Acţiunile BVB au ajuns la un PER de peste 100, înaintea alegerilor pentru un nou Consiliu

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 octombrie 2023

Acţiunile BVB au ajuns la un PER de peste 100, înaintea alegerilor pentru un nou Consiliu

English Version

Fondurile Pilon II nu au cumpărat acţiuni ale bursei între decembrie 2021 şi august 2023

Fosta SIF Oltenia a achiziţionat 3,3% din BVB între decembrie 2021 şi jumătatea acestui an; fosta SIF Banat-Crişana a cumpărat 0,5%

Acţionarii bursei vor alege un nou Consiliu de Administraţie în data de 22 noiembrie

Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au urcat puternic în ultima lună, iar de la începutul anului şi până la finele săptămânii trecute, preţul titlurilor operatorului pieţei noastre de capital s-a dublat, evaluarea bursieră a BVB ajungând la 563 milioane lei, record istoric.

Pe de altă parte, rezultatele financiare ale companiei s-au deteriorat masiv, profitul net al emitentului pentru primele şase luni ale anului fiind de 3,72 milioane de lei, cu 59% sub cel din prima jumătate a anului trecut. Ce-i drept este o scădere conjuncturală - pe de o parte baza de raportare este ridicată (în prima jumătate a anului trecut BVB a beneficiat de pe urma volatilităţii create de războiul din Ucraina), iar pe de altă parte rezultatele nu includ oferta Hidroelectrica şi tranzacţionarea ulterioară listării. Astfel că, după primele nouă luni imaginea va fi complet alta, doar oferta Hidro generând venituri de 12,5 milioane lei pentru bursă, ce vor fi reflectate în rezultatele trimestrului al treilea, conform unui raport al BVB.

Creşterea masivă a capitalizării şi scăderea puternică a profitabilităţii a făcut ca acţiunea BVB să ajungă la un raport Price to Earnings Ratio (PER) de 113 la finele săptămânii trecute (conform datelor Prime Transaction şi Tradeville, ce iau în calcul profitul ultimelor patru trimestre), ceea ce înseamnă că un investitor trebuia să plătească 113 lei pentru un leu din profitul curent al operatorului pieţei noastre de capital. Este un nivel ce nu poate fi justficat sub nicio formă de listarea Hidroelectrica sau de perspectiva operaţionalizării Contrapărţii Centrale, care intră într-al patrulea an de întârziere.

Apropierea alegerilor pentru Consiliul BVB, ce vor avea loc în 22 noiembrie, reprezintă, probabil, principalul motiv ce explică creşterea preţului acţiunilor bursei, care se află pe un trend ascendent accentuat încă din 2022. Raportările arată că la cumpărare s-au aflat investitori instituţionali români, care au achiziţionat probabil ca să aibă o putere de vot mai mare la alegeri. În luna august din acest an, instituţionalii români aveau 81% din BVB, faţă de 76% în decembrie 2021 şi 72% în decembrie 2020. În aceeaşi perioadă, deţinerile tuturor celorlalte tipuri de investitori s-au diminuat, conform raportărilor.

La finele lunii august, cinci din cele şapte fonduri Pilon II aveau împreună 20,5% din BVB (Aripi şi AZT Viitorul Tău nu deţineau acţiuni ale bursei). Fondul administrat de NN Pensii avea aproape 7% din operatorul pieţei noastre de capital, în vreme Vital, administrat de Aegon, deţinea 5,4% din BVB. Fondul gestionat de Metropolitan Life avea 3,9% din capitalul bursei, cel al BCR Pensii 3,3%, iar fondul administrat de BRD Pensii 0,8%. În ultimii doi ani şi jumătate, cu o mică excepţie (NN Pensii a cărei deţinere este uşor sub cea din decembrie 2021), fondurile de pensii Pilon II nu au tranzacţionat acţiuni BVB, după cum reiese din raportări.

SIF-urile aveau, la finele lunii iunie a acestui an, circa 30,2% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti, astfel: Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana) - 5,1%, Evergent Investments (fosta SIF Moldova) - 4,3%, Transilvania Investments (fosta SIF Transilvania) - 7,7%, SIF Muntenia - 4,5% iar Infinity Capital Investments (fosta SIF Oltenia) - 8,6%, conform raportărilor.

Faţă de finele anului 2021, momentul de la care acţiunile BVB au început să crească, Evergent Investments şi SIF Muntenia şi-au păstrat deţinerea în capitalul operatorului pieţei, în vreme ce Transilvania Investments a vândut 0,78% din BVB.

În schimb Lion Capital şi-a crescut deţinerea cu 0,47% (38.285 de acţiuni) iar Infinity Capital Investments cu 3,35% (269.993 de acţiuni), potrivit calculelor noastre realizate pe baza raportărilor societăţilor.

Lion Capital acţionează concertat cu SIF Muntenia, dar în realitate şi cu Infinity Capital Investments, chiar dacă concertarea nu este declarată de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Din acţionariatul BVB mai fac parte societăţi de brokeraj, fonduri de investiţii, fonduri de pensii Pilon III şi investitori persoane fizice, care la finele lunii august deţineau 18,7% din capitalul bursei. Bursa de Valori Bucureşti are un prag limită de deţinere de 20%.

În prezent, Consiliul BVB este compus din preşedintele Radu Hanga, vicepreşedinţii Dan Paul şi Robert-Cosmin Pană şi membrii: Claudia Ionescu, Mihaela Bîciu, Octavian Molnăr, Dragoş Neacşu, Răzvan Raţ şi Ştefan Szitas. Membrii Consiliului vor fi aleşi prin metoda votului cumulativ, pentru un mandat de patru ani, începând cu data aprobării de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi a contractării asigurării pentru raspundere profesională, dar nu mai devreme de 13 februarie 2024, data expirării mandatului membrilor actuali ai Consiliului BVB, conform convocatorului.

Notă

Price to Earnings Ratio (PER) este un indicator de analiză fundamentală ce compară capitalizarea bursieră cu profitul. Cu toate că nivelurile considerate normale diferă în funcţie de industrie, pieţe, zone geografice, etc, în general, un PER ridicat arată că este posibil ca acţiunea să fie supraevaluată sau că investitorii anticipează creşteri puternice ale profitabilităţii. Conform Simply Wall St, ieri, indicele BET avea un PER de 7,3X, sub media ultimilor trei ani, de 8,9X.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. ce alegeri la BVB? ati vazut unul dintre astia din board sa face ceva? nimeni nu face nimic, doar colecteaza indemnizatii. pentru sifoane e suficient pentru a-i pastra in continuare pe pozitii.

    1. corect.

    sif 2+ sif 3= 12% la care se adauga si detinerile fondurilor administrate de TLV si banii bagati in fonduri de cele doua sifuri. Hanga-Paul=Szitas

    sif 1+ sif 4+ sif 5= 18,2% la care se mai adauga si banii bagati in fonduri de cele 3 sifuri (certinvst,swiss,brk,etc) Pana-Molnar-Rat 

    oare cele 3sifuri nu depasesc 20% din BVB?

    ASF-ul nu vede nimic in neregula? 

    1. vezi tu dar nu vad cei din ASF ... Romania nu are institutii, are interese de grup cu diferite denumiri.

    ...

    Cred ca va cumpara Nasdaq :))

    Orice miscare parabolica se "rezolva" nu sideways ci printr-o corectie de amploare similara (min - 80%) dar si de viteza mult mai mare (zile, saptamani) 

    Eu vad în câteva luni o scădere brusca pe acest palier

    Cum să crești așa repede de 23-26 lei spre 71?

    ??????? 

    1. Simplu. Exista cerere. Investitorii sunt gata sa achite pretul cerut in piata. Logic. Pai Medlife e la PER de 500 si va bateti pe ea? Verificam situatia de la AROBS, SAFE, BNET si restul tepelor? Acolo nu va vad sa comentati. Nimeni nu va obliga sa detineti actiuni BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb