ACŢIONARII BCC ŢIN A TREIA AGA CU SUBIECTUL FUZIUNII Nextebank vrea 20% din deţinerea lui Carabulea la Banca Carpatica

E.D.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 mai 2015

Nextebank vrea 20% din deţinerea lui Carabulea la Banca Carpatica

Nextebank insistă să fuzioneze cu Banca Comercială Carpatica (BCC) şi a trimis acţionarilor o nouă ofertă în acest sens, după ce aceştia au respins, deja, de două ori această propunere.

În oferta transmisă pe 15 mai, Nextebank îşi exprimă intenţia să preia un pachet de 20% din acţiunile BCC, deţinute de acţionarul majoritar al acesteia Ilie Carabulea, astfel încât în urma operaţiunii, proprietarul său - fondul EEAF Financial Services - să aibă un pachet de cel puţin 54,5% în noua bancă.

Atât Nextebank, cât şi Carpatica au înregistrat pierderi, în 2014, însă Nextebank menţionează că banca rezultată din fuziune va fi una "puternică, cu o lichiditate excelentă".

În oferta revizuită transmisă BCC, Nextebank estimează că, în urma aprobărilor necesare, tranzacţia cu Ilie Carabulea se va finaliza înainte de aprobarea proiectului de fuziune, pentru a se asigura că proiectul încorporează rezultatele vânzării.

Nextebank mai transmite că, independent de această potenţială tranzacţie, propune să fie absorbită de Banca Carpatica, păstrând numele şi sediul BCC. Un răspuns la această ofertă este aşteptat până nu mai târziu de 25 iunie 2015.

Acţionarii BCC vor răspunde mai devreme, respectiv pe 18 iunie, când se vor întruni în Adunarea Generală, ca să dezbată subiectul, dar şi propunerile de reducere a capitalului social pentru acoperirea parţială a pierderilor cumulate ale băncii, înregistrate la finele anului trecut, şi apoi, de majorare a capitalului.

În condiţiile în care Ilie Carabulea are dreptul de vot suspendat în AGA, la cererea BNR, surse apropiate situaţiei susţin că ceilalţi acţionari vor fi reticenţi să aprobe fuziunea şi modificările capitalului social. Unul dintre motive, potrivit surselor, ar fi faptul că Nicolae Surdu, fostul şef al Carpatica, a fost cooptat în consiliul de administraţie al Nextebank, acesta fiind contestat de acţionarii BCC.

De asemenea, unii acţionari consideră că suma propusă pentru majorarea capitalului - cu 110,13 milioane lei - nu este suficientă.

Conform unui avocat, în cazul în care AGA ar aproba fuziunea, acţionarii care nu sunt de acord cu această decizie, inclusiv Ilie Carabulea, vor putea cere băncii retragerea din societate, la un preţ stabilit de un evaluator independent.

După fuziune, Nextebank estimează că Banca Carpatica va avea o bază de active de aproximativ 70 de milioane de euro. În operaţiune, valoarea justă propusă a Băncii Carpatica este de 135 milioane lei, iar cea a Nextebank de 168 milioane lei, rata de schimb între bănci pentru proiectul de fuziune fiind 0,8/1.

Potrivit Nextebank, valorile propuse reflectă constatările din evaluările financiare, ale taxelor, IT şi resurse umane şi juridice şi a evaluărilor efectuate de consultantul independent contractat la data de 31 mai 2014 de ambele bănci, împreună cu evaluarea privind evenimentele ulterioare până în prezent, inclusiv informaţiile publicate privind cele mai recente rezultate financiare auditate la 31 decembrie 2014.

Banca Carpatica are o capitalizare de 120,18 milioane de lei, la Bursa de Valori Bucureşti, după o scădere de 40,13% în ultimul an. Cotaţia BCC a consemnat o depreciere de 23,6%, în ultima lună.

În urma realizării fuziunii, Nextebank transmite că se va avea în vedere faptul că noua structură a acţionariatului va include EEAF Financial Services BV ca acţionar semnificativ în Banca Carpatica fuzionată, cu o deţinere de cel puţin 54,5%.

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Scenariile privind viitorul băncii variază"

Managementul Băncii Carpatica pare a fi în favoarea fuziunii dintre emitent şi Nextebank, acesta fiind cel mai important punct de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor, convocată pentru dată de 18 iunie, apreciază Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.

"Scenariile privind desfăşurarea AGA din 18 iunie sunt numeroase, iar în aceste condiţii şi scenariile privind viitorul băncii variază de la efectuarea acestei fuziuni (urmată sau nu de delistare), la o infuzie masivă a unui partener strategic şi până la o reducere semnificativă a activităţii sau chiar închiderea ei", ne-a spus domnia sa.

Marcel Murgoci, Director de Operaţiuni la Estinvest Focşani, apreciază că, în cazul aprobării, fuziunea dintre cele două bănci ar putea să dureze cel puţin până anul viitor. Domnia sa apreciază că tentativa de fuziune a celor două bănci - aflate în suferinţă- este benefică pentru sistemul bancar şi pe placul Băncii Naţionale.

Ilie Carabulea deţine un pachet de 41,28% din Banca Carpatica, iar Nextebank este deţinută de fondul EEAF, administrat de Axxess Capital. La AGA din aprilie, când propunerile privind capitalul social şi fuziunea au fost respinse, a participat şi Ilie Carabulea, acţionarul majoritar al băncii, dar participarea sa nu a fost în nume propriu, ci în numele altui acţionar, în condiţiile în care dreptul său de vot a fost suspendat la cererea BNR.

Ulterior, Ilie Carabulea a revenit în arest preventiv, în dosarul ASF-Carpatica, după ce instanţa supremă a decis înlocuirea controlului judiciar cu această măsură restrictivă de libertate, întrucât, potrivit procurorilor, omul de afaceri a determinat mai multe persoane să dea declaraţii mincinoase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb