"Investim permanent în relaţia cu clienţii noştri, pentru care am creat Programul de Beneficii George - primul program bancar de loialitate din România. Peste 1,4 milioane de clienţi BCR beneficiază deja de acest nou mod de a face banking, care scalează planificarea financiară şi recompensează utilizatorii cu oferte personalizate, adaptate obiectivelor lor financiare. Programul de Beneficii George reflectă modul în care înţelegem să ne susţinem clienţii, prin reciprocitate şi parteneriate de lungă durată. Este un angajament real faţă de cei care ne aleg, zi de zi, şi este modul nostru de a le întoarce încrederea prin acţiuni concrete, de la oferte personalizate şi costuri preferenţiale, la comisioane mai mici şi dobânzi mai bune.
Privim cu aceeaşi responsabilitate relaţia cu mediul de afaceri şi rolul nostru în susţinerea şi accelerarea competitivităţii IMM-urilor. Suntem alături de antreprenori cu expertiză şi soluţii personalizate, care aduc claritate, predictibilitate şi îi ajută să-şi construiască strategii de creştere într-o lume tot mai complexă. Ceea ce ne motivează este felul în care reuşim să evoluăm împreună cu clienţii noştri, transformând potenţialul în realitate şi datele în decizii."
Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română
Programul de Beneficii George. Un nou mod de a face banking
⦁Peste 1,4 milioane de clienţi se bucură deja de Programul de Beneficii George, primul program bancar de loialitate din România. Pornind de la obiectivele reale ale clienţilor, programul oferă beneficii personalizate, astfel încât, pe măsură ce îşi dezvoltă relaţia cu banca, aceştia pot accesa oferte tot mai competitive.
⦁Structurat pe cinci niveluri de beneficii - Go, Advanced, Pro, Max şi Max Invest -, programul încurajează clienţii să-şi diversifice sănătos portofoliul financiar şi să-şi optimizeze costurile bancare, oferind acces progresiv la servicii personalizate şi consiliere investiţională, precum şi la credite cu dobânzi mai mici.
⦁Prin Programul de Beneficii George, utilizatorii îşi pot seta obiective financiare şi beneficiază de suportul Financial Coach, un instrument avansat de planificare, care promovează educaţia financiară şi deciziile responsabile. La două luni de la lansare, peste 60% dintre utilizatori şi-au setat obiective de economisire, iar 17% îşi propun să facă o achiziţie importantă, aşa cum este cumpărarea unei case.
Educaţie şi prevenţie financiară pentru tot ciclul de viaţă
⦁Aproximativ 2,1 milioane de români au trecut prin programele de educaţie financiară BCR - Şcoala de Bani şi Coaching Financiar.
⦁Peste 815.000 copii, adolescenţi, tineri şi adulţi sunt absolvenţi Şcoala de Bani. Proiectul a fost lansat în 2016 şi a devenit cel mai amplu program de educaţie financiară din România, ajutând românii să aibă o relaţie mai bună cu banii şi să ia decizii financiare inteligente. În T1 2025, peste 15.000 de persoane au trecut prin cursurile Şcoala de Bani.
⦁Aproximativ 1,3 milioane de persoane au beneficiat de un plan financiar personalizat prin Coaching Financiar în unităţile BCR, dintre care peste 252.000 doar în T1 2025.
Digitalizare accelerată
⦁2,59 milioane de utilizatori ai ecosistemului digital George (internet banking şi mobile banking), dintre care 2,22 milioane sunt utilizatori activi ai aplicaţiei George mobile cu o creştere de 16% an pe an.
⦁În T1 2025, aproximativ 470.000 de produse BCR au fost deschise digital, cu o creştere de 15% comparativ cu T1 2024, ceea ce reflectă modul în care George contribuie la extinderea accesului la servicii financiare, printr-o experienţă de utilizare simplă, sigură, accesibilă oriunde, 24/7.
⦁Creştere accelerată a adeziunii la produse de asigurare şi pensie privată. 91% din totalul produselor de protecţie şi asigurare BCR au fost achiziţionate pe flux 100% digital direct din George, cu o creştere de 14% an pe an a stocului de poliţe.
⦁În T1 2025, 97% dintre clienţi au aderat pe flux digital la Fondul de Pensii Facultative BCR Plus (Pilonul III), administrat de BCR Pensii, direct din George. Digitalizarea experienţei a însemnat o creştere cu 66% a acţiunilor de aderare noi în primele trei luni din 2025, faţă de T1 2024.
⦁Peste 160.000 de companii sunt înrolate în George pentru afaceri, ecosistemul digital unic în România. În T1 2025, peste 75% dintre clienţii eligibili şi-au deschis relaţia cu banca prin Digital Onboarding, iar aproape 70% dintre creditele pentru clienţii microîntreprinderi au fost acordate prin produsele digitale disponibile: Overdraft Digital, Credit Inteligent George şi Cardul de Credit George.
Transformarea interacţiunilor cu clienţii
⦁Am continuat dezvoltarea sistemului de open banking, facilitând deschiderea de conturi George, prin flux 100% digital, direct din aplicaţiile Kaufland, eMAG, Lidl Plus, MyVodafone, Rompetrol şi Profi. În plus, Freshful s-a alăturat ca nou partener în George Store, oferind promoţii speciale utilizatorilor.
⦁Clienţii BCR au primit peste 33 milioane de lei prin George Moneyback, programul de loialitate care oferă bani înapoi celor care folosesc plata cu cardul. George Moneyback a ajuns la peste 1,4 milioane de utilizatori, în creştere cu 20% faţă de T1 2024.
⦁Am continuat implementarea planului de investiţii în modernizarea sucursalelor şi am lansat a doua agenţie mobilă, organizată sub forma unui camion modular care va oferi acces la servicii bancare moderne în comunităţile rurale şi oraşe mici. Iniţiativa face parte din strategia BCR şi vine în completarea programului de incluziune financiară a comunităţilor locale, prin care BCR a pus în circulaţie prima sa unitate mobilă, ce a ajuns deja în 26 de comunităţi. Doar în 2025, BCR îşi propune vizitarea a cel puţin 24 de comunităţi rurale şi mici urbane.
Impactul BCR în economie şi societate
În activitatea de creditare retail, BCR a acordat credite noi pentru persoane fizice şi microîntreprinderi de peste 3,2 miliarde de lei în T1 2025. Stocul de credite de consum negarantate (inclusiv carduri de credit şi descoperit de cont) a crescut cu 41,4% an pe an. În acelaşi timp, stocul de credite ipotecare standard (Casa Mea) acordate în moneda locală a crescut cu 14,1% an pe an, cu portofoliul de credite Prima Casă influenţat de cererea în scădere.
În activitatea de creditare corporate, BCR a aprobat credite noi pentru companii în valoare de 3,5 miliarde de lei în T1 2025, dintre care aproximativ 42% sunt destinate investiţiilor.
Portofoliul de finanţări acordate clienţilor BCR Leasing a ajuns în T1 2025 la o valoare de 4,73 miliarde de lei (950 milioane de euro), cu o creştere de 11% comparativ cu T1 2024, iar volumul finanţărilor noi a crescut cu 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Subsidiara de leasing a BCR a continuat susţinerea mediului antreprenorial românesc şi a înregistrat cele mai solide creşteri în sectorul de transporturi, servicii medicale şi comerţ.
În T1 2025, BCR Leasing a accelerat digitalizarea serviciilor pentru clienţi şi a lansat o nouă funcţionalitate a asistentului virtual LEA, integrat în cadrul platformei Self Service. Noua opţiune permite clienţilor să efectueze rambursări anticipate parţiale sau integrale, în cadrul unui proces complet 100% digital. De la momentul lansării şi până în prezent, 21% din solicitările de rambursare anticipată procesate au fost recepţionate prin intermediul fluxului digital.
În plus, LEA, chatbot-ul AI disponibil 24/7 pe site-ul BCR Leasing, a facilitat accesul rapid la informaţii şi servicii, ajutând clienţii să-şi gestioneze relaţia de leasing într-un mod mai simplu. Până în prezent, 76% dintre clienţii BCR Leasing, indiferent de structura de acţionariat, au parcurs procesul de actualizare a datelor personale 100% online, cu ajutorul asistentului virtual LEA. În acelaşi timp, Lease EduFin, iniţiativa destinată educaţiei financiare despre leasing, continuă să se consolideze ca o sursă de informaţii care facilitează înţelegerea soluţiilor de leasing financiar şi a modului în care acestea pot fi utilizate pentru diversificarea finanţării de business.
BCR Social Finance a susţinut peste 600 de microîntreprinderi, dintre care 250 în sectorul agribusiness, oferind finanţări în valoare de 10 milioane de euro şi susţinând peste 800 locuri de muncă. În plus, în T1 2025, a finanţat 6 ONG-uri şi întreprinderi sociale, contribuind la bunăstarea a peste 2.500 de beneficiari şi la menţinerea a peste 100 de locuri de muncă. Aceste finanţări sprijină Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) stabilite de Organizaţia Naţiunilor Unite, printre care cele mai abordate ţin de SDG 1 (Fără sărăcie), SDG 2 (Zero foamete), SDG 4 (Educaţie de calitate) şi SDG 11 (Oraşe şi Comunităţi Durabile). În plus, BCR Social Finance a acordat 63 de credite StudyUP pentru formare continuă prin cursuri universitare, de masterat, doctorat sau specializare, susţinând educaţia pe tot parcursul de viaţă.
Tot în T1 2025 a fost finalizat Hero, un proiect pilot al UE dedicat sprijinirii comunităţilor marginalizate de Romi prin micro-credite şi soluţii pentru locuinţe accesibile şi ocuparea forţei de muncă. În cadrul proiectului au fost depuse 9 aplicaţii de creditare, iar BCR Social Finance a acordat 2 credite pentru lucrări de renovare şi extindere a locuinţei. Proiectul a fost implementat împreună cu Habitat for Humanity România şi Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, iar principalele activităţi derulate au inclus: sesiuni de educaţie financiară pentru peste 120 de beneficiari, cursuri de asistenţă pentru angajare pentru 109 beneficiari, scheme de economisire cu durată între 6 şi 12 luni finalizate pentru 44 de beneficiari şi suport tehnic specializat pentru evaluarea stării locuinţei pentru 42 de case.
De asemenea, 55 de organizaţii noi s-au alăturat în T1 2025 comunităţii AmpliFY ONG, iniţiativa BCR Social Finance şi Launch Romania, cu sprijinul BCR, Bursa Binelui şi Fundaţia Erste. La începutul acestui an, AmpliFY a organizat 5 evenimente online pentru ONG-uri, pe teme precum măsurarea impactului, planificare strategică şi financiară.
Marc, programul regional dezvoltat de Fundaţia ERSTE, ERSTE Social Finance Holding şi Simpact IFUA, implementat în România de BCR şi Synerb, a ales cei 13 antreprenori cu impact pentru faza avansată a programului. Dintre aceştia, PiciordePlay, Asociaţia HelpAutism şi OPHORI Handmade Cosmetics îşi vor prezenta afacerile pe scena evenimentului regional re:Marc, alături de afaceri de top din Austria şi Ungaria. Marc are ca scop sprijinirea afacerilor din România centrate impact social.
Performanţa financiară a Grupului BCR în T1 2025
BCR a realizat un profit net de 742 milioane de lei (149 milioane de euro) în T1 2025, în creştere cu 19,8% faţă de 620 milioane de lei (125 milioane de euro) în T1 2024, datorită unei performanţe operaţionale îmbunătăţite, susţinută de un volum semnificativ mai mare de afaceri cu clienţii.
Rezultatul operaţional s-a îmbunătăţit cu 15,7% până la 1.062 milioane de lei (214 milioane de euro) în T1 2025, de la 918 milioane de lei (185 milioane de euro) în T1 2024, pe fondul unei creşteri puternice a veniturilor operaţionale şi o bună gestionare a cheltuielilor operaţionale.
Venitul net din dobânzi a crescut cu 15,2% până la 1.191 milioane de lei (239 milioane de euro) în T1 2025, de la 1.034 milioane de lei (208 milioane de euro) în T1 2024, determinat de un volum mai mare de business.
Venitul net din comisioane s-a îmbunătăţit cu 12,2% până la 285 milioane de lei (57 milioane de euro) în T1 2025, de la 254 milioane de lei (51 milioane de euro) în T1 2024, determinat de un volum mai mare de tranzacţii şi din activitatea de creditare.
Rezultatul net din tranzacţionare şi din instrumente financiare evaluate la valoare justă a scăzut cu 3,5% până la 120 milioane de lei (24 milioane de euro) în T1 2025, de la 124 milioane de lei (25 milioane de euro) în T1 2024.
Venitul operaţional a crescut cu 12,7% până la 1.604 milioane de lei (322 milioane de euro) în T1 2025, de la 1.423 milioane de lei (286 milioane de euro) în T1 2024, determinat de creşterea venitului net din dobânzi şi a venitului net din comisioane.
Cheltuielile administrative generale au înregistrat valoarea de 541 milioane de lei (109 milioane de euro) în T1 2025, în creştere cu 7,2% în comparaţie cu 505 milioane de lei (101 milioane de euro) în T1 2024, determinat de cheltuieli de IT mai mari pentru a sprijini proiecte strategice, împreună cu cheltuieli cu personalul uşor mai ridicate.
În baza acestor evoluţii, raportul cost-venituri s-a îmbunătăţit până la 33,7% în T1 2025, faţă de 35,5% în T1 2024.
Costurile de risc şi calitatea activelor
Rezultatul net din deprecierea instrumentelor financiare a reflectat o alocare de provizion de 61 milioane de lei (12 milioane de euro) în T1 2025, comparativ cu o alocare de provizion de 70 milioane de lei (14 milioane de euro) în T1 2024, reflectând în continuare creşterea afacerilor cu clienţii şi calitatea solidă a creditelor.
Rata creditelor neperformante s-a situat la 2,7% în martie 2025, în creştere marginală faţă de nivelul de 2,6% înregistrat în decembrie 2024. Această evoluţie a fost determinată de nivelul normal al formării de noi credite neperformante, compensat de recuperări pe segmentul retail şi de nivelul stabil al creditelor acordate clienţilor. În acelaşi timp, gradul de acoperire cu provizioane al creditelor neperformante s-a situat la nivelul de 164,7% în martie 2025.
Capitalizare şi finanţare
Rata de solvabilitate a BCR (doar banca) în conformitate cu reglementările privind cerinţele de capital (CRR), s-a situat la nivelul de 23,2% în februarie 2025, semnificativ peste cerinţele Băncii Naţionale a României. De asemenea, Rata capitalului de Rang 1+2 de 21,8% (Grup BCR) în februarie 2025 reflectă clar poziţiile puternice de capital şi finanţare ale BCR. Începând cu februarie 2025, în conformitate cu aprobarea primită din partea autorităţii de reglementare, BCR a trecut la abordarea bazată pe modele interne de rating (IRB) în locul abordării standardizate pentru determinarea activelor ponderate la risc pentru riscul de credit - pentru portofoliile de persoane fizice, micro, standard corporate şi expuneri faţă de administraţii centrale.
Creditele şi avansurile nete acordate clienţilor s-au menţinut la un nivel stabil faţă de 31 decembrie 2024 la valoarea de 66.721 milioane de lei (13.406 milioane de euro) la data de 31 martie 2025.
Depozitele de la clienţi au scăzut uşor cu 1,1% până la 90.036 milioane de lei (18.090 milioane de euro) la data de 31 martie 2025 de la 91.008 milioane de lei (18.296 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2024.
Opinia Cititorului