Acţionarii Nuclearelectrica (SNN), compania ce exploatează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, au aprobat în adunarea de ieri strategia de continuare a proiectului unităţilor 3 şi 4, potrivit comunicatului cu deciziile transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Cele două reactoare sunt estimate de companie să coste 7 miliarde de euro, cu decizia de investiţie şi mobilizarea de şantier estimată a fi luată 2024. Compania este pe punctul de a finaliza studiul de fezabilitate, potrivit conducerii SNN. Prima unitate nouă plănuită a fi construită la Cernavodă este estimată de companie să intre în operare undeva în finalul anului 2030 sau la începutul anului 2031.
Amintim că la construirea reactoarelor vor participa mai multe firme din Statele Unite şi Canada, conform acordului guvernamental care pune în mişcare acest proiect, acord semnat la Washington în luna octombrie 2020 care include şi o linie de finanţare în valoare de 7 miliarde de dolari de la agenţia de credit de export a Statelor Unite (Eximbank US).
Totodată, acţionarii au mai aprobat ieri înfiinţarea unei filiale integral deţinute de SNN prin care compania îşi rezolvă problema circuitului nuclear integrat, astfel având în propria ogradă administrarea şi extracţia minereului de uraniu. SNN a achiziţionat recent, pentru 9 milioane de euro, de la Compania Naţională a Uraniului (CNU), uzina de prelucrare a minereului de la Feldioara. Societatea Naţională Nuclearelectrica urmează să primească, prin transfer, cu titlu gratuit, de la Compania Naţională a Uraniului, licenţa de exploatare a minereului de uraniu, şi va începe exploatarea noii mine de la Tulgheş. Minereul de la Tulgheş va fi transformat în uzina de la Piteşti în combustibil nuclear, iar acesta din urmă va fi folosit la reactoarele centralei de la Cernavodă.
De asemenea, acţionarii SNN au mai aprobat majorarea capitalului social al companiei EnergoNuclear cu suma de 25 de milioane de lei, filială deţinută integral de SNN. EnergoNuclear ar urma să suporte cheltuielile generate de etapa 1 a proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2021, 19:32)
Toata Europa închide centralele, noi ne-am trezit sa luam credite (de la americani) sa construim alte reactoare ... cu intrare in producție in 2031 (in cazul in care se respecta planificarea, ceea ce nu se întâmpla niciodată in Romania)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2021, 21:43)
Oare de ce si-a vandut Fondul Proprietatea(americanii) toata participatia la Nuclearelectrica? Pai daca intra pe investitii(pardon Pierdere) de unde sa mai dea dividende? Dar totusi actiunile urca in fiecare zi. Cine le umfla si cand vor bubui ramane de vazut!
2. fără titlu
(mesaj trimis de dan în data de 06.04.2021, 19:38)
Felicitari guvernul Romaniei ! O realizare extraordinara care ne conduce catre independenta energetica nationala . Vom avea un circuit complet,-extractie uraniu, prelucrare si folosinta . Si toate la noi acasa.Iata roadele parteneriatului nostru strategic cu S U A ,Franta si Canada. Vom deveni exportatori de energie elctrica.
Asa da. MANDRU CA SUNT ROMAN !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2021, 20:32)
Previziune: - împrumutul se va transforma în acțiuni și statul român nu va mai fi acționar majoritar la Nuclearelectrica.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2021, 20:41)
Și dacă mina de uraniu e mai valoroasă decât Nuclearelectrica, rezultă o țeapă uriașă pentru România. Pierdem controlul asupra uraniului pentru că nu știm să anticipăm următoarele mutări ale celor puternici.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2021, 22:08)
Care uraniu? Nu mai este din anii '60. L-au luat rusii pe tot, cam cat sa functioneze 300 de ani Centrala de la Cernavoda. Baieti buni ne-au lasat orasul STEI pe care l-au construit si undea au stat 10 ani cat au explotat mina de la Baita.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2021, 20:42)
Și dacă mina de uraniu e mai valoroasă decât Nuclearelectrica, rezultă o țeapă uriașă pentru România. Pierdem controlul asupra uraniului pentru că nu știm să anticipăm următoarele mutări ale celor puternici.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2021, 22:05)
Pana acum 2a ni investitia in U3+U4 cu Chinezii costa 5,5mld$ acum 7, diferenta ce reprezinta. .. taxa de prost... pt USA si lobisti...
Heloooo!