Activele nete ale fondurilor de investiţii au depăşit 45,1 miliarde lei, la sfârşitul trimestrului al treilea, dintre care 26 miliarde de lei aparţin fondurilor deschise de investiţii, la care se adaugă 19,2 miliarde aparţinând fondurilor închise de investiţii (în principal SIF-urilor şi Fondului Proprietatea), au precizat, ieri, reprezentanţii Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), în cadrul unei întâlniri cu presa.
În ultimele douăsprezece luni, activele nete ale fondurilor deschise de investiţii, aparţinând unui număr de 329.678 de investitori, au crescut cu 6,5%, în timp ce creşterea pentru ultimul trimestru este de 2,4%. Subscrierile nete au crescut cu fiecare nou trimestru în 2017, cumulând, până în septembrie, aproape 1 miliard de lei, au mai precizat reprezentanţii AAF.
Jan Pricop, director executiv AAF a declarat: "Unii dintre investitori au devenit mai curajoşi, apetitul lor faţă de risc fiind într-o uşoară creştere, fapt susţinut atât de intrările nete importante din acest an, în valoare absolută dar mai ales relativă (procentual, raportat la active), cât şi de un plus de 3.383 de investitori în fondurile multi-active, în ultimele douăsprezece luni, la care se adaugă 1.643 în cele de acţiuni."
În medie, românii au economii în bănci echivalentul a aproximativ 2,64 de salarii, nivel relativ similar cu cel din Ungaria, dar cu mult sub cele din Croaţia sau Cehia, ale căror economii se ridică la aproape 8 salarii.
Pe de altă parte, la noi, nivelul total al investiţiilor pe cap de locuitor în fonduri este de doar 0,65% dintr-un salariu mediu. Spre deosebire, în Ungaria, apetitul investiţional este mult mai mare, nivelul total al investiţiilor pe cap de locuitor, ajungând la peste două salarii medii, în timp ce în Polonia acesta depăşeşte nivelul de 1,7 salarii medii.
Totuşi, salariul mediu în România este mai mic decât cel din celelalte din regiune, fapt ce influenţează gradul în care oamenii economisesc, au arătat reprezentanţii AAF.
Ponderea Activelor Nete avute sub Administrare (AUM) în PIB, este de doar 3% (fără a lua în considerare activele celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea, care, dacă ar fi adăugate, s-ar ajunge la un nivel de 5,4% din PIB), în timp ce Ungaria sau Cehia au ponderi de 25%, respectiv 21%.
1. De comisioanele aberante discuta cineva serios?
(mesaj trimis de Gogu vasile în data de 25.10.2017, 00:48)
Sau daca luam o sponsorizare de la aaf punem batista pe tambal?