Acţiuni "Iukos" de peste 14 miliarde de dolari - ofertă pentru eliberarea lui Hodorkovski

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 februarie 2004

Acţionarii majoritari ai companiei petroliere ruse "Iukos" sînt gata să ofere guvernului participaţia lor, în valoare de 14,6 mi-liarde de dolari (în acţiuni) la această societate, în schimbul eliberării din închisoare a foştilor lor parteneri - Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev, ambii arestaţi anul trecut. "Vom face orice ca să ne scoatem colegii din închisoare", declară, citat de presa israeliană, Leonid Nevzlin, deţinătorul unei cote de 8% din holdingul care controlează societatea "Iukos" - al doilea producător de petrol din Rusia.

"Dacă există vreo garanţie că vor fi eliberaţi, vom renunţa la acţiunile noastre", spune Nevzlin. Condiţia pentru renunţarea la cota de la "Iukos" este ca cei doi ex-oficiali ai companiei să fie, mai întîi, puşi în libertate.

În legătură cu această ofertă, preşedinţia rusă nu comentează, iar cei de la Biroul Procurorului General arată că investigaţia de la "Iukos" îşi va continua mersul, potrivit legii.

Mihail Hodorkovski (40 de ani) este acţionarul majoritar al grupului "Menatep", care deţine 44% din "Iukos". El a fost arestat la data de 25 octombrie 2003, în baza acuzaţiilor de fraudă şi evaziune fiscală. Preşedintele "Menatep", Platon Lebedev, a fost arestat în 2 iulie 2003, fiind acuzat, la rîndul său, de evaziune fiscală. Cei doi neagă acuzaţiile care li se aduc şi susţin că tot scandalul are motivaţii politice. Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia, este susţinătorul opoziţiei.

Amintim că autorităţile ruse au îngheţat majoritatea participaţiilor "Menatep" la "Iukos", în baza acuzaţiilor de evaziune fiscală (3,4 miliarde de dolari), şi au declanşat o anchetă privind drepturile acesteia în producţia ţiţeiului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb