Acţiunile SIF ating maxim după maxim

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 octombrie 2005

Fondul "Proprietatea" va fi la Bursă la jumătatea anului viitor

Cumpărătorii au fost deosebit de activi ieri în piaţă tranzacţionînd, în special, acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare. Ca urmare, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat maxime după maxime.

Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, a crescut cu 5%, pînă la 38.500 puncte, cel mai mare nivel de la listarea acestor titluri. Creşterile s-au succedat în timpul şedinţei de ieri, pe volume mari de acţiuni SIF tranzacţionate.

Ieri s-au deschis ofertele la BCR şi ca atare speculatorii au marcat momentul prin cumpărări masive de acţiuni SIF. Brokerii apreciază că în piaţă au existat preponderent investitori autohtoni şi mai puţini cei străini. Scenariile privind creşterile masive ale preţurilor acţiunilor SIF sînt multiple, însă cert este că acestea s-au înscris pe trend ascendent, ieri fiind a doua zi de creştere susţinută.

Avînd în vedere majorarea de ieri, brokerii apreciază că este posibil ca în sesiunea bursieră de astăzi cotaţiile să stagneze, însă acţiunile SIF se găsesc în prezent pe teritorii de preţ noi şi ca atare ne putem aştepta la orice.

Adrian Lupşan, analist al "Intercapital Invest", ne-a declarat: "În doar două zile de tranzacţionare, acţiunile SIF au generat un cîştig medie de peste 9%, mai mare decît toată dobînda anuală a dobînzilor pasive bancare. Amînarea cu 24 de ore a procedurii de deschidere a plicurilor în urma licitaţiei privatizării BCR a creat o oarecare nervozitate a cumpărătorilor, în condiţiile în care vînzătorii au preferat să amîne momentul unor ieşiri de portofoliu în perspectiva aflării unor noutăţi privind preţul minim potenţial al privatizării BCR".

Domnia sa consideră că este posibil ca în momentul identificării mai multor elemente din procedura de privatizare, şi binenţeles în funcţie de valoarea estimată la care se va realiza tranzacţia de vînzare a BCR-ului să asistăm la volatilităţi de piaţă cel puţin la fel de accentuate.

Fondul "Proprietatea" va fi pe Bursă anul viitor

Acţiunile Fondului "Proprietatea" vor putea fi tranzacţionate la Bursă începînd cu mai-iunie 2006, consideră secretarul de stat al Ministerului de Finanţe, Nicolae Ivan. Pînă atunci însă trebuie să se decidă prin licitaţie cine va fi administratorul fondului. Fondul cuprinde acţiuni ale circa 100 de societăţi (BCR, CEC, Petrom, Electrica, CFR şi altele) şi creanţele ţării faţă de 14 ţări.

Secretarul de stat a declarat ieri: "În situaţia în care cererile de despăgubire a proprietarilor ale căror locuinţe naţionalizate nu pot fi retrocedate în natură nu ajung la valoarea fondului, o parte din acţiuni vor reveni statului român". Domnia sa apreciază că pînă nu se va desemna administratorul, nu pot fi realizate transferuri în portofoliu fondului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb