei filiale ale CEZ, aceştia temându-se, astfel că preţul de listare la Bursă a acţiunilor FP va fi mult mai mic după vânzarea participaţiilor CEZ.

FP deţine 30% din capitalului social al companiei CEZ Distribuţie, 30% din capitalul CEZ Vânzare şi controlează 12% din CEZ Servicii.

Pe lângă FP şi acţionarul majoritar - care controlează 51% din fiecare filială CEZ - compania Electrica deţine 19% din CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare, precum şi 37% din CEZ Servicii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. excelent semnalul! eforia fondului proprietatea (un fond aberant prin care se asigura despagubiri pentru active litigioase detinute de "morti" si care face parte din bugetul general consolidat) costa 3,3 milioane ron/luna (5.500 salarii minime/economie) ! alta masura, pe langa ce luata deja de MFP (160 milioane lei cresteri salariale!) pentru iesirea din criza. ce parere aveti despre calitatea activelor constituite ca patrimoniu al FP? perfecte pentru spalarea banilor murdari si demne de justitia care se doreste a fi implementata in Romania, nu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb