ACTORII AU REDESCOPERIT "GUSTUL" POLITICII "Cântarea României" şi interesul naţional

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 28 octombrie 2015

"Cântarea României" şi interesul naţional

Artiştii autohtoni au redescoperit gustul pentru politică. În luna octombrie mai mulţi actori cunoscuţi s-au înscris în UNPR, iar acesta pare a fi doar "primul val", până la sfârşitul anului mai mulţi "slujitori ai Thaliei" urmând să fie înregimentaţi politic.

După 1990, mulţi dintre artiştii cunoscuţi au ţinut să se dezică de apartenenţa la Partidului Comunist Român şi au susţinut că au fost forţaţi, prin diverse metode, să recite anumite poezii şi să interpreteze unele cântece, care proslăveau regimul şi pe conducătorul acestuia, Nicolae Ceauşescu, la televiziunea publică şi în cadrul festivalului naţional "Cântarea României". A urmat o lungă perioadă în care, cu mici excepţii, artiştii au evitat să se amestece în politică. Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut a reaprins gustul acestora pentru susţinerea unui candidat sau a unui partid. Victor Ponta, candidatul PSD pentru postul de preşedinte al ţării, a avut parte de un sprijin fără precedent din partea unor actori şi cântăreţi de primă mână. Radu Beligan, Nicu Alifantis, Adela Mărculescu, Tudor Gheorghe, Florina Cercel, Dorel Vişan, George Ivaşcu, Marius Bodochi au fost printre cei care au apărut în diverse clipuri sau pe bannerele candidatului PSD. Faptul că ulterior o parte dintre ei au declarat că au fost dezamăgiţi de respectivul candidat este cu totul altă discuţie.

În această toamnă mai mulţi actori cunoscuţi au decis să se înregimenteze în formaţiunea condusă de generalul Gabriel Oprea. Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", şi Vasile Muraru, director artistic la acelaşi teatru, au devenit membrii UNPR la începutul acestei luni. Într-o declaraţie oferită Mediafax, Alexandru Arşinel, susţinea că toată lumea face politică, dar puţini recunosc: "Gabriel Oprea m-a determinat să cred că în UNPR încă se mai poate face ceva pentru România. Eu sunt de mult înscris în politică, ca toată lumea, numai că unii o recunosc, alţii nu o recunosc. Şi, dacă faci o pâine bună, înseamnă că faci o politică bună. Şi, dacă te îmbraci frumos şi eşti ordonat şi îl respecţi pe ăla din faţă, înseamnă că faci o politică bună. Te înscrii într-un anumit curent al bunului simţ sau al nesimţirii. De ce acum? Poate că acum mi-a venit ceasul ăla bun şi poate pentru că intervenţia domnului Oprea m-a determinat să spun «da». Eu am ajuns cu o rugăminte la dumnealui şi modul cum a reacţionat şi cum a venit în întâmpinarea dorinţei mele şi a colegului meu Vasile Muraru m-a determinat să cred că lângă asemenea oameni încă se mai poate face ceva pentru România". O săptămână mai târziu, actorul Mihai Mălaimare a decis şi el să intre în acest partid. Acesta a fost deputat în două legislaturi, fiind ales pe liste PSD, în 2005 a trecut la PNL, iar în 2010 a anunţat că se retrage din politică. Mihai Mălaimare este fondator al Teatrului Masca, fiind director al acestuia până în aprilie 2015, când a pierdut definitiv procesul în care a contestat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), prin care s-a stabilit că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate între 2008 şi 2013, întrucât a fost atât membru titular al Consiliului Naţional al Audiovizualului, cât şi manager al Teatrului Masca. În această săptămână, actriţa Cezara Dafinescu a decis să se înscrie în UNPR, partidul anunţând că că este "o mare onoare faptul că elitele societăţii" se alătură acestei formaţiuni politice.

Pe seama acestui "val de revelaţii politice" s-a speculat mult, vorbindu-se de o legătură între aceste înscrieri şi mai multe controale care trebuie efectuate la o parte dintre teatrele Capitalei de către o comisie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Cum astfel de speculaţii nu pot fi probate, singurele explicaţii valabile rămân cele oferite de respectivii actori.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Va multumim. Am corectat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb