ACŢIUNE ÎN INSTANŢĂ "Repsol" îi cere Argentinei despăgubiri de 10,5 miliarde dolari

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 decembrie 2012

"Repsol" vrea să vândă active non-strategice de 4 - 4,5 miliarde euro până în 2016.

"Repsol" vrea să vândă active non-strategice de 4 - 4,5 miliarde euro până în 2016.

Gigantul petrolier spaniol "Repsol" a depus o plângere la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale, solicitând despăgubiri de 10,5 miliarde dolari de la Argentina pentru naţionalizarea cotei sale de 51% din YPF SA, în luna mai a anului curent.

Conform presei internaţionale, compania spaniolă califică drept "ilegală şi discriminatorie" confiscarea participaţiei sale la YPF. Plângerea arată că "Argentina a încălcat tratatul de protecţie bilaterală a investiţiilor, care datează din 1991".

La momentul naţionalizării YPF, "Repsol" a solicitat aproape 10 miliarde de dolari pentru participaţia sa, însă guvernul Argentinei a refuzat să accepte această evaluare. Refuzul a fost argumentat prin faptul ca "Repsol" nu a investit suficient în ţara sud-americană.

Amintim că decizia de naţionalizare a YPF a venit în urma unei dis­pute între administraţia argentiniană şi compania spaniolă în privinţa scăderii producţiei YPF şi a programului de investiţii. După naţionalizare, "Repsol" a anunţat ca va lansa acţiuni legale împotriva oricărei societăţi care va încerca să investească în YPF, urmărind astfel să împiedice Argentina să atragă capital în vederea dezvoltării rezervelor de gaze deţinute de grup.

Argentina a privatizat YPF la începutul anilor 1990. Guvernul a păstrat 0,2% din companie şi "acţiunea de aur", care îi permite să ia unele decizii, inclusiv să blocheze tranzacţii. După ce a preluat controlul la YPF, "Repsol" a înstrăinat, în 2008, o cotă de 15% din companie către familia argentiniană Eskenazi, căreia i-a mai vândut o deţinere de 10% în 2011. Până la anunţul privind naţionalizarea, "Repsol" controla 57,4% din YPF, participaţie evaluată la 4,1 miliarde euro la finele anului trecut.

"Repsol" şi-a majorat cu 36% profitul net în trimestrul al treilea din 2012, la 760 de milioane de euro, în timp ce analiştii estimau doar 587 de milioane de euro. Producţia companiei a fost, în medie, de 339.000 barili echivalent ţiţei pe zi în perioada menţionată, cu 20% mai mare decât în acelaşi interval din 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb