ACTUALA CONDUCERE A PRIMIT UN NOU MANDAT, ÎNTR-UN SINGUR TUR  Costel Ceocea rămâne preşedintele SIF Moldova

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 aprilie 2017

Costel Ceocea rămâne preşedintele SIF Moldova

Susţinere de 93,86%, pentru Ceocea

Alegerile pentru o nouă conducere SIF Moldova s-au derulat, ieri, fără emoţii, cei cinci administratori SIF2 care au candidat - Costel Ceocea, Horia Ciorcilă, Claudiu Doroş, Cătălin Iancu Jianu şi Radu Octavian - reuşind să obţină noi mandate.

Astfel, Costel Ceocea rămâne preşedintele SIF Moldova, iar vicepreşedinte a fost numit Radu Octavian. De asemenea, Claudiu Doroş a fost numit director general, iar Cătălin Iancu, director general adjunct.

Acţionarii prezenţi (cu deţineri de 46% din acţiunile SIF2) au acordat voturi candidaţilor pentru noul CA astfel: Costel Ceocea (93,86%), Horia Ciorcilă (67,58%), Claudiu Doroş (78,52%), Cătălin Iancu Jianu (66,59), Radu Octavian (61,53%), Robert Pană (39,6%) şi Olimpiu Blăjuţ (40,31%).

Şedinţa AGA de la SIF Moldova a fost una liniştită, în care acţionarii prezenţi nu au avut intervenţii din sală. Anterior şedinţei, Autoritatea de Supraveghere nu a constatat concertări între acţionari, care să depăşească pragul legal de 5%, deşi unele surse din piaţă spun că unii investitori au făcut sesizări în acest sens.

AGA a decis reducerea numărului de membri ai Consiliului de Administraţie, de la şapte, la cinci, dar şi derularea unui program de răscumparare a unui număr de maxim 29 milioane acţiuni proprii cu scopul reducerii capitalului social (2,8% din capitalul social). Preţul minim de achiziţie va fi preţul de piaţă BVB din momentul efectuării achiziţiei, iar preţul maxim pe acţiune este de 1,5 lei.

De asemenea, acţionarii SIF Moldova au aprobat repartizarea unui dividend brut/acţiune de 0,044 lei. Totodată, AGA a decis prescrierea dividendelor aferente exerciţiului financiar 2013 stabilite prin AGOA din 15.04.2014, neridicate până la data de 14.07.2017 şi înregistrarea lor conform reglementărilor aplicabile.

Acţionarii SIF2 au aprobat programul de activitate propus, în 2017. Strategia administratorilor are în vedere gestionarea resurselor/activelor în scopul majorării valorii activului net pe termen mediu şi lung, în paralel cu implementarea unui control riguros al riscurilor potenţiale: "Activitatea investiţională se desfăşoară cu respectarea limitelor de expunere prudenţiale şi legale, în acord cu tendinţele macro-economice.

Şi în 2017, investiţiile în private equity vor viza sectoarele real-estate şi agricultură, având în vedere potenţialul de creştere pe termen mediu şi lung al acestor sectoare. În sectorul real estate se vor continua dezvoltările rezidenţiale începute în 2016. Se vor analiza oportunităţi de extindere/consolidare în sectorul agricol, urmărind administrarea profesionistă în condiţii de rentabilitate şi vânzare la preţuri superioare.

În continuare, se va menţine expunerea pe sectorul energetic şi de utilităţi, în condiţiile în care acesta este capabil să furnizeze lichidităţi constante şi predictibile.

Sectorul financiar-bancar, care în 2015 a indicat o reală stabilizare prin reluarea creditării, rămâne în atenţia SIF Moldova, care a alocat deja resurse importante într-o bancă solidă, în continuă dezvoltare după absorbţia altei bănci şi dobândirea unor active performante deţinute de o bancă în dificultate".

SIF2 precizează că expunerea pe Banca Transilvania (TLV) se va menţine şi în 2017, "datorită potenţialului de creştere a acţiunii, fundamentat de capacitatea de creştere a capitalurilor proprii, care poate susţine un PBV (raport dintre preţ şi valoarea contabilă) competitiv comparativ cu băncile similare din CEE (Europa Centrală şi de Est) în condiţiile unui ROE superior".

La alegerile din 2013, Banca Transilvania şi-a impus favoriţii în conducerea SIF2 Moldova, după o Adunare Generală, cu cântec. Atunci, Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, şi Radu Hanga, au intrat în CA, din primul tur, alături de Costel Ceocea, Claudiu Doroş şi Andrei Hrebenciuc (între timp, înlocuit din cauza problemelor penale), Consiliul fiind completat, în turul al doilea, cu Radu Octavian şi Cătălin Iancu Jianu.

Rezultatele din 2013 au fost obţinute în condiţiile în care, în noaptea anterioară şedinţei, CNVM (predecesoarea ASF) limitase, de la aproximativ 10%, la 5%, drepturile de vot ale Grupului BT şi Wood&Company, pe motiv că acţionează concertat.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Serios? Dotore e tot pres? Ha!ha!ha! Guvernanta corporatrista, ha,ha,ha!!!

    1. correct este doctor.daca tu il faci dotore poate ai informatii suplimentare.sint curios.

      Asta i mesaj de curios. Curiosii sunt de 2 feluri: cei care mor repede si baietii provocatori care vor informatii. Bre, informatia e scumpa, nu se da asa pe forum😎

    Nimic despre concertare?

    Chiar nu exista? 

    Un caz concret SWISS Capital .

    Cei care au fost la sedinta stiu. 

    Horia Ciorcilă (67,58%) atat de sfidator a fost ca nici nu a participat la sedinta de ieri si asta nu e prima data.

    Si anul trecut nu a fost prezent.

    Oare banii tot asa ii incaseaza pe neprezentare? 

    Si totusi actualul director general cred ca reprezinta invingatorul alegerilor.Pozitie si bani...

    1. Ceocea a triumfat si a primit o reinvestire care se apropie de unanimitate.

      Radu Octavian a preluat o functie noua la nivelul SIF.

      Doros si Iancu au ramas simpli administratori. 

      Dar poti fi administrator daca ai 17 firme falimentate?

    Scrieti informatii gresite. In AGA de ieri s-a spus clar ca Dir General si Dir Adjunct nu se numesc decat dupa validarea ASF a Consiliului actual ales.

    Si Hitler in Germania a fost ales de popor si unde a ajuns germania direct la razboi.Dorim un singr lucru.FARA PRAGRI DE DETINERE SI O SA AVEM ALEGERI CORECTE ALTFEL...............VORBE fara piata de capital investitori romani persoane fizice mai rau ca in Africa din cauza edcatiei financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb