Acţionarii SIF "Moldova", convocaţi să aprobe valorificarea acţiunilor "BCR"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 februarie 2011

Costel Ceocea, preşedintele SIF2, speră că va primi sprijin de la acţionari pentru întrunirea cvorumului necesar AGEA.

Costel Ceocea, preşedintele SIF2, speră că va primi sprijin de la acţionari pentru întrunirea cvorumului necesar AGEA.

Conducerea SIF2 propune acţionarilor modificarea Actului Constitutiv astfel încât societatea să poată să se listeze şi pe alte pieţe reglementate

Deşi nici nu au început pregătirile pentru listarea BCR la bursă, conducerea SIF "Moldova" a convocat acţionarii societăţii, pe 21 aprilie, ca să aprobe valorificarea pachetului de 5% la "Banca Comer-cială Română", potrivit convocatorului Adunării Generale Extraordinare a SIF2.

Pe Ordinea de zi a fost trecută mandatarea Consiliului de Adminis-traţie al SIF "Moldova" pentru posibilitatea valorificării totale sau parţiale a deţinerii la BCR, în condiţiile în care aceasta poate depăşi 20% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele.

SIF "Moldova" este primul SIF care a făcut o astfel de propunere acţionarilor, după ce, în urmă cu două săptămâni, a luat poziţie faţă de declaraţiile preşedintelui executiv al BCR, Dominic Bruynseels, care declara, atunci, că lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti trebuie să creas-că semnificativ pentru ca banca să fie listată.

Listarea BCR trebuia să aibă loc încă din 2009, potrivit contractului de privatizare, însă a fost amânată cu doi ani, în baza unui acord între aus-triecii de la "Erste", care deţin 69,4% din BCR şi cele cinci societăţi de investiţii financiare, care au, cumulat, 30,11% din bancă.

Între timp, au apărut zvonuri că unele SIF-uri s-ar fi oferit să vândă participaţii de 1% din BCR, fără însă ca demersurile să fie finalizate.

Propunerea SIF "Moldova" poate să pună presiune nu doar pe "Erste", ci şi pe celelalte SIF-uri, în condiţiile în care cele cinci societăţi de investiţii financiare au avut, de-a lungul timpului, o politică comună faţă de BCR, având posibilitatea să blocheze deciziile importante luate la nivelul conducerii băncii.

Dacă unul dintre SIF-uri reuşeşte să îşi vândă participaţia, atunci este posibil ca puterea de negociere a celorlalte patru SIF-uri cu austriecii să fie diminuată.

Reprezentanţii băncii au anunţat, vineri, că Grupul BCR a raportat, anul trecut, un profit net după impozitare şi interesele minoritare de 465 milioane de lei, în scădere cu 46,7% faţă de 2009, cel mai redus câştig înregistrat după privatizarea băncii.

Anul trecut, SIF-urile au fost nevoi-te să renunţe la eventuale dividende de la BCR, acţionarii băncii votând pentru majorarea capitalului social al instituţiei bancare cu circa 237 milioane de lei, deşi, potrivit contractului de privatizare, banca era obligată să distribuie dividende reprezentând 40% din profitul obţinut.

Proiectul noului Act Constitutiv elimină menţiunile privitoare la acţiunea concertată şi la limita de deţinere de 1% din SIF

Acţionarii SIF2 sunt convocaţi, pe 21 aprilie, ca să se pronunţe asupra modificărilor Actului Constitutiv al societăţii, printre cele mai importante fiind cele referitoare la concertare şi la deţinerile de 1% din capitalul social, la posibilitatea de listare a SIF şi pe alte pieţe, la numărul de administratori ai societăţii, dar şi la numărul de voturi necesare pentru luarea deciziilor în AGA şi AGEA.

Deşi propunerile de modificare sunt importante, rămâne de văzut dacă vor fi întrunite condiţiile de ţinere a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, unde este nevoie de un cvorum de 75% din capitalul social, la prima convocare şi de 50%, la convocările următoare. Costel Ceocea, preşedintele SIF2, speră însă că va primi sprijin de la acţionari pentru întrunirea cvorumului necesar AGEA.

Astfel, administratorii SIF2 propun ca articolul 3, alineatul 8 din Actul Constitutiv să se modifice astfel încât "orice persoană să poată dobândi sau deţine, cu orice titlu acţiuni emise de societate, în condiţiile legii". Acelaşi articol, în Actul Constitutiv actual, stipulează că "orice persoană poate dobândi cu orice titlu sau poate deţine singură sau împreună cu persoanele cu care acţionează concertat, acţiuni la SIF2, dar nu mai mult de 1% din capitalul social al societăţii de investiţii financiare".

Conducerea SIF2 mai propune şi introducerea unui articol în Actul Constitutiv al societăţii, potrivit căruia acţiunile SIF "Moldova" vor putea fi tranzacţionate şi pe o altă piaţă reglementată, din state membre sau nemembre ale Uniunii Europene.

O altă schimbare care urmează să fie supusă la vot pe 21 aprilie vizează cvorumul necesar deliberărilor AGOA şi AGEA. Administratorii SIF2 propun ca, pentru validitatea deliberărilor AGOA, să fie necesară prezenţa acţionarilor care să deţină cel puţin o pătrime din numărul total al drepturilor de vot, iar hotărârile să se ia cu majoritatea voturilor legal exprimate.

Pentru comparaţie, în prezent, la prima convocare, este necesară prezenţa acţionarilor care să reprezinte cel puţin jumătate din capital social, iar hotărârile să fie luate de acţionarii ce deţin majoritatea absolută din capitalul social reprezentat în Adunare.

În cazul AGEA, conducerea SIF2 propune o prezenţă de cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, şi de cel puţin 20% la a doua convocare, iar hotărârile să fie luate cu majoritatea voturilor acţionarilor prezenţi. Potrivit actualului Act Constitutiv, în AGEA este nevoie de prezenţa acţionarilor reprezentând 75% din capitalul social, la prima convocare, şi de cel puţin 50% la a doua convocare. Hotărârile se iau, în primul caz, cu voturile acţionarilor care să reprezinte cel puţin 50% din capitalul social şi cu o treime, în al doilea caz.

Conducerea SIF2 vrea să modifice şi articolul din actualul Act Constitutiv care limitează numărul administratorilor la şapte, propunând, în schimb, ca societatea să fie administrată de un număr impar de membri, dar nu mai puţin de şapte.

Pentru 2010, conducerea SIF2 a propus acţionarilor distribuirea unui dividend de 0,09 lei/acţiune, faţă de 0,06 lei/titlu, cât au primit acţionarii din profitul înregistrat de SIF Moldova în 2009.

SIF Moldova estimează o scădere a profitului de 27% şi vrea să-şi reducă expunerea pe bănci

Consiliul de Administraţie al SIF Moldova (SIF2) estimează că societatea va avea în acest an un profit net de 69,8 milioane lei, în scădere cu 27% faţă de 2010, şi propune reducerea expunerii pe sectorul bancar în favoarea plasamentelor în companii de energie şi utilităţi din România şi străinătate, relatează Mediafax.

Societatea de investiţii financiare a înregistrat, anul trecut, un profit net de 96,3 milioane lei (22,8 milioane euro).

Pentru acest an, conducerea SIF Moldova estimează venituri totale de 206 milioane lei, în creştere cu 17% faţă de nivelul din precedentul exerciţiu financiar, de 176,5 milioane lei.

Pe de altă parte, cheltuielile totale ar urma să avanseze mai accelerat, cu 88%, la 123,8 milioane lei, după ce anul trecut au totalizat 65,8 milioane lei. Cea mai mare parte a veniturilor, respectiv 186 milioane lei, ar urma să provină din vânzarea unor titluri din portofoliu, suma fiind cu 79% mai mare decât cea de anul trecut, de 104 milioane lei. Administratorii cred că SIF va încasa dividende de numai 5,1 milioane lei, de peste patru ori mai puţin faţă de valoarea de anul trecut, de 21,3 milioane lei.

Cele mai mari cheltuieli, respectiv de 91 milioane lei, sunt estimate să fie suportate cu titlurile pe care societatea le va vinde. Suma este de peste cinci ori mai mare decât cea consemnată în 2010, de 16,9 milioane lei. Conducerea SIF a programat pentru acest an investiţii de minim 100 milioane lei şi vizează o reducere a expunerii pe sectorul bancar în favoarea unor plasamente mai mari pe sectoarele energetic şi al utilităţilor, atât la companii din România, cât şi din regiune.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O mica curiozitate....de ce nu a mers aceasta facilitate in prima zi de aparitie?!?!?!?

    Oricum concurenta beneficiaza de mai multa atentie dupa cum se vede.

    In acest caz linguseala nu a dat roade...!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb