Activele nete ale SIF-urilor la finalul lunii august - 3,5 miliarde de euro

UNOPC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 septembrie 2007

La finele lunii august, nivelul cumulat al activelor nete al SIF-urilor a ajuns la peste 11,48 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 4,7% faţă de luna anterioară şi cu 48,3% faţă de finele anului 2006. Exprimat în moneda euro, nivelul activelor nete de la finele lunii august a fost peste 3,50 miliarde de euro, nivel care este cu 53,2% mai mare decât la finele anului trecut, interval în care iată că aprecierea leului în raport cu moneda euro a cunoscut, mai ales în ultimile săptămâni, o sensibilă temperare, coborând astfel de la 6,6% cât era la finele lunii iulie, la 3,3% la finele lunii august.

Urmărind evoluţia activelor nete pe fiecare din cele cinci SIF, putem cons­tata că în luna raportată cea mai mare creştere de activ net nu a mai fost înregistrată la SIF Muntenia aşa cum s-a întâmplat în ultimele două luni. De data aceasta cea mai mare creştere lunară de activ net a înregistrat-o SIF Banat-Crişana cu 6,4%, urmată de SIF Oltenia cu 5,29% şi SIF Transilvania cu 5,24%. Analizând însă evoluţia activelor nete de la începutul anului, constatăm că pe primul loc rămâne SIF Muntenia cu 74,9%, urmat de SIF Transilvania cu 65,9%.

Privind evoluţia din luna raportată a valorii unitare a activelor nete, se observă că aceasta este asemănătoare ca procente şi ierarhie cu cea a activelor nete, excepţie făcând SIF Transilvania care, urmare alocării acţiunilor gratuite de acum câteva luni, mai are destul de mult de recuperat (17,03%) până va ajunge la nivelul din decembrie 2006.

Urmărind evoluţia preţurilor de închidere pe parcursul lunii august, constatăm că numai SIF Oltenia (3,2%) şi SIF Moldova (1,6%) nu au înregistrat corecţii ale acestui indicator. Astfel că SIF Transilvania înregistrează o corecţie cu 8,6%, SIF Muntenia cu 3,7% şi SIF Banat-Crişana cu 1,5%.

Privind în structura activelor, constatăm că investiţiile financiare pe termen scurt au cunoscut o creştere pe ansamblul SIF cu 6,2% în luna raportată, modificându-şi ponderea în total active de la de 77,9% la finele lunii iulie la 79,2% la finele lunii august.

Această creştere se datorează în special aprecierii cu 6,24% a portofoliului acţiunilor cotate (78,8% din activul total), urmată însă de o depreciere a portofoliului acţiunilor necotate din categoria investiţiilor pe termen scurt cu 3,6% (0,15% din activul total), precum şi a investiţiilor în titluri OPCVM/AOPC din aceaşi categorie, cu 3,2%.

Pe lângă acestea, influenţa creşterilor înregistrate de portofoliile de obligaţiuni municipale cu 0,15% şi a celor corporatiste cu 4,06% este aproape nesemnificativă pe ansamblul investiţiilor pe termen scurt. Privită pe fiecare SIF în parte, evoluţia investiţiilor pe termen scurt în luna raportată scoate în evidenţă creşterea cu 8,4% înregistrată de SIF Banat-Crişana, după care urmează SIF Transilvania cu 8,2%, SIF Oltenia cu 6,3% urmate de SIF Moldova cu 5,3% şi SIF Muntenia cu 3,01%.

De remarcat este şi faptul că pe ansamblul SIF la finele lunii august, peste 99% din nivelul investiţiilor financiare pe termen scurt îl reprezentau acţiunile cotate, iar dacă ne referim la total active, ponderea acţiunilor cotate în acestea era la finele lunii raportate de 78,8%.

Investiţiile SIF în industria OPCVM/AOPC au înregistrat pe ansamblu o uşoară depreciere cu 0,9% faţă de luna anterioară, însă tot pe ansamblul SIF, ponderea în activele nete se menţine în limitele înregistrate la începutul anului, adică în jurul a 0,2%. Din totalul de 24,63 mil. investiţii în titluri OPCVM/AOPC, SIF, Muntenia continuă să aibă cea mai mare deţinere cu peste 14,1 mil.lei, ceea ce reprezintă circa 0,6% (cu 0,1% mai puţin ca în luna iulie) din total activ, urmată de SIF Moldova cu 0,3% din total activ, SIF Oltenia cu expunere de 0,2% din total activ pe titluri OPCVM/AOPC şi SIF Banat-Crişana cu 0,04% din total activ.

Plasamentele în titluri de stat ca şi cele în certificate de depozit, se menţin în continuare la nivel zero. În ceea ce priveşte volumul plasamentelor în depozite bancare pe ansamblul SIF, acesta era la finele lunii raportate de 406,5 mil.lei, adică circa 3,4% din total active, însă cu aproape 10% mai puţin decât în luna anterioară.

Obligaţiunile municipale şi corporative existente în portofoliile SIF nu au avut o evoluţie deosebită păstrându-şi aproape nemodificată ponderea de 0,4% în total active. Astfel, în luna raportată volumul acestora (obligaţiunilor) a cunoscut o uşoară apreciere datorită obligaţiunilor corporative care s-au apreciat cu 4% faţă de nivelul înregistrat în luna iulie, lurcând de la 21,2 mil.lei la 22,1mil.lei la finele lunii august.

În luna raportată nivelul de capitalizare înregistrat pe ansamblul SIF de 11,55 miliarde de lei, sau 3,5 miliarde de euro, a fost superioară nivelului activelor nete cu 0,6% însă mai mic cu 2,6% decât cel înregistrat în luna anterioară. În structura SIF diferenţele faţă de activele nete au fost destul de însemnate astfel : SIF Banat-Crişana înregistra un puls de 8,5%, SIF Moldova de 5,7% şi SIF Transilvania de 3,3%, urmate de SIF Muntenia cu o capitalizare inferioară nivelului activelor nete cu 8,1% şi SIF Oltenia cu 4%.

Evoluţia preţului de închidere la cele cinci SIF a devenit una specială începând cu luna mai când SIF Transilvania anunţa creşterea numărului de acţiuni şi implicit scăderea valorii acestora prin acordarea de acţiuni gratuite. Datorită acestui considerent, după un maxim istoric de 4,33 lei înregistrat de acţiunile SIF Transilvania în data de 15 mai, în ziua următoare bursa se închide cu 2,16 lei/acţiune SIF Transilvania.

În luna august evoluţia preţurilor de închidere a fost favorabilă doar pentru SIF Moldova care înregistrează o apreciere cu 1,6% a preţului de închidere în raport cu luna anterioară şi SIF Oltenia care înregistrează o apreciere cu 3,2%. Celelalte SIF au inregistrat în luna raportată corecţii cuprinse între 1,5% la SIF Banat-Crişana şi 8,6% la SIF Transilvania.

Nivelul profitului înregistrat pe total SIF la finele lunii august a.c. a fost de 403,4 milioane de lei, mai mare decât luna anterioară cu circa 3,2% exprimat în lei şi de 123,3 milioane de euro, adică cu 0,4% mai mic decât în luna anterioară.

În luna august, SIF Moldova şi SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 7,18%, respectiv 6,20% din capitalul lor social, în cuantumul a 18.691 tranzacţii realizate pe SIF Moldova şi 20.347 tranzacţii pe SIF Oltenia.

Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Banat Crişana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc în luna august 15.366 tranzacţii ce au însumat 3,89% din capitalul social.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cind vor decola preturile SIF-urilor? Actualele cotatii sunt mult subevaluate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb