Acţiunile societăţilor financiare europene îşi continuă declinul

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 august 2007

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa s-au înscris pe un curs des­cendent ieri, urmând declinului de pe pieţele din Asia. Scăderea a avut la bază temerile legate de consecinţele pierderilor din sectorul ipotecar al SUA atât asupra economiei americane, cât şi a costurilor companiilor.

Acţiunile UBS AG, cea mai mare bancă din Elveţia, au scăzut cu 1,8%, la 64,5 franci elveţieni. Titlurile "Northern Rock" Plc, al patrulea creditor ipotecar din Marea Britanie, au pierdut 11,%, ajungând la 755 pence.

Acţiunile "Zurich Financial Services" AG au scăzut cu 0,7%, la 338,25 franci elveţieni. "Zurich Financial", cel mai mare asigurator din Elveţia, ar putea lansa, în curând, o ofertă de preluare pentru "Friends Provident" Plc, informează "Financial Times".

În schimb, acţiunile "Dexia" SA au urcat cu 5,1%, la 20,99 euro.

A treia societate financiară din Belgia a reiterat că este "foarte bine protejată" împotriva potenţialelor pierderi asociate pieţei ipotecare americane.

Acţiunile "Royal Philips Electronics" NV au scăzut cu 1,3%, la 28,49 euro, ca urmare a deprecierii dolarului în raport cu euro. Cel mai mare producător mondial de aparate de ras electrice realizează 28% din vânzările sale în SUA.

Din acelaşi motiv au coborât şi acţiunile "Lafarge" SA (-2%, la 117,71 euro).

Cel mai mare producător mondial de ciment obţine 30% din cifra vânzărilor sale în America de Nord.

Ieri au scăzut toate pieţele din Europa de Vest, excepţie făcând bursele din Marea Britanie şi Germania. Indicele CAC 40 al Bursei din Paris a coborât cu 0,8%, la 5554,85 puncte. FTSE 100 al pieţei londoneze a urcat cu 0,1%, la 6233,50 puncte, iar DAX al celei din Frankfurt cu 0,2%, la 7451,88 puncte.

Creşteri la bursele din SUA

Acţiunile tranzacţionate la bursele din SUA au urmat ieri, în deschidere, un curs ascendent, câştiguri importante consemnând titlurile societăţilor financiare.

Această creştere s-a produs în baza speculaţiilor potrivit cărora societăţile de brokeraj şi băncile au resurse diverse, astfel că pot să depăşească pierderile din domeniul creditelor ipotecare. Asta, după ce pieţele din Asia şi Europa scăzuseră tocmai de teama consecinţelor pierderilor din domeniul menţionat.

Acţiunile băncii de investiţii "Merrill Lynch & Co." au urcat cu 85 de cenţi, la 70,90 dolari, după ce UBS AG a recomandat cumpărarea acestor tiluri. Acţiunile "Lehman Brothers Holdings" Inc. au câştigat 73 de cenţi, ajungând la 56,51 dolari, iar acţiunile "Goldman Sachs Group" Inc. au urcat cu 15%, înregistrând un curs de 179,83 dolari. Acţiunile "Ford Motor" Co. au crescut cu 15 cenţi, la 15,90 dolari. Creşterea a urmat informaţiilor potrivit cărora Jacques Nasser, fostul director executiv al companiei, ar putea vizita fabricile "Land Rover" şi "Jaguar", fiind interesat să cumpere aceste mărci.

Indicele Standard & Poor"s 500 a cres­cut cu 0,6% la ora 9:34 a.m., pe piaţa din New York, ajungând la 1441,09 punc­te. Dow Jones Industrial Average a urcat tot cu 0,6%, la 13.261,08, la fel şi Nasdaq Composite, care a ajuns la 2525,95 puncte.

Scad acţiunile băncilor asiatice

Acţiunile companiilor listate pe pieţele din Asia au urmat, ieri, un curs descendent, pe fondul temerilor legate de consecinţele pierderilor de pe segmentul creditelor ipotecare din SUA asupra celei mai mari economii a lumii. Au fost influenţate, în principal, acţiunile societăţilor bancare.

Acţiunile "Macquarie Bank" Ltd., cea mai mare bancă de investiţii din Australia, au scăzut cu 6,6%, la 70,05 dolari australieni. Săptămâna trecută, "Macquarie" a anunţat că cei care au investit în două din fondurile sale ar putea pierde 25% din bani, ca urmare a problemelor de pe piaţa creditelor. Titlurile "DBS Group Holdings" Ltd., cea mai mare bancă din Singapore, au coborât cu 4,6%, la 20,90 dolari singaporezi. Aces­ta a fost cel mai puternic declin din 28 februarie până în prezent.

Acţiunile "Mizuho Financial Group" Inc., a treia bancă din Japonia, au pierdut 2,5%, stabilind un curs de 702.000 yeni. Titlurile "HSBC Holdings" Plc au scăzut cu 1,5%, la 142 dolari Hong Kong. Divizia nord-americană a băncii şi-a redus cu 35% profitul în primul semestru al anului curent.

Ieri au urmat un descendent şi acţiunile exportatorilor niponi, ca urmare a aprecierii yenului (moneda locală). Un yen mai puternic nu este în favoarea acestora, dat fiind că le scad veniturile realizate în afara graniţelor.

Acţiunile "Sony" Corp., cel mai mare producător mondial de jocuri video, au scăzut cu 3,1%, la 5.920 yeni. Pentru "Sony", SUA reprezintă cea mai mare piaţă de desfacere externă.

Titlurile "Canon" Inc., cel mai mare producător mondial de aparate foto digitale, au pierdut 2,3%, încheind ziua cu un curs de 6.370 yeni. "Canon" realizează în America de Nord peste 30% din vânzările sale.

Pe pieţele din Asia au scăzut şi acţiunile companiilor miniere şi ale producătorilor de petrol, odată cu declinul cotaţiilor metalelor şi ale ţiţeiului.

Acţiunile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume şi cel mai mare producător de ţiţei din Australia, au scăzut cu 2,2%, la 35,90 dolari. Acţiunile "Rio Tinto Group", numărul trei mondial în domeniu, au scăzut cu 2,1%, la 86,96 dolari australieni. Acţiunile "Sumitomo Metal Mining" Co., al doilea procesator de cupru din Japonia şi cel mai mare producător de nichel din ţară, au scăzut cu 2%, la 2.685 yeni.

Acţiunile "Cnooc" Ltd., cel mai mare producător petrolier offshore din China, au scăzut cu 3,8%, la 8,85 dolari Hong Kong. Titlurile "Inpex Holdings" Inc., cel mai mare explorator de ţiţei din Japonia, au scăzut cu 5,8%, la 1,13 milioane de yeni.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a scăzut cu 0,4%, la 16.914,46 puncte. Indicele Straits Times al pieţei din Singapore a coborât cu 3,7%, la 3308,99. Pes­te 2% au mai pierdut indicii pieţelor din Hong Kong (-2,1%), Indonezia (-3,6%), Malaiezia (-3,3%), Filipine (-2,8%) şi Thailanda (-2,6%). Ieri, doar indicele Bursei din China, CSI 300, a urmat un curs ascendent (+2,3%, la recordul de 4703,98 puncte).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb