Indicele S&P 500 are o creştere de circa 27% în acest an, uşor peste aprecierea de 24% din 2023, iar dacă anul s-ar încheia în acest moment ar fi cea mai bună performanţă a principalului coş de acţiuni al pieţei din Statele Unite din 2019 încoace, evoluţie ce nu a fost anticipată de strategii de pe Wall Street.
Cel mai optimist a fost Ed Yardeni, preşedintele Yardeni Research, care vedea indicele la 5.400 de puncte în acest an, echivalentul unei creşteri de 13% faţă de finele anului trecut, în vreme ce majoritatea strategilor se aşteptau ca S&P 500 să încheie anul în jurul nivelului de 5.000 de puncte, conform unui articol publicat la începutul acestei săptămâni de Business Insider.
Doar că indicele a mers din record istoric în record istoric, forţând strategii să-şi crească prognozele pe parcursul anului, S&P 500 atingând la finele săptămânii trecute un nou maxim de 6.090 de puncte. Ce a alimentat ascensiunea acţiunilor astfel încât principalul indice din Statele Unite a depăşit chiar şi cele mai optimiste estimări de pe Wall Street?
• Evoluţia excelentă a economiei
Îngrijorările privind o recesiune economică anul acesta în Statele Unite băntuiau Wall Street-ul la finele lui 2023, dar temerile s-au dovedit nefondate, potrivit Business Insider.
Economia merge excelent, fapt dovedit de ritmul solid de creştere al PIB-ului de aproape 3%, piaţa muncii pare să fie într-o situaţie ideală, cu un număr record de angajări şi puţine concedieri, în vreme ce datele privind vânzările cu amănuntul s-au dovedit robuste. Astfel, soliditatea economiei s-a transpus printr-o creştere puternică a profiturilor companiilor, care sunt pe cale să atingă noi recorduri în acest an.
În plus, inflaţia a scăzut constant pe tot parcursul anului, apropiindu-se de ţinta pe termen lung a Rezervei Federale, de 2%, mai scrie publicaţia menţionată.
• Scăderea ratelor dobânzilor
În condiţiile în care inflaţia, ce ajunsese în 2022 la maximul ultimelor patru decenii, a fost în bună măsură domolită şi revine la niveluri normale, Rezerva Federală a început primul ciclu de reducere a dobânzilor de la pandemia Covid-19 din martie 2020, potrivit Business Insider.
Până acum, Fed a redus ratele cu 75 puncte de bază, iar aşteptările sunt să mai opereze o tăiere cu 25 puncte de bază la întâlnirea sa de politică monetară din această lună. Or, reducerea dobânzilor stimulează economia şi favorizează aprecierea preţurilor acţiunilor, prin faptul că poate contribui la creşterea profiturilor companiilor şi îmbunătăţirea valorii prezente a fluxurilor de numerar viitoare, folosite în modelele de evaluare tradiţionale de pe Wall Street.
• Încheierea alegerilor prezidenţiale
Finalul clar al alegerilor prezidenţiale din Statele Unite de luna trecută a înlăturat o mare incertitudine, lucru aşteptat cu nerăbdare de investitori şi benefic pentru piaţa acţiunilor, mai scrie Business Insider.
În vreme ce majoritatea experţilor de pe Wall Street se aşteptau la un proces îndelungat şi eventual contestat, cu posibilitatea ca numele câştigătorului să fie cunoscut abia la câteva săptămâni după alegeri, chiar din prima zi după vot a fost evident că Donald Trump va fi, din nou, preşedintele Statelor Unite.
Rezultatele alegerilor au contribuit la cea mai bună evoluţie lunară a acţiunilor din acest an, iar acum investitorii se concentrează pe agenda celui de-al doilea mandat a lui Trump, ce pare să fie favorabilă mediului de business, incluzând posibile reduceri de taxe şi relaxarea reglementărilor. Trump a mai promis şi un plan tarifar pentru importuri, dar piaţa nu vede o ameninţare în acest sens, cel puţin deocamdată, conform sursei menţionate.
• Inteligenţa Artificială încă alimentează creşterea preţurilor
Boom-ul Inteligenţei Artificiale, ce a demarat în 2023 şi s-a răspândit în 2024, dă puţine semne de încetinire, mai scrie Business Insider.
Depăşirea impresionantă a estimărilor de profitabilitate ale Nvidia a alimentat creşterea preţului acţiunii companiei şi a altor nume legate de Inteligenţa Artificială la cote record. Dar analiştii de pe Wall Street se aşteaptă ca petrecerea să continue anul viitor, pe măsură ce vor începe livrările pentru chipul de nouă generaţie GPU Blackwell.
• Participarea multor sectoare la ascensiunea pieţei
Pe lângă aprecierile acţiunilor legate de Inteligenţa Artificială, ce au adus câştiguri mari sectorului tehnologic, în acest an mai multe domenii au participat la ascensiunea pieţei, scrie Business Insider.
Sectorul cu cele mai bune performanţe până în prezent în 2024 este cel financiar, care a crescut cu 35%, urmat de sectorul utilităţilor ce s-a apreciat cu 28%, industria şi consumul discreţionar au câştigat 25%, în vreme ce avansul sectorului tehnologic s-a ridicat la 22%.
Chiar şi S&P 500 în varianta cu ponderi egale ar avea o creştere de 17% până acum în 2024 astfel încât, spre deosebire de anul trecut, cea mai mare parte a câştigurilor pieţei din acest an nu a fost dată doar de o mână de acţiuni.
• Estimări de creşteri cu două cifre pentru S&P 500, anul viitor
Strategii de pe Wall Street sunt în mare parte optimişti pentru anul viitor, estimând în principal creşteri de două cifre pentru indicele S&P 500, după performanţele excepţionale din ultimii doi ani, potrivit Business Insider.
Echipa de la JPMorgan, care a avut o perspectivă negativă pentru acţiuni din 2022 încoace, are acum o ţintă de 6.500 de puncte pentru indice în 2025, cu circa 7% peste cotaţia de la finele săptămânii trecute.
"Acţiunile din Statele Unite ar trebui să fie beneficiarele ciclului de expansiune al afacerilor, a excepţionalismului american ce favorizează extinderea ciclului Inteligenţei Artificiale şi creşterea profiturilor companiilor, a relaxării continue din partea băncilor centrale globale şi a retragerii stimulului monetar din partea Fed în primul trimestru", a spus strategul JPMorgan, Dubravko Lakos-Bujas, săptămâna trecută.
• Carson Group: "Pieţele «bull» durează mai mult decât credeţi"
Ryan Detrick, strategul şef al Carson Group, crede că sunt şanse destul de ridicate ca în 2025 investitorii să aibă din nou câştiguri mari, potrivit Business Insider.
Conform analistului, istoria sugerează că piaţa "bull" probabil va continua anul viitor, acţiunile urmând să aibă randamente peste media lor anuală de 10%. "Urşii (n.r. cei care mizează pe scăderea pieţei) ar putea fi dezamăgiţi să constate că randamentele ridicate ale acţiunilor sunt perfect normale după creşteri de 20% pentru doi ani la rând", a scris Detrick într-o notă publicată la începutul săptămânii trecute.
Din 1950 până în prezent, au existat opt situaţii în care S&P 500 a crescut cu 20% sau mai mult în doi ani consecutivi, iar în şase din aceste cazuri, în al treilea an acţiunile au avut din nou creşteri, randamentul mediu fiind de 12%, iar cel median de 13%. "Aprecierea indicelui S&P 500 cu 20% pentru doi ani la rând sugerează potenţialul unei rentabilităţi peste medie în 2025, lucru la care noi ne aşteptăm anul viitor", a spus.
Printre fundamentele pe care-şi bazează strategul perspectiva optimistă se numără soliditatea economiei în ansamblu şi creşterea profiturilor companiilor.
"Când economia continuă să surprindă pozitiv, există tendinţa de a înregistra profituri solide", a spus Detrick, adăugând că profitul pe titlu al indicelui S&P500 va fi de 269 de dolari anul viitor, în creştere cu 19% faţă de începutul lui 2023. "Nu există Sfântul Graal în investiţii, dar faptul că estimările privind profiturile înregistrează noi maxime reprezintă un motiv important ca noi să fim supraexpuşi pe acţiuni", a mai spus strategul.
Detrick a mai subliniat că "pieţele «bull» durează mai mult decât credeţi", vârsta lor medie fiind de cinci ani şi jumătate. "Faptul că actuala piaţă «bull» a împlinit doi ani în octombrie sugerează că mai există destul potenţial ascendent, chiar dacă în ultimii doi ani acţiunile au avut creşteri stelare", a spus strategul citat de Business Insider.
• Deutsche Bank: "Raportul cerere-ofertă al acţiunilor pentru anul viitor va fi susţinut de activitatea intensă a investitorilor şi de răscumpărările masive ale companiilor"
Indicele S&P 500 va avea randamente atractive de două cifre în 2025, chiar dacă nu va mai repeta performanţa stelară din acest an, conform unei echipe Deutsche Bank, condusă de strategul global Bankim Chadha.
Banca estimează că S&P 500 va atinge 7.000 de puncte până la finele anului viitor, echivalentul unei creşteri de circa 15% faţă de nivelul indicelui de la finele săptămânii trecute. "Vedem că intrările robuste (n.r. de numerar) în acţiuni şi obligaţiuni continuă, stimulate de apetitul puternic pentru risc, cu toate că ritmul încetineşte", a scris Bankim Chadha.
Analiştii Deutsche estimează că raportul cerere-ofertă al acţiunilor pentru anul viitor va fi susţinut de activitatea intensă a investitorilor şi de răscumpărările masive ale companiilor. În opinia băncii, companiile vor răscumpăra titluri proprii în valoare de 1,3 trilioane de dolari, peste răscumpărările de 1,1 trilioane de dolari din acest an.
De asemenea, există o serie de indicatori ce arată că ciclul acţiunilor nu şi-a atins încă vârful. Conform analiştilor, printre elementele care vor caracteriza următoarea fază a ciclului sunt creşterea investiţiilor în afara sectorului tehnologic, redresarea producţiei, sporirea încrederii consumatorilor şi companiilor, redresarea operaţiunilor de fuziuni şi achiziţii sau creşterea creditării.
În opinia Deutsche, mixul de politici al administraţiei Trump poate avea atât impact pozitiv cât şi negativ asupra pieţei acţiunilor, iar succesiunea măsurilor propuse va conta. Banca estimează că reducerea taxelor şi dereglementarea vor fi implementate înaintea impunerii tarifelor asupra importurilor.
Conform Deutsche Bank, profiturile pe acţiune pentru S&P 500, principalul combustibil al aprecierii pieţei, ar trebui să crească cu 11,6% anul viitor, la 282 de dolari, faţă de o rată estimată pentru acest an de 11%. "Alternativ, dacă economia globală va creşte până la limita superioară a intervalului său istoric, majorarea profiturilor se poate ridica la 17%, ceea ce va duce profitul pe acţiune al S&P 500 la 295 de dolari", a spus Chadha.
• Sanctuary Wealth are un interval ţintă de 7.200 - 7.400 de puncte pentru indicele S&P 500 anul viitor, cea mai optimistă perspectivă de pe Wall Street, conform Business Insider
Piaţa acţiunilor poate intra într-o "Epocă de Aur a Investiţiilor", ce va oferi investitorilor profituri neobişnuit de mari, crede Mary Ann Bartels, un veteran al Wall Street-ului şi strateg la Sanctuary Wealth, conform publicaţiei menţionate.
"Credem că acest lucru este determinat, în mod fundamental, de creşterea productivităţii generată de Inteligenţa Artificială şi de economia puternică a Statelor Unite, ajutată de menţinerea taxelor mai reduse pentru companii şi de ratele mai mici ale dobânzilor", a spus Bartels.
În opinia strategului, există asemănări uimitoare între revoluţia tehnologică de astăzi în Inteligenţă Artificială şi progresele tehnologice din anii 1990 legate de Internet şi chiar cele din anii 1920, ce au avut în prim plan radioul şi automobilele. Acestea, combinate cu reducerea dobânzilor de către Rezerva Federală, sugerează că piaţa acţunilor poate urma o cale similară cu cea din anii 1990 sau 1920.
"Dacă ar fi ca acest ciclu de creştere-scădere să fie precum cele din 1920, 1950, 1960, 1980 şi 1990, credem că suntem în stadiile incipiente ale fazei de creştere, iar piaţa acţiunilor nu va atinge maximul până în 2029-2030", a afirmat Bartels.
Strategul se aşteaptă ca S&P 500 să se situeze între 8.000 şi 10.000 de puncte până în 2030, dar crede că indicele poate să ajungă până la 13.000 de puncte, echivalentul unui potenţial de creştere de circa 110% faţă de nivelurile actuale.
Pentru finele anului viitor, Sanctuary Wealth are un interval ţintă de 7.200 - 7.400 de puncte pentru indicele S&P 500, cea mai optimistă perspectivă de pe Wall Street. Dacă acest lucru se va adeveri, piaţa acţiunilor americane va avea al treilea an cu aprecieri de peste 20%, după cele din 2023 şi 2024.
Conform strategului, estimarea se bazează pe faptul că evaluările pieţei nu sunt în apropierea extremelor, în vreme ce marjele şi creşterea profiturilor se îmbunătăţesc. "Pentru 2025 ne aşteptăm ca profiturile să continue să se extindă, în special în cazul companiilor legate de tehnologie, astfel încât nu credem că evaluările vor împiedica creşterea preţurilor acţiunilor", a spus Bartels.
Potrivit strategului, un alt factor pozitiv pentru acţiuni este acumularea continuă a unui "munte de numerar", respectiv aproape şapte trilioane de dolari în fondurile pieţei monetare ce pot alimenta achiziţiile de acţiuni, scrie Business Insider.
1. hahaha
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2024, 09:44)
e clar, vine corectia!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2024, 10:39)
Vine corectie foarte foarte severa, SUA se prabusteste, dolarul nu mai valoreaza nimic , China conduce lumea, BRICS lanseaza o moneda dorita de toata lumea. Asa am citit cateva editoariale pe aici...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2024, 17:16)
in BRICS we trust! :)))
2. Ne mai auzim, ok ?
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2024, 10:42)
ce urmeaza?
in SUA o corectie ceva mai profunda.
D-nul Trump va invata ca relatia cu Europa si mai ales cu Europa centrala si de est NU se tine prin Viktor Orban al Ungariei ci doar prin Romania si conform intereselor Romaniei.
d-nul Ban.Cher.Vali va intra in perioada urmatoare IN ACTIUNE cu fapte. Ceea ce inseamna ca lunile ce urmeaza d-nul Ban.Cher.Vali NU va mai comunica aici sau in alte medii pe internet.
Eu cand vorbesc nu prea fac fapte. Cand fac fapte nu prea vorbesc. Ceva de genul asta.
SUA va fi reeducata sa nu mai aiba initiative cu Romania DAR PESTE CAPUL ROMANIEI (gen hai sa ne f*tem in ea de pace globala si sa declansam ceva ca poate il mai tinem pe d-nul Biden la conducere nitel datorita situatiei de urgenta)
Trump va fi reeducat ca nu are ce vorbi cu Putin sau Orban cand vine vorba de Europa, ci ce are de vorbit cu Europa va vorbi doar cu Romania si prin Romania.
Suna bombastic, nu? :) normal ca suna bombastic si ireal unor minti de mana a 2a de sclavi obisnuiti cu pozitii secundare/ tertiare in lume!
Pana la Mai 2025 (+/-) sa vedem ce se intampla si local si global.
Vor avea loc o serie de schimbari.
O binemeritata pauza de la comunicare e luata (pana in Mai 2025).
O necesara intrare in actiune efectiva e executata (pana in Mai 2025).
Ban.Cher.Vali
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2024, 10:47)
"SUA va fi reeducata sa nu mai aiba initiative cu Romania DAR PESTE CAPUL ROMANIEI (gen hai sa ne f*tem in ea de pace globala si sa declansam ceva ca poate il mai tinem pe d-nul Biden la conducere nitel datorita situatiei de urgenta) "
Situatia curenta a fost executata de Rusia cu suport tehnic si logistic chinezesc.
Dar SUA nu e deloc straina (de fapt e profund implicata) de situatia din Ro. Si stiu ce si cum.
De aceea e necesar sa trec eu la actiune din simplul motiv ca actualul context depaseste fortele conventionale ale celor responsabili. Si in jurul Romaniei suntcativa golani care incearca ei sa pescuiasca in ape tulburi. Ce nu stiu ei e ca eu sunt expert in ape tulburi. Si tocmai m-am pus in miscare si vin dupa ei :)
Ban.Cher.Vali
3. despre bursa, nu politica
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2024, 11:20)
"• Carson Group: "Istoria sugerează că piaţa «bull» probabil va continua anul viitor, acţiunile urmând să aibă randamente peste media anuală"
• Deutsche Bank: "Indicele S&P 500 va avea randamente atractive de două cifre în 2025, chiar dacă nu va mai repeta performanţa stelară din acest an"
• Sanctuary Wealth: "Anul viitor ne aşteptăm ca profiturile companiilor să continue să crească, astfel încât nu credem că evaluările vor împiedica aprecierea preţurilor acţiunilor" "
In opozitie cu prea-cinstitele entitati si opiniile lor amintite mai sus, in opinia micului si umilului ban.cher.vali .... =>
Desi mai sunt posibile cresteri spre noi varfuri punctuale o corectie e datorata dupa evolutia din ultimii ani.
Corectia ca profunzime in opinia mea o sa fie in marja - 18-24% (pentru sp500 si djia) si pentru indicii BVB undeva intre -16 si -20% .
Ca perioada de timp poate sa ia intre 3 si 6 luni (cel putin primul picior de scadere). Mai apoi mai vedem, mai evaluam pe parcurs.
pentru urmatorii 4 ani in sua prevad stagflatie cu puseuri nesimtite de inflatie marginal franate cu interventii Treasury si FED si pentru UE prevad din pacate o profunda recesiune cu semnale de depresiune in tarile core ale UE (germania si franta).
Romania in stilul ei caracteristic de prim-june fugind vioi si inflationist spre noi zari de crestere economica :)) (mai mult - dezvoltare economica reala cu impact clar pozitiv pe nivelul de trai - sau mai putin reala - inflatie "tradusa" in crestere PIB marginala dar erodare a nivelului de trai) va putea evita uratul chip al depresiunii economice.
La noi o sa experimentam un mix absolut plictisitor de tendinte pe fond stagflationiste cu puseuri in ambele directii - fie 1,2 trimestre de cresteri vesele si viguroase de procente intregi, apoi fie tendinte recesive 1,2 trimestre de 0 sau coborare % sub 0. Si o tinem asa minim 2 ani maxim 4 ani. Nu ne va fi rau. Deloc. Dar nu cred ca vom mai experimenta vijelioasa dezvoltare de pana acum. Mai putem marginal creste, nu vom avea atmosfera urata din SUA si UE-core.
salutari si nu uitati: cand bursa scade nu e momentul sa treceti pe panica, distonocalm si diazepam, dA?
Cand bursa scade inseamna ca Dumnezeu va iubeste si va ofera actiuni LA DISCOUNT! Adica voi trebuie sa cumparati!
Ban.Cher.Vali
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2024, 18:42)
bursa va creste in perioada urmatoare
sigur pana in May vom avea crestere