Acţiunile băncilor greceşti, în scădere, pe Bursa din Atena

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 mai 2012

Acţiunile Alpha Bank şi EFG Eurobank au scăzut, ieri, pe bursa din Atena, înscriindu-se în linie cu deprecierile înregistrate de acţiunile instituţiilor de credit greceşti. Titlurile băncilor elene au avut, în cursul dimineţii de ieri, cele mai mari scăderi de la Bursa din Atena, pe fondul incertitudinilor cauzate de rezultatul alegerilor parlamentare.

Cele mai importante patru bănci elene, prezente şi în ţara noastră, au înregis-trat scăderi puternice. Alpha Bank a pierdut 21%, Piraeus Bank a scăzut cu 20,45%, EFG Eurobank cu 19,5%, iar National Bank of Greece cu 18,9%.

Indicele sectorului bancar a pierdut, în cursul dimineţii, 19%, însă volumele de tranzacţionare au fost reduse.

În jurul orei 17:00, deprecierea titlurilor băncilor elene s-a mai temperat. Acţiunile Alpha Bank au scăzut cu 20,29%, la 0,8290 euro, cele ale EFG Eurobank au pierdut 18,11%, ajungând la 0,52 euro, titlurile Piraeus Bank s-au depreciat cu 13,64%, la 0,2280 euro, iar acţiunile National Bank of Greece au pierdut 8,28%, situându-se la 1,55 euro.

AGA la Alpha Bank pentru revocarea fuziunii cu EFG Eurobank

Acţionarii Alpha Bank urmează să se întâlnească, astăzi, ca să decidă revocarea fuziunii cu EFG Eurobank. În Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) programată pentru astăzi urmează să se decidă revocarea deciziilor din AGEA din 15 noiembrie 2011 şi dezangajarea de toate obligaţiile contractuale faţă de EFG Eurobank. AGEA Alpha Bank a fost convocată, iniţial, pe 26 aprilie, însă din cauza neîntrunirii cvormului necesar a fost reprogramată pentru astăzi. Dacă nici de această dată nu va fi întrunit cvorumul necesar, atunci AGEA va fi reprogramată pentru 22 mai.

Alpha Bank şi-a exprimat, încă din luna martie, intenţia de a convoca AGA, pentru a renunţa la fuziunea cu EFG Eurobank, din cauza impactului restructurării datoriei Greciei. Finalizarea acordului privind preschimbarea obligaţiunilor, încheiat între Grecia şi creditorii săi privaţi, a cauzat băncilor pierderi mai mari decât se aşteptau atunci când s-a stabilit fuziunea celor bănci.

EFG Eurobank susţine că argumentele pe care Alpha Bank le invocă, în încercarea de a justifica încălcarea obligaţiilor sale contractuale sunt complet nefondate.

În timp ce presiunile restructurării datoriei Greciei se fac simţite şi există discuţii privind o posibilă naţionalizare a băncilor greceşti, EFG Eurobank a vândut, la sfârşitul lunii aprilie, 70% din subsidiara din Polonia, Polbank EFG, către Raiffeisen International, după ce a obţinut avizele necesare de la Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia. Tranzacţia a mărit rata de capital Core Tier 1 a băncii greceşti cu aproximativ 450 milioane de euro şi va îmbunătăţi lichiditatea cu 1,5 miliarde de euro.

Polbank EFG şi RBI Poland (subsidiara Raiffeisen Bank International din Polonia), odată ce vor fuziona, urmează să funcţioneze sub numele Raiffeisen Polbank.

Tot în aceeaşi lună, EFG Eurobank a vândut Eurobank Tekfen, subsidiara din Turcia, către Burgun Bank din Kuweit. Prin această tranzacţie, EFG Eurobank îşi va majora rata de capital Core Tier 1 cu aproximativ 60 de puncte procentuale (sau echivalentul a circa 300 de milioane de euro) şi îşi va îmbunătăţi lichiditatea cu 800 de milioane de euro. Tranzacţia este estimată să se încheie în trimestrul al treilea din acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb