Acţionarii Romcab au fost convocaţi, pe 5 decembrie, să aprobe modificarea obiectului principal de activitate al societăţii din "Fabricarea de cabluri cu fibră optică", în "Fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice", potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Procedura este una care dă dreptul acţionarilor să se retragă din societate şi să solicite cumpărarea acţiunilor lor de către societate, conform articolului 134 din Legea 31/1990 a societăţilor comerciale.
În urma anunţului, pe simbolul MCAB au fost realizate, ieri, tranzacţii de peste 2 milioane de lei, mult peste schimburile obişnuite de câteva zeci de mii de lei pe zi.
Pe ordinea de zi a AGA se mai regăseşte şi alegerea membrilor Consiliului de Administraţie al societăţii în urma expirării mandatului membrilor actuali, la data de 1 decembrie 2016, dar şi aprobarea remuneraţiilor cuvenite membrilor CA.
În vară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în procesul intentat de "Sadalbari", acţionarul majoritar de la "Romcab" (MCAB), privind anularea deciziei Autorităţii, prin care acţionarul fusese obligat să facă ofertă publică de preluare obligatorie (OPP) a companiei.
La începutul lui 2014, ASF l-a avertizat pe Zoltan Prosszer, în calitate de acţionar indirect al "Romcab" (simbol MCAB), pentru că nu a făcut OPP, precizând că, în cadrul societăţii "Sadalbari" Târgu Mureş, care deţine 69,02% din drepturile de vot asupra "Romcab", deţinătorul final este Zoltan Prosszer.
Potrivit legii pieţei de capital, un acţionar este obligat să deruleze o ofertă publică de preluare atunci când depăşeşte pragul de deţinere de 33%.
Dar, în 2015, Curtea de Apel a considerat că Zoltan Prosszer are dreptate şi că nu trebuie să facă OPP, ASF făcând recurs.
Între timp, piaţa Rasdaq s-a desfiinţat, prin lege, iar Romcab a ales să se listeze pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti, şi nu pe sistemul alternativ AeRO. ASF a considerat că acţionarii care fuseseră obligaţi să facă oferte de preluare, atunci când emitenţii erau listaţi pe Rasdaq, nu mai au aceste obligaţii, la mutarea pe AeRO.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2016, 11:07)
finalul articolului e copiat cuvant cu cuvant din saptamana financiara iulie 2016....dar cum explicati ca nu mai e obligat la oferta de preluare cand se transfera pe Aero si societatea s a transferat pe piata principala ...???