Acţiunile băncilor turceşti au crescut puternic în trimestrul al treilea

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 octombrie 2019

Acţiunile băncilor turceşti au crescut puternic în trimestrul al treilea

Indicele BIST Banks a câştigat 13% în perioada iulie-septembrie 2019, în ritm anual, avansul fiind cel mai important din 2017 până acum

Preţurile acţiunilor băncilor din Turcia au încheiat, la data de 30 septembrie, cel mai bun trimestru din ultimii doi ani, datorită reducerilor majore de dobânzi, care au alimentat apetitul investitorilor, conform unei analize Bloomberg.

Indicele Borsa Istanbul Banks (BIST Banks) a crescut cu 13% în perioada iulie-septembrie 2019, avansul trimestrial fiind cel mai important din iunie 2017 până acum. Analiza subliniază că indicele care măsoară evoluţia titlurilor băncilor la Borsa Istanbul a crescut pentru al patrulea trimestru consecutiv.

"Investitorii au decis să fie optimişti şi să vadă partea plină a paharului în ceea ce priveşte acţiunile bancare, datorită reducerilor de dobânzi şi rezis­tenţei lirei", a declarat Can Oksun, senior manager de vânzări instituţionale la Global Securities din Istanbul.

Oksun a adus în atenţie, de asemenea, evaluarea scăzută a sectorului bancar, indicele care include titlurile băncilor având o valoare cu peste 48% mai mică faţă de indicele MSCI EM Financials, care măsoară evoluţia titlurilor instituţiilor financiare de pe pieţele emergente.

Banca centrală a Turciei a redus rata dobânzii de politică monetară cu 750 de puncte de bază în trimestrul iulie-septembrie. În plus, noul guvernator al băncii centrale a reuşit să găseas­că un echilibru care să ţină în frâu cursul lirei turceşti, promiţând "o rată rezonabilă de rentabilitate reală" pentru investitori.

În condiţiile în care marile bănci centrale globale au redus, la rândul lor, dobânzile cheie, capitalul a continuat să intre în acţiunile bancare din Turcia, precum Akbank şi Garanti BBVA.

Conform analizei citate, este posibil ca următoarele trimestre să nu fie la fel de bune ca perioada iulie-septembrie, pentru sectorul bancar. Ca să continue evoluţia ascendentă, "investitorii vor căuta noi informaţii pozitive, precum actualizarea ratingului şi/sau a perspectivelor sectorului, ori cele legate de compensaţiile pentru pierderile care vor fi suportate de bănci pentru creditele neperformante", conform sursei citate.

Luna aceasta, Autoritatea de Supraveghere Bancară din Turcia (BDDK) a îndemnat băncile din ţară să reclasifice ca neperformante împrumuturi de 46 de miliarde de lire (8,1 miliarde de dolari) până la sfârşitul anului şi să îşi constituie provizioane pentru pierderi, cu scopul curăţării sistemului bancar.

Autoritatea face referire în special la împrumuturile acordate sectoarelor energiei şi construcţiilor, care sunt afectate de situaţia economică a ţării. BDDK preconizează că este de aşteptat să crească raportul creditelor neperformante (NPL) din băncile turceşti la 6,3% la finele lui 2019, de la 4,6% în 2018. Anterior, autoritatea preconiza un nivel de 6% al NPL-urilor, anul acesta.

În luna august, ministrul Trezoreriei şi Finanţelor de la Ankara, Berat Albayrak, declara că Turcia lasă băncile să îşi rezolve singure problema datoriilor neperformante, iar jumătate din împrumuturile cu probleme din ţară, care s-au ridicat la 400 de miliarde de lire turceşti (72 de miliarde de dolari), au fost deja reorganizate.

Administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan încearcă să stimuleze creditarea din Turcia, chiar dacă volumul împrumuturilor neperformante creşte.

În 2018 - când Turcia s-a confruntat cu o criză valutară, iar rata inflaţiei a depăşit 25%, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani - banca centrală de la Ankara a majorat semnificativ dobânda de referinţă, de la 17,75% la 24%, ca să ţină sub control deprecierea lirei. De atunci, rata inflaţiei a scăzut la mai puţin de 16%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb