Acţionarii Romgaz (SNG) au aprobat, în adunarea de astăzi, un program de emisiuni de obligaţiuni în valoare de cel mult 1,5 miliarde euro, cu o scadenţă maximă iniţială de şapte ani, conform unui raport al producătorului de gaze naturale publicat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Prima emisiune, ce va fi realizată pe parcursul acestui an, va fi de până la 500 milioane de euro sau echivalentul în lei ori altă valută, titlurile urmând să fie listate la Bursa de Valori din Luxemburg şi/sau Bursa de Valori Bucureşti şi/sau altă piaţă reglementată din Uniunea Europeană.
Banii urmează să fie folosiţi atât pentru finanţarea activităţii curente cât şi pentru investiţii, inclusiv proiectul Neptun Deep, pentru care necesarul de investiţii este de până la patru miliarde de euro, din care Romgaz trebuie să asigure 50%, conform documentelor companiei.
Dobânda aplicabilă obligaţiunilor emise în baza Programului va fi fixă sau variabilă sau alt tip de dobândă în funcţie de condiţiile pieţei, titlurile putând fi emise cu sau fără discount, potrivit companiei.
Acţionarii Romgaz au mai aprobat contractarea a două facilităţi de credit sub formă de linii de credit, în valoare totală de 250 milioane euro, în vederea acoperirii nevoilor de capital de lucru şi nevoilor şi cheltuielilor generale ale Romgaz.
De asemenea, acţionarii au dat undă verde transferului din rezerve a sumei de aproape 1,1 miliarde lei, bani ce vor fi folosiţi pentru finanţarea proiectelor majore de investiţii.
Nu în ultimii rând, a fost aprobat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli individual rectificat al companiei, respectiv venituri totale de 7,6 miliarde de lei, sub cele 8,4 miliarde lei cât se estimase iniţial şi un profit net de două miliarde lei, faţă de 2,5 miliarde lei, sumă aprobată de acţionari în primăvară.
Între cauzele rectificării este ordonanţa de urgenţă a Guvernului conform căreia producătorii din ţara noastră vând gazele pentru clienţii casnici şi CET-uri la preţul de 120 lei/MWh, faţă de preţul de 150 lei cât fusese până în primăvară.
Pe lângă proiectul Neptun Deep, Romgaz derulează o serie de alte proiecte semnificative care au rolul de a menţine declinul anual al producţiei de gaze naturale sub 2,5% (de exemplu proiectul Caragele), dar şi proiecte în domeniul energiei electrice (de exemplu finalizarea noii centrale de la Iernut şi investiţia în proiecte de energie regenerabilă), conform unor comunicate mai vechi ale Romgaz.
Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din compania cu sediul în Mediaş, a cărei evaluare bursieră se ridică la aproape 23 miliarde de lei.