Acţionarii Băncii Comerciale Române (BCR) au reînnoit mandatele pentru cinci dintre membrii Consiliului de Supraveghere (CS), în cadrul Adunării Generale, din 22 aprilie.
Astfel, Manfred Wimmer, artizanul privatizării BCR, Andreas Treichl, şeful grupului Erste, Gernot Mittendorfer, Brian O'Neill şi Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, au primit noi mandate de trei ani, iar Wilhelm Koch şi Hildegard Gacek au ocupat celelalte două poziţii din CS, potrivit reprezentanţilor BCR.
Hildegard Gacek era reprezentantul BERD, la momentul privatizării BCR.
Statul român a încasat în toamna lui 2006 de la austriecii de la Erste Bank 2,2 miliarde euro pentru un pachet de 36,8% din titlurile BCR, iar BERD şi IFC câte 750 milioane euro, fiecare, pentru pachete de 12,5% din capitalul social.
Noii membri necesită autorizaţii din partea Băncii Naţionale a României.
Manfred Wimmer a rămas preşedintele Consiliului de Supraveghere, iar Andreas Treichl, vicepreşedinte.
Unul dintre locurile din Consiliul de Supaveghere era liber din decembrie 2014, după demisia lui Florin Pogonaru.
Potrivit propriilor declaraţii, decizia lui Pogonaru a venit în contextul în care CEFS (Central European Financial Services, unde Pogonaru este partener) urma să realizeze un joint venture cu un mare fond internaţional. "Acest joint venture va urmări cumpărarea de credite neperformante de la toate băncile româneşti, inclusiv BCR. Astfel, pentru a evita conflictul de interse, am decis să demisionez din poziţia mea în cadrul BCR", spunea Pogonaru în decembrie 2014.
CS supraveghează activitatea Comitetului Executiv şi administrarea riscului de conformitate, precum şi respectarea prevederilor legii, ale Actului Constitutiv al Băncii şi hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor în desfăşurarea activităţii Băncii.
Consiliul de Supraveghere este format din 7 (şapte) membri, numiţi pe termen de trei ani, cu posibilitatea de a fi aleşi pe noi perioade de trei ani.
Consiliul de Supraveghere se întruneşte în şedinţe periodice, o data la trei luni, iar atunci când este necesar, pot fi convocate şedinţe speciale.
Boardul BERD a aprobat preluarea unui pachet de 15% din acţiunile Erste Bank Hungary
Consiliul director al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a aprobat miercuri preluarea unui pachet de 15% din acţiunile diviziei ungare a grupului bancar austriac Erste Group, informează MTI, citat de Agerpres.
Un purtător de cuvânt al instituţiei financiare internaţionale a precizat că BERD vrea să finalizeze tranzacţia în al doilea trimestru al acestui an.
În luna februarie a anului trecut, preşedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti, a semnat un memorandum de înţelegere cu premierul ungar Viktor Orban şi directorul general de la ErsteGroup, Andreas Treichl, conform căruia BERD şi Guvernul ungar vor prelua fiecare o participaţie de până la 15% din acţiunile Erste Bank Hungary Zrt.